Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bulut kuşağına merhaba

Facebook, Instagram, YouTube veya Google Drive, yeni nesil için video ve fotoğrafların saklandığı ya da paylaşıldığı yeni ortamlar. Akıllı telefon ve tabletler de, video veya fotoğraflara bulut üzerinden ulaşma olanağı sunuyor

Kişisel fotoğraf ve video albümlerine istediğin an ve istediğin yerden ulaşma rahatlığını sağlayan yeni alışkanlıklar kazanıyoruz. Elimin altında olsun deyimi artık bulut teknolojisi için kullanılıyor. Pek çok uygulama yazımının içinde bulut teknolojisini fark etmeden de kullanıyoruz. Örneğin Instagram veya Facebook uygulamaları fotoğraf ve videolarımız için hayati bir öneme sahip yeni albümler. Üstelik duygusal durumumuz için de harika bir barometre. Yani, beğendiğimiz, kızdığımız, üzüldüğümüz her şeyi biriktirdiğimiz bir bellek. Duygusal halimizin iz düşümünü sosyal ağlarda çekinmeden paylaşıyoruz.

ALBÜM YOK, BULUT VAR
Facebook ya da Snapchat kuşağı, bir video paylaşımında başladığı yalnızlığa bir diğerinde son verebiliyor. Bütün geçmişi sadece Facebook hatta yaşı çift haneli olmayan Instagram'dan ibaret kuşaklar var. Bu kuşaklar için fiziksel albümün bir anlamı yok. Şimdi bulut tabanlı uygulamalar yeni albümlerimizin saklandığı mecralara dönüştü.
Önceleri sadece fotoğraf albümlerimizin olduğu Instagram, Snapchat uygulamasıyla gelen video tutkusuna geç adım attı. Neredeyse her yıl yeni bir uygulama alışkanlığı kazanıyoruz. Aslında kişisel belleğimiz yeni bir uygulamada şekillenmeye başlıyor.

GİRİŞİMCİ AKLI GELDİ
Yeni nesil paylaşım tarzı için girişimciler yeni cihaz ve uygulamalar geliştiriyor. Bazen bunları hayatımızın merkezine yerleştiriyor bazen de hiç mi hiç beğenmiyoruz. İşte bu değişimi sindirmenin yolu, doğru zamanda doğru ürünle tüketici ihtiyaçlarına yanıt vermekten geçiyor.
Bulut depolama cihazı Monument'i geliştiren Ercan Erciyes, Wi-Fi üzerinden veya SD kart ile fotoğraf ve videoların paylaşılması ve cihazın depolama sorununa çözüm buluyor. Girişimcilerin yenilikleri, kişisel belleğimiz için farklı alternatifler üretebiliyor.

Artık fotoğraf ve videolarımızı albümlerde değil, kullandığımız teknolojlerde topluyoruz. Böylece kişisel belleğimiz yeni bir uygulamada şekillenmeye başlıyor

BELLEĞİ DOLANA AKILLI KUTU

Siz de akıllı telefonunuzla fotoğraf ve video çekmeyi seviyorsanız, kısa süreli gittiğiniz bir Kapadokya tatilinde bile telefonun hafızasını kısa sürede doldurabilirsiniz. İlk kez deneyimlediğiniz balon yolculuğunda çektiğiniz özellikle ağır çekim videolar yüzünden bellekte yer kalmamış olabilir. Üstelik herkes sizden çekilen videoları paylaşmanızı isteyecek. Siz paylaşmayı sevseniz bile, yeterli zaman bulamadığınız için fotoğraf ve videoları gelmeyince arkadaşlarınız arıza çıkarabilir. Küresel olarak da kabul gören Monument, İTÜ Gate desteğiyle ABD'ye giden Türk grirşimci Ercan Erciyes'in Kickstarter projesi. Monument, Türkiye'de Starters Hub içinde yer alıyor. Dünyaya açılan şirketlerden biri olmaya da aday. Söz konusu bu cihaz, sizin için bir bulut depolamayla, fotoğraf ve videoları düzenleyerek kolayca paylaşmanızı sağlıyor.
Bir kez tanıtıldıktan sonra bu cihaz fotoğraf ve videoların aktarılmasını otomatik olarak yapabiliyor. Böylece istediğiniz anda ve istediğiniz cihazdan fotoğraf ve videolarınıza ulaşabiliyorsunuz.

KISA YOL İÇİN AKILLI ÇUBUĞA DOKUN!
Apple yeni MacBook Pro ailesinde akıllı dokunmatik çubukla, video, fotoğraf ve internetteki işlerinizi kısa yoldan çözüyor.
Daha ince MacBook deneyimi için dokunmatik ekran konusunda henüz adım atmayan Apple, tuş takımının üzerindeki işlev tuşlarını çoklu dokunmatik ekranla değiştirerek, dokunmatik çubuk (Touch Bar) adı verilen çözümle tüketicinin karşısına çıkıyor.
15 ve 13 inç iki ekran seçeneğinin olduğu yeni MacBook Pro'nun dokunmatik çubuğu olmayan 13 inç modeli de olacak.
Süper hızlı SSD'ler ve dört adede kadar Thunderbolt 3 bağlantı noktasıyla bugüne kadar üretilen en güçlü MacBook Pro.
Dokunmatik çubukta e-posta, arama, takvim, numaralar, Garage- Band, Final Cut Pro X gibi çok sayıda uygulamayı kullanırken, uyumlu tuşları gösteriyor. Örneğin Toucha Bar yani akıllı çubuk Safari'de sekmeleri ve favorileri gösterirken mesajlarda emojilere kolay erişim sunuyor.
Daha da iyisi fotoğraflar uygulamasında resimleri düzenlemenin veya videolarda gezinmenin kolay bir yolunu gösterebiliyor.
Bu arada yalnızca 14,9 mm inceliğinde olan 13 inç MacBook Pro, bir önceki nesle oranla yüzde 17 daha ince ve yüzde 23 daha az hacime sahip.
Üstelik, 1,35 kg hafifliğiyle bir önceki nesle oranla 0,25 kg daha hafif.
Yalnızca 15,5 mm inceliğinde olan yeni 15 inç MacBook Pro ise, geçmişe oranla yüzde 14 daha ince ve yüzde 20 daha az hacimli. Yalnızca 1,8 kg hafifliğiyle bir önceki nesle oranla 0,25 kg daha hafif.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA