Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Ya beni beğenmezlerse!

Dünyada 1.5 milyar, Türkiye'de 35 milyon kullanıcısı olan Facebook 'dislike' (beğenmedim) uygulamasına yeşil ışık yaktı. Halalar, teyzeler, amcalar, yeğenler, sıkı arkadaşlar arasında artık 'Niye beğenmedin?' krizi çıkarsa hiç şaşırmayın!

2004 yılında doğan Facebook, 2009 yılında hayatımıza 'like' (beğen) ikonunu kazandırdı. Like tuşu da hayatımızın pek çok alanında kendine yer buldu. Hatta olur olmaz her yerde kullanmaya başladık. Yasta olduğunu söyleyen arkadaşlarını beğen tuşuna basarak acısını paylaşan oldu. Acıyı paylaşmak için farklı ifade kullanmak isteyenlerin sayısı giderek arttı.

ÖNCE DENEME AŞAMASINDA

Sonuçta yıllar önce gündeme gelen ve kısa bir süre bir grupta kullanılan 'dislike' tuşu şimdi Facebook yöneticilerinin ağzından onaylandı. Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg geçtiğimiz hafta şirketle ilgili gelen soruları yanıtlarken 'dislike' (beğenmedim) tuşuyla ilgili çalışma yaptıklarını doğruladı. Facebook 'dislike' tuşunu hemen kullanıma sunmayacak. Önce bir süre deneme aşamasında olacak. 'Dislike' tuşunun her kültürde yol açacağı sonuçlar çok önemli. Facebook daha önce kullanıma sunduğu timeline servisiyle kullanıcılara hatırlamak istemediği anıları ve kişileri gündeme getirerek küçük çapta krize sebep olmuştu. O yüzden şu anda yoğurdu üfleyerek yiyor. Deneme aşamasındaki sonuçlara göre 'dislike' tuşu devreye alınabilecek.

MOBİL CİHAZLAR UÇURDU

Facebook kullanımı mobil internetle birlikte Türkiye'de hızla yayıldı. Artık pek çok kişinin 'an ekranı' haline geldi. Yaş sınırı tanımadan herkesin kullandığı Facebook uygulaması akıllı telefonları video kayıt cihazına çevirdi. Artık herkes düğünler ve davetlerde çekim yapıp Facebook'ta paylaşıyor. Özellikle ileri yaştaki kadınların tutkusu oldu. Genç kuşağın bir bölümü Facebook yerine Snapchat benzeri uygulamalarda zaman harcamaya başladı.

DİSLİKE FİKRİ YENİ DEĞİL

1.5 milyar insanı buluşturan sosyal ağ Facebook tüketiciler için yeni sürprizler hazırladı. Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 'dislike' tuşuna kullanıma sunulacağını açıkladı. Aslında bu fikir 2009 yılında ekim-aralık arasında bir Facebook grubu tarafından kullanıldı. Ancak Facebook yönetimi 'dislike' tuşunu iptal etti. Aradan altı yıl geçtikten sonra şimdi şirket tarafından gündeme alındı. Ölüm ve acı dolu haberlere sadece like butonuyla yanıt vermek neredeyse imkansızdı.

İPHONE'A DAHA AKILLI SİRİ

Apple, iPhone, iPad ve iPod Touch ürünlerine yüklenecek yeni işletim sistemi olan iOS 9.0 sürümünü geçtiğimiz hafta kullanıma sundu. Cihaz açılışı, resim içinde resim gibi bazı özellikler daha kullanışlı hale geldi. Çoklu kullanım yetenekleri geliştirildi. Ayrıca iOS 9.0 güncellemesiyle birlikte Siri'nin daha gelişmiş bir sürümü Apple kullanıcılarının hizmetine sunulmuş oldu. iOS 8.0'da olduğu gibi yeni sürümde devasa bir depolama alanı gerekmiyor. Sadece 1.3 GB alan yeterli oluyor. Eski sürümde bu alan 4.58 GB ile 16 GB bir iPhone'un depolama kapasitesinin üçte birini kaplıyordu. iOS 9'un yüklenebileceği cihazlar şöyle: iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 4s, iPad Air 2, iPad Air, iPad 4, iPad 3, iPad 2, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad mini, 5. nesil iPod touch, 6. nesil iPod touch.

EN ÇOK TAKİP EDİLENLER

Ağustos 2015 itibarıyla Socia Bakers rakamları futbol takımlarından ünlü film ve sahne yıldızlarına pek çok kişinin Facebook takipçilerinin olduğunu gösteriyor.

1. Facebook for Every Phone 14.217.656
2. Galatasaray 10.158.344
3. Fenerbahçe 8.510.143
4. Cem Yılmaz 6.279.179
5. Arkadaşım Hoşgeldin 5.330.317
6. Recep Tayyip Erdoğan 5.243.466
7. Baho 5.201.674
8. Beşiktaş 4.806.758
9. 101 YüzBir Okey Plus 4.742.792
10. Candy Crush Saga 4.684.216

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA