Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yaşasın tavşan kulaklar

Müzik konusunda hassas insanlar, tavşan kulaklarıyla hiçbir tınıyı kaçırmak istemiyor. Bunun için, konserde veya master kayıt kalitesinde kayıpsız dijital müzik peşinde koşuşturuyorlar

Midesine düşkün olana gurman, seyahati sevene gezgin diyoruz.
Dinlediği müzikte her tınıyı duymaya çalışan tavşan kulaklı insanlara da Audiophile olarak adlandırıyoruz.
Bu özel insanlar da, bazen bir otomobil tutkunun harcadığı miktarı ses sistemine harcayabiliyor. Dijital müzikle birlikte popüler sıkıştırma programı MP3, hassas kulaklı insanlar için küfür gibi bir şey.
Müzik dinlerken başka bir şey dinlemeye veya duymaya tahammül edemeyen bu tutkunları memnun etmek kolay da değil. Bilişim sektöründe, müzik tutkusunun peşinde koşanların duayeni Halit Zaim'dir.
Halit Abi, arkadaşıyla özel mermerden tasarladığı hoparlörü kullanan ender insanlardan.

KAYIPSIZ DİJİTAL FLAC
Biz tavşan kulakların hikayesine geri dönelim. Audiophile'ler kayıpsız müzik için FLAC (Free Lossless Audio Codec) formatlı kayıtları dinliyor. FLAC formatlı bu kayıtlar, şarkıları kayıpsız kayıt kalitesinde dinleme şansı sunuyor. Öte yandan tavşan kulaklı insanların buluşma ve deneyimleme mekanları da artıyor. Deneyimime Can - HiFi ile başladım. Doruk noktam ise Yeniköy'deki Tinpani'ydi. Bu yerlerin üstatlarından Extreme Audio'nu da es geçemeyiz.

DENEYİM ALANLARI ARTIYOR
Bu mekanlara bir yenisi daha ekleniyor; Sennheiser'in deneyim alanını Bircom açtı.
Marka, bu kez bireysel sistemlerle çıkıyor karşımıza. Üstelik sadece bununla yetinmemiş.
Audiophile'lerin baş tacı yaptığı taşınabilir müzik çaların doruk noktası Astell&Kern'le de gösteriyor kendisini. Tavşan kulak sendromlu insanların doktorunu da, Sennheiser deneyim alanında buldum.
Sennheiser Tüketim Ürünleri Danışmanı Ömer Doğancı, doktor gibi müzik tutkunlarına adeta reçete yazıyor. Önce sizi dinliyor ve en uygun seçimin ne olduğunu söylüyor.

KULAKLIK PİŞME SÜRESİNE DİKKAT
Yeni ayakkabı ile maraton koşmaya başlamadan önce belli bir süre kullandıktan sonra ayakkabının açılmasını beklemeniz gerekiyor. Doktor pişme süresini şöyle anlatıyor: "Kullandığın Sennheiser IE800 yüksek seviye yüksek çözünürlüklü sese sahip bir kulaklık. 300 saat orta sesin biraz ürerinde kullandıktan sonra yüksek verimle kullanma şansın olacak. Buna kulaklığın pişme süresi diyoruz. Hoparlörlerde de benzer şekilde pişme süresine ulaşması için farklı şeyler yaparız. Bu kadar küçük kulaklıklarda pişme süresi olması şaşırtıcı olabilir. Ancak gerçekten iyi iş çıkarıyor."

LÜKS OTOMOBİL GİBİ MÜZİK ÇALAR
Güney Koreli Astell&Kern markası tavşan kulaklar için taşınabilir müzikte tam bir ilaç. Markanın en üst modeli AK380, Audiophile için en çekici model.
Tasarımı ergonomik olmaktan çok, doğal bir kaya parçası gibi asimetrik şekilde göze hitap ediyor. Yani bu cihaz seyahatte müzik dinleme kalitesinden ödün vermek istemeyenler için tasarlanmış. 10 gün boyunca test etme şansı bulduğumuz AK380'in koleksiyonerler için saf bakırdan modeli de var. Wi-Fi üzerinden Tidal gibi yüksek çözünürlüklü kayıtların sunulduğu online müzik servislerini kullanmaya açık. Dokunmatik ekran yanı sıra sağ tarafındaki çarkla sesi açıp kısabiliyorsunuz. Ben cihaza bir de amfi bağladım. Amfi ile sesin kalitesi, kaymak üstü bal tadında.

Tavşan kulak doktorunun reçetesi
Audiophile arkadaşların doktoru dediğim Ömer Doğancı'dan öğrendiklerimi sizinle paylaşıyorum.

Doğru kulaklık nasıl seçilir: Kulağa takılış şekline ve kullanacağınız alana göre kulaklık seçilmeli.
Yani spor yaparken kullandığınız kulaklıkla uçak yolculuğunda kullanılan kulaklık farklıdır. Dinlediğiniz müziğe göre de hassas seçim yapılabilir.

Kablosuz kulaklığın sırrı nedir?: Özellikle düşük enerjiyle yüksek kaliteli veri transferine imkan tanıyan aptx prosedürü, günümüz kablosuz sinyal aktarımında kullanılan en iyi protokollerden... Bu da kayıpsız müziği, özellikle kablosuz kulaklıklarda dinlemek isteyen müzikseverlerin en iyi performansı almalarına yardımcı oluyor.

En pahalı ses sistemi ve kulaklık hangisi?: Bana göre en iyi stereo ses sitemi, MBL X-treme Reference Line. Yaklaşık 500 bin euro. Ayrıca dünyanın en iyi kulaklık sistemi de tartışmasız ve rakipsiz Sennheiser HE 1 Orpheus.
50 bin euro.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA