Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

TV ekranında güçlü elma ısırığı

Televizyon ekranında Apple TV rekabeti kızıştırıyor. Yeni Apple TV, PlayStation ve XBox One gibi bir oyun konsolu tarzında oyun deneyimi sunacak, TV ve film içerikleriyle internet içerik servislerine, akıllı ev uygulamalarıyla da tüm akıllı cihazlara kafa tutacak

Amiral gemisi iPhone 6S ile birlikte tanıtılınca yeni Apple TV çok dikkat çekmedi. Deneyim kazandıkça görüyoruz ki, Apple TV'deki değişimlerin iPhone 6S'de karşılaştıklarımızdan daha etkili olduğunu söylemek mümkün. Yani akıllı televizyon servislerinde Apple ısırığı yeni cihaz ve servislerle daha da büyüyor. Apple, ihtiyatlı giriş yaptığı TV servislerinde daha güçlü bir adıma hazırlanıyor. Apple TV donanımında değişiklik yapan şirket, içerik tarafında daha güçlü bir hamle yaptı. İçeriği sadece film ve tv dizileriyle değil, oyunlarla da zenginleştirmeye başladı. Üstelik Apple TV'ye özel içerik için de girişimler yapıldı. Uygulama, geliştiriciler konusunda bu yıl daha hazırlıklı geliyor. Ancak müzik ve eğitim alanında daha alınacak çok mesafe var. Siri iPhone ve iPad dışında Apple TV ile stratejik bir önem kazanıyor. Apple TV kumandasında kullanılan Siri tuşu ile film, müzik gibi içerik aramalar sesli olarak yapılıyor. Film kategorilerinde aramalar, yönetmen, oyuncu ve eser adına göre rahatlıkla yapılıyor. Ayrıca kumanda, ekran içinde farklı ekranlar açılmasına izin veriyor.

OYNAMAYA HAZIRIM
Çoklu internet üzerinden oynanan uygulama tabanlı oyunlarla oyun konsollarının yanağından makas alan Apple, gelecek sürümlerde performansa odaklanacak. Ancak şimdilik eğlenceli ve tüm ailenin kolayca oynayabileceği oyunlar var. Eğer evdeki konsol oyununuzun kumandasını bluetooth ile Apple TV'ye bağlarsanız, eğlenceye katılıyorsunuz. Eğer bluetooth üzerinden bağlanacağınız bir hoparlör varsa, Apple TV bu cihaza da kolaylıkla bağlanıyor. Ayrıca iPhone ya da iPad ile birlikte kullanma özelliği yine Apple TV'nin en büyük avantajı. Basit ve uzmanlık gerektirmeyen oyunlar tüm aile bireylerinin eğlenceye katılmasını sağlıyor. Uzmanlık gerektiren oyunların ekran karşısından diğer aile bireylerini kaldırdığını düşünecek olursanız, Nintendo Wii tarzı oyunların başarı şansının daha yüksek olacağını söyleyebiliriz. Oynarken kendinizi kaptırıp zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

SIRI SÖZDEN ANLIYOR

Kullanımı çok basit olsa da, uzaktan kumanda, işimizi her zaman kolayca çözen bir cihaz değil. Bazen kullandığınız cihazın sözden anlaması da gerekiyor. Apple TV uzaktan kumandasında yer alan Siri tuşu hayatı kolaylaştırmak için tasarlanmış. Uygulamaları, filmleri ve menüde aradığınızı bulmak için sesli arama yapmak güzel. Evin içinde iletişim, içerik ve eğlence merkezi olarak tasarlanan Apple TV uygulama geliştiricilerin katkısıyla hızla büyümeye devam ediyor. Apple TV'yi evinizdeki sıradan bir televizyonu akıllandırmak için de kullanabilirsiniz. Ancak Türkiye'de başarılı olup olamayacağını yerel içerik konusunda ciddi adımlar atıldıkça göreceğiz.

KUMANDA DEĞİL JOYSTİCK

Apple TV'deki yeni kumanda eskisine göre daha karmaşık gibi görünebilir. Ancak kumanda artık joystick gibi kullanınca yeni yetenekler eklemek kaçınılmaz. Kumandanın üstündeki düzlük dizüstü bilgisayarların dokunmatik dörtgeni gibi hem hareket hem tıklama hareketlerini yaptırıyor. Oyunlarda tamamen joystick gibi kullanılıyor. Lighting girişinden takılan aksesuvarlarla hareket sensörü yeteneği kazanıyor. Remote Loop uygulaması gecikmesiz reaksiyon süresiyle oyunlardan aldığınız keyfi artırıyor. Kullanılan kumanda Apple iPhone gibi lighting girişinden şarj edilip üç ay boyunca kullanılabiliyor.

PAYLAŞIM ARTIK DAHA KOLAY
Apple TV diğer elinizdeki akıllı telefon ve tabletlerle daha çok şey paylaşıyor. Üstelik bunu yaparken tek Apple kimliğine gerek kalmadan anında farklı kimlikler üzerinden sahip olduğunuz içeriği kullanıyorsunuz. Bu sayede farklı cihazlara da erişim şansı sunuyor. Evinize gelen misafir kullanıcıların sahip oldukları içeriği iPhone, iPad veya Macbook gibi cihazlardan paylaşması artık daha kolay.

TÜRKÇE İÇERİKSİZ OLMAZ!
Müzik, dizi ve filmler konusunda Türkiye sadece izleyici değil. Türkiye'de internet üzerinden dinlenen müziklerin yüzde 90'dan fazlası Türkçe. Yine aynı şekilde en çok izlenen filmler listesinde Türk filmleri Hollywood filmlerine üstünlük sağlıyor. Bu başarıyı yakalayan Avrupa ülkesi neredeyse yok. Türk dizilerinin başarısını ise anlatmaya gerek yok. Bu yüzden Apple, Google, Facebook gibi internet dünyasının devlerinin Türkiye'de özel bir hikaye yakalamak için yerel değil, küresel başarı sağlamış yapımcılarla içerik anlaşması yapması şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA