Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Türkiye canlı yayını sevdi

Canlı yayın uygulaması Periscope'un kurucusu ve CEO'su Kayvon Beykpour Türkiye'nin en çok kullanıcıya sahip oldukları dört ülkeden biri olduğunu ve bu nedenle Türkiye'nin onu heyecanlandırdığını söylüyor

İnternette video ve fotoğraf paylaşma çılgınlığı tam gaz devam ederken, heyecan verici gelişme Periscope uygulamasından geldi. İnternete bağlı bir akıllı telefona yüklenen uygulama dünyanın her yerinden canlı yayın yapmayı bir kaç saniye içinde mümkün hale getiriyor. Bu yıl mart sonunda hizmet vermeye başlayan Periscope uygulamasının 10 milyon kullanıcısı var. San Francisco'da kurulan şirketi Twitter satın aldıktan sonra 26 Mart'ta iddialı bir başlangıç yaptı. San Francisco'da ziyaret ettiğimiz şirketin kurucusu ve CEO'su Kayvon Beykpour ile keyifli bir sohbete oturduk. Beykpour Türkiye'nin kendisini heyecanlandırdığını söylüyor. Bunun sebebi Türkiye'nin en çok kullanıcıya sahip dört ülkeden biri olması. Kayvon, Türkiye'deki kullanıcıların çok aktif olduğunu anlatıyor: "Dört günlük Kapadokya ve Kayseri ziyaretim sırasında insanların sıcaklığı beni çok etkilemişti. Şimdi onların yaptığı güzel şeyler beni heyecanlandırıyor."

EĞİTİMİ DEĞİŞTİRDİ

Periscop'ta sadece popüler, komik videolar paylaşılmadığını söylerken Türkiye'den bir profesörün Periscope üzerinden verdiği geometri eğitimini örnek gösteriyor: "Bu profesör bir öğrenci kitlesi yakalamış durumda ve belirli aralıklarla derslerine devam ediyor. Tüm internet servisleri olduğu gibi Periscope da bir araç. İnsanlar istedikleri gibi kullanabilir. Bunu ne yazık ki kötü amaçla kullananlar da var, Türkiye'deki profesör gibi eğitim amacıyla kullananlar da var." Aslında Silikon Vadisi'nde her iş bir peri masalı değil. Üstelik sonu güzel biten işlerde bile önemli dönüm noktalarından geçiliyor. Kayvon Beykpour uygulamayı geliştirme sürecini şöyle anlatıyor: "Periscope'u uygulama olarak geliştirmek oldukça zor bir süreçti. Her şey yolunda gitmedi tabii ki. Birçok zorluklarla karşılaştık. Uygulamayı geliştirmek için tam tamına dokuz ay harcadık. Teknik olarak "Her şey tamam!" diyene kadar geliştirmeye devam ettik. Bu da bizi oldukça zorladı tabii ki. En iyi ekibi kurmaya çalıştık."

ÖNCELİK DENEYİMDE
Bu tür uygulamalar bireylere benzersiz bir yayın platformu sunarken, hayır kurumu gibi çalışmıyor. Gelir elde etmek zorunda. Kayvon şimdilik reklam planı olmadığını söylüyor. Ancak bu sonsuza kadar böyle olmayacak. Kayvon önceliğin kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak olduğunun altını çiziyor: "Şu anda reklam satmak gibi bir planımız yok. Kullanıcılara tamamen en iyi ürünü sunmak için odaklandık. Planlarımızı bu şekilde sürdürmeye devam edersek, insanların daha çok seveceği ve daha çok canlı yayın yapacağı bir uygulama geliştireceğimizi biliyoruz." Periscope'ta canlı yayınlardaki video kalitesi birçok farklı etkene göre değişiyor. Şu anda tüm video platformlarında olduğu gibi en önemli sorun canlı yayınlarda gecikmelerden dolayı meydana gelen donmalar. Beykpour bu konuda önlem aldıklarını anlatıyor: "Yaptığımız geliştirmelerle kötü internet bağlantısına rağmen bu gecikmeleri iki saniyeye kadar düşürdük. Örneğin, herhangi bir HD kalitede You- Tube videosu izlerken yüklenmesi için bekleniyor. Bu Periscope için de geçerli. Kullanıcılara "İnternet bağlantın kötü. Biraz bekle ve canlı yayını kesintisiz izle" diyoruz. Periscope, şu anda farklı bağlantı hızlarına uyumlu olarak çalışabiliyor. San Francisco'daki 4G teknolojisi veya Afrika'daki yavaş 3G internet altyapısı için de durum değişmiyor. Periscope tüm bu bağlantılarda en iyi canlı yayın kalitesini sunmak için hazır. Her geçen gün bu kaliteyi arttırmak için uygulamayı güncelliyoruz ve kullanıcıların daha sorunsuz bir şekilde internete bağlanmasını sağlıyoruz. Mobil internet hızı ve akıllı telefon kalitesi arttıkça canlı yayın kalitesini de arttırmaya devam edeceğiz."

SORUN OLURSA ÇÖZMEYE HAZIRIZ
Moderasyonu zor olan bir uygulamayı hayata geçirdiklerinin altını çizen Kayvon yasaklar konusunda endişeli konuşuyor: "Herhangi bir ülkenin Periscope'u yasaklamaya çalışması bizi çok üzüyor. Sonuç olarak Periscope, insanların arasında iletişim kurmak için hayata geçirilmiş bir uygulama. Hükümetlerin, insanların neyi kullanıp kullanamayacağına karar vermemesi gerekiyor. Şu anda dünyada en büyük sorunların başında geliyor. Bu noktada Twitter bize oldukça yardımcı oluyor. Türkiye ile Twitter arasında iletişim var. Bizim için çok iyi bir avantaj. Türkiye'de bir sorun yaşarsak Twitter ile hemen harekete geçerek sorunu çözmeye çalışacağız."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA