Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dikkat evin kulağı var!

Masallarda uçan halılara inanıyoruz da şarkı söyleyen vazolara neden inanmayalım. Evdeki her cihaz akıllanırken Google Home adlı akıllı bir ses sistemi niye bizi şaşırtsın? Yine Google geliştiriciler konferansında tanıtılan Google Home, pek çok internet sitesinde yer aldığı gibi Amazon Echo benzeri bir ürün. Ancak Google kendi algoritmalarıyla yeni bir ufuk açıyor. Google Home'un hoparlör kısmı buzdağının görünen yüzü. Uzak mesafeli mikrofonları sayesinde odanın diğer ucundan söylenenleri bile algılayabiliyor. İnternet erişimi sayesine Google Sesli Arama (Voice Search) gibi soruları yanıtlıyor, müzik çalıyor, bir internet radyosunu açıyor ve evdeki ağa bağlı akıllı cihazların tümünün kullanılmasını sağlıyor. Aslında evin akıllı, sesli uzaktan kumanda sistemi. Silindirik yapıya sahip Google Home'un renklerini evin dekorasyonuna göre kişiselleştirmek mümkün. Yani bir elektronik cihaz değil de dekoratif bir tasarım ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Sahip olduğu LED ışık sistemiyle mesaj geldiğinde veya evdeki herhangi cihazla ilgili, uyarıları farklı renklerle haber veriyor.

TELEVİZYONA DA BAĞLANIYOR
Amazon Echo, birden fazla odada kullanım konusunda da pek iyi bir deneyim sunmuyor. Google Home ise ilk adımdan itibaren çoklu oda sistemlerine uygun olarak tasarlandı. Hoparlör, müziğin diğer hoparlöre dağıtımını üstlenebiliyor. Google Play Music'in yanı sıra Spotify gibi Google Cast destekli diğer platformlara da Home üzerinden erişilebiliyor. Google Cast'in varlığı Home'a televizyona bağlanan Chromecast ile iletişim kurabilme ve bu yolla YouTube videosu oynatabilme gibi yetenekler kazandırıyor. Google Home ilk etapta birden fazla Google hesabını desteklemeyecek. Başlangıçta az sayıda ev otomasyon cihazıyla uyumlu olarak çalışacak. Şirketten bu konuda kesin bir liste gelmese de, termostatların ve lambaların listede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu yıl içinde satışa sunulacak olan Home'un fiyatı henüz bilinmiyor.

Bomba gibi Nexus Q
Google 2014 yılındaki girişimciler konferansında Nexus Q adını verdiği medya player ürününü açıklamıştı. Hatta konferansa katılan herkese ürün dağıtılmıştı. Çizgi filmlerdeki bombaların şeklini anımsatan tasarım uçağa binerken güvenlik aramalarında başımıza önemli sorun çıkarmıştı. Ancak ürün içerik desteği hazır olmayınca ölü doğum yapmıştı. Ancak bu ürünler de henüz başlangıç aşamasında. Şimdi sorun evde tüm cihazların aynı internet protokolünü kullanarak konuşması.

Rüyalarımdaki ekranlar
Gözlüğünüzü takın, kemerlerinizi bağlayın Sanal Gerçeklik platform savaşına hazırlanın. Okyanustaymış gibi bir balinanın yanınızdan geçtiğini düşünün. Stadyumda binlerce taraftarla gol sevinci yaşar gibi 360 derece baktığınızı düşünün. "En iyi gerçekmiş gibi olma" teknolojisinden söz ediyorum. Bunun için içeriğin, gerçeğe en yakın şekilde deneyimlenmesi gerekiyor. Bunun için önce gözünüze perde indirir gibi gözlük takıyorsunuz. Sonra gözlükte 360 derece hazırlanan görüntülerle oyun, film veya adres tarifi görüyorsunuz. Sanal Gerçeklik teknolojiyle oyun oynayabiliyor, binlerce kilometre uzaklıkta veya yüzlerce metre suyun altında bir robotu yönetebiliyorsunuz. Sanal Gerçeklik teknolojisinin önünde iki büyük engelden biri içerik, diğeri de gözün kolay yorulmasını sağlayacak yavaşlık. Platformda rekabete Facebook, Google, Microsoft, Sony gibi şirketler dahil oldu. Mobil veya giyilebilir cihazlarda olduğu gibi Sanal Gerçeklik platformunda The New York Times, HBO, Netflix, Ubisoft ve Electronic Arts oyun ve medya şirketleri içerik tarafında Google'ın iş ortağı olmaya devam edecek. Henüz ne kadar yüksek performansa sahip olacağını söylemek için erken. Geliştiricilerin önceden bilgilendirerek herkesin kendi platformunda yetenekleri artıracağı kesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA