Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Olağan şüpheli elektrikli kaykay

Elektrikli kaykaylar yüksek kapasiteli lityum iyon pil bulundurduğu için evlerde çıkan yangınların baş sorumlusu. Yolcu uçaklarına bavulda bile kabul edilmeyen bu kaykaylar sadece tehlikeli değil son dönemin en popüler hediyelerinden

ABD'de alışveriş sezonunun en popüler ürünü elektrikli kaykay (hoverboard) bir kez daha sanık sandalyesinde. Yangın çıkaran elektrikli kaykay haberi geçen hafta bir kez daha medyada kendine yer buldu. Ağırlığının önemli bölümünü oluşturan lityum iyon piller yüzünden risk oluşturan bu sevimli oyuncaklar sanık sandalyesine ilk kez çıkmıyor. CES 2016 fuarında her salonda üstünüze doğru gelen elektrikli kaykayları görünce şaşırmıştık. Ancak kalabalık fuarda meydana gelen kazalar yüzünden bu kaykaylar ikinci gün hemen yasaklandı. Bu kazalar elektrikli kaykayların sebep olduğu tek olay değil.

UÇAĞA ALINMIYOR

CES 2016'da son gün Çinli şirketlerin bulunduğu standlarda elektrikli kaykayların fiyatı 250 dolara kadar düştü. Ancak satanlar uçaklara kabin içi değil, bagajda bile alınamayacağını söyleyince elektrikli kaykay almaktan vazgeçtim. Yüksek seviyede lityum iyon pilin oluşturacağı riski hava yolu şirketleri doğal olarak üstlenmek istemiyor. Paketlemede oluşan hatalar bile lityum iyon pillerin taşıdığı riski artırıyor. Bir dönem dizüstü bilgisayarlar bile bu yüzden risk oluşturuyordu. Güvenlik noktasından geçerken dizüstü bilgisayarların çantadan çıkarılmasının sebebi de yine bu lityum iyon piller. Sahip oldukları yüksek enerji kapasitesi onları olağan şüpheli haline getiriyor.

İKİ TEKER ÜSTÜNDE İNSANLAR
Las Vegas'taki CES Fuarı'nda her salonda karşımıza iki teker üstünde giden insanlar çıkıyordu. Elektrikli iki teker yani elektrikli kaykay üstünde gidenleri ilk gördüğünüzde arkasından bakakalıyorsunuz. Adına hoverboard adı verilen bu araçlar ikinci gün yasaklandı. Elektrikli kaykaylar şimdi de evde çıkan yangınların baş sorumlusu oldu. Bunun sebebi araçların sahip olduğu lityum iyon pillerin üretim standardı. Bu aletler akıllı telefonlardaki kapasitenin bir kaç katı pil kapasitesine sahip. Riski artıran bu kapasite belli şartlarda kazaların oluşmasına neden oluyor. Şarjda takılı ya da sıcak kalorifer yanında unutulan elektrikli kaykaylar büyük risk teşkil ediyor. Sıcak hava şartlarında da tehlike oluşabiliyor.

HEM KAYKAY HEM BLUETOOTH HOPARLÖR
* Farklı dönüş, durma, hareket etme ve pil kapasitelerine göre fiyatları değişiyor.
* Fiyatları 300 dolar ile 900 dolar arasında.
* 20 dereceye kadar meyilli yerlerde kullanılıyor.
* Aynı zamanda bluetooth speaker olarak kullanılanları var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA