Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Vatandaş gazeteciliği darbeyi önledi

Sosyal medya ve internet kullanımında patlama yaşandığı 15 Temmuz haftasında vatandaş akıllı telefonunu gazeteci gibi kullandı

Hani başını telefondan kaldırmadığı, sosyal medya bağımlılığı için kızdığınız hafife aldığınız kuşak var ya, işte o gençler psikolojik üstünlüğün darbecilerin eline geçmesine izin vermedi. Vatandaş gazeteciliğinin en iyi örneklerini vererek olaylardan haberdar olmamızı sağladı. Canlı yayınlar, anlık video ve fotoğraf paylaşımları işin seyrini değiştirdi. Ana akım medyanın ulaşamadığı detaylar, akıllı telefonlarla çekilen videolardan elde edildi. Aslında her şey Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlara, köprü ve havalimanı gibi kritik merkezlere çıkan halkın akıllı telefonlarla darbeye tanıklık ederek demokrasiye sahip çıkmasıyla değişti.

SOSYAL MEDYA ÖCÜ DEĞİL
Sosyal medya paylaşımlarıyla tüm siyasi görüşten insanların darbeye karşı demokrasi safında buluşması darbecilerin psikolojik üstünlüğünü sıfıra indirdi. Sokaktaki vatandaşlar ellerindeki akıllı telefonlarını gazeteci gibi kullanarak darbecilerin saldırısını kaydetti ve sosyal ağlarda paylaşmaya başladı. Böylece haber merkezleri kendi muhabirleri dışında vatandaştan gelen fotoğraf, video ve bilgileri ekranda paylaştı. Böylece darbe girişimi süresince psikolojik üstünlük hep demokrasiden yana olan insanların elinde kaldı. Türkiye sosyal medyanın demokrasi taraftarlarının ortak buluşma şansını yakaladığı ender anlardan birini yaşadı. Sosyal medya haber alma hakkının parçası olarak kullanıldı. Sınırlı kalan provakasyonlar da hedefine ulaşamadı. Demokrasiye sahip çıkan vatandaşa, gazeteci refleksi kazandıran sosyal medya işlenen cinayetlere tanık olmamızı sağladı.

İYİLİK İÇİN KULLAN
Tüm operatörler özellikle internet paketlerine verdiği destekle paylaşımların tüm hafta fatura korkusu olmadan devam etmesini sağladı. Ancak yine de bu ay internet kullanımı konusunda operatörlerin vatandaşa özel bir indirimde bulunmasını sağlamak şart. Olağanüstü dönem için herkesin el ele verdiği dönemde bu tür jestler önyargıların yıkılmasını sağlayacaktır. Sosyal medya onu kullananların niyetine bürünüyor. Demokrasi çağrısı sosyal ağların birbirimizi önyargılarla ayırmak.

HAYAT KURTARAN DETAYLAR
Her paylaşacağınız görüntünün sorumluluğunu taşıdığınızı unutmayın. Önyargıların artmasına değil, birlikte yaşama hoşgörüye yönelik örnekleri paylaşın.

Yaşadığınız kötü olayları ve paylaşımları yaparken kimseyi suçlamayın. Tanık olduğunuz ve paylaştığınız içeriğin konum, tarih ve kahramanlarını açıkça belirtin.

Eğer videoyu paylaşırken sorun çıkacağını düşünüyorsanız, Facebook veya Periscope üzerinden canlı yayın yapmakta fayda var.

Paylaşımlarda özellikle küçük çocukların etkilenmemesi için şiddet içeren görüntüler konusunda uyarı koymanızda fayda var. Bu görüntülerin farklı kötü etkileri olacaksa kullanmamakta fayda olabilir. Ancak kaydettiğiniz video suça tanıklık eden önemli bir kanıt olabilir.

Bir de işin teknik boyutu var. Olayları kısa videolara bölerek paylaşırsanız, zaman kazanırsınız. Uzun ve gereksiz detaylardan kurtularak olayın çarpıcı kısmını paylaşın.

D emokrasiyi savunmak için meydanlara çıkarken yanınızda pil deposu taşımakta fayda var. Video, fotoğraf ve sürekli mobil internet bağlantısı pilin düşmanı. Sizden haber alamayan yakınlarınızı telaşa düşürmeyin.

Akıllı telefonunuzda fotoğraf ve videolar için yeterli depolama alanı yoksa, hemen bulut hesabına, bellek veya sabit diske kopyalayın. Bulut hesabına kaydetmek cihazı kaybetseniz bile hayati önem taşıyan bilgilere ulaşmanızı sağlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA