Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefonları da güneş çarpar

Plajda veya havuz başında güneşin altında kalan telefonlar bir süre sonra çarpılabiliyor. Her elektronik cihazda olduğu gibi telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler ekstra düşük ve yüksek sıcaklıklarda çalışmıyor

Akıllı telefonlar ve tabletlerden plajda veya havuz başında bile ayrılamıyoruz. Yüksek sıcaklıklar nasıl cilt yanıklarına ve güneş çarpmalarına sebep oluyorsa, telefonlar ve tüm elektronik cihazların işlemcileri de yüksek sıcaklıklarda işlemez hale geliyor. Yüksek ve çok düşük sıcaklık elektronik cihazların işlemcilerinde problem yaşanmasına, cihazın kapanmasına sebep oluyor. Saatlerce güneş altında bırakılan cihazlar, 4K video ve yüksek grafiklikli oyunlar ekstra ısınma problemi yaşıyabiliyor. Yani normalde bile ısınma problemi olan cihazlar bu sıcaklıklarda daha da hassas oluyor. Üstelik bu problemi sadece akıllı telefonlar değil, tüm elektronik cihazlar yaşıyor.

GÜNEŞ ALTINDA KALMASIN
Hal böyle olunca yüksek sıcaklıklarda kendimizi korurken akıllı telefonlarımıza da dikkat etmek gerekiyor. Bu tür aletleri mümkün olduğunca ısı iletmeyen bir örtünün altında veya çantada tutmakta fayda var. Yine 4K video çekerken veya oyun oynarken cihazın kendisi de ısınma problemi yaşayabilir. Güneş cihazın ekran, pil ve şarj girişi gibi farklı bölümlerinde değişik etkiler oluşturabilir. Dokunmatik ekran yüzeyi, pil yüksek sıcaklıklarda eğer özel koruma tedbirleri yetersiz kalırsa sizi yarı yolda bırakabilir. Ayrıca orijinal olmayan aksesuvarların yüksek sıcaklık altında sorun çıkarma riskleri artar.

TUZLU SU TEHLİKESİ
Akıllı telefon için en büyük risklerin başında tuzlu su gelir. Elektronik cihazların tümü için tuzlu su ölümcül etkiye sahiptir. Farkında olmadan düşürülen, mayonun cebinde unutulan akıllı telefonlar sigorta kapsamının dışında kalabilir. Yine tuzlu su olmasa bile uzun süre sıvı teması kullanıcıların yaşadığı sorunların büyümesine sebep oluyor. Üstelik tuzlu suyla temas, serviste anında tesbit edilebiliyor. Yalan beyan kullanıcıların başını daha büyük derde sokuyor.

KORUMA VE YEDEKLEMEYİ UNUTMAYIN
Bazen binlerce lira ödediğiniz akıllı telefonu çok basit önlemler korur. Kaliteli kılıf ve ekran filtreleri çizilme ve kırılmalardan koruduğu gibi cihazın ısınmasına da engel oluyor. Cepte veya çantada taşırken anahtar veya bozuk paradan dolayı yaşanan basit çizilme ve kırılma olaylarının önüne filtre ve kılıflarla geçebilirsiniz. Daha önemlisi tatile çıkmadan önce bilgisayar ve telefondaki resim, adres defteri gibi kişisel bilgileri mutlaka yedekleyin.

"AĞIR İHMAL" SÜRPRİZİ
Telefonunu sigorta ettirenleri tatsız bir sürpriz bekliyor. Ağır ihmal diye tanımlanan hatalarda sigorta şirketleri tüketicinin uğradığı zararı tazmin etmiyor. Genelde 1-1.5 m üstünde tüm düşürmeler ağır ihmal kabul edilebiliyor. Yine denize ya da havuza düşürmeler ağır ihmal kapsamında değerlendiriliyor. Üstüne su dökülürse kabul edilen hata portakal suyu döküldüğünde karşılanmayabiliyor. Bu yüzden sigorta sözleşmesinde ağır ihmal şartlarını ve kapsam içindeki kusurları dikkatlice incelemekte fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA