Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Akıllı ekran sizi tanıyor

İzlediğiniz her film ve dizi, hangi tür videolardan hoşlandığınızı ele veriyor. Online video servisleri alışkanlıklarınıza göre akıllı öneriler sunuyor. Artık gerçek kumanda istediğine ulaşan izleyicinin elinde

Televizyondan akıllı telefona, her boyutta film, dizi ve izleyiciyi tanıyarak öneride bulunan akıllı video servisleri çağı başladı. Artık izleyiciler kuralları kendisinin belirlediği bir dünyada hareket edebilecek. İzleyici alışkanlıklarını öğrenen küresel içerik servislerinin başında Netflix geliyor. Daha kullanıcı hesabınızı açarken beğendiğiniz filmlerden sizi tanıyor. Sonra izlediğiniz, izleme listesine aldığınız filmler ve TV dizileri bizlere gelen yeni önerilerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Eğer tarihi veya komedi filmlerinden hoşlanıyorsanız sıralamada bu filmler öne çıkıyor. Yani izleyicilerini tanıyarak öneriler getiren video servisleri dönemi başladı. Online video servisleri devamlılık sağlamak için izleyicilerini daha iyi tanımaya çalışıyor.

SERVİSLERİ SEVDİK
İnternette daha önce sadece video ve müzikleri indirme alışkanlığına sahiptik. Şimdi indirmek için yorulmak yerine armut piş ağzıma düş diyeceğimiz servisler olsun istiyoruz. Artık dizileri kaçıranlar internet üzerinden yakalamaya çalışıyor. Yerel değil, küresel ölçekte video servislerine olan ilgi artışta. Online video servisini küresel ölçekte başarıyla yapan şirketlerin başında Netflix'in geldiğini belirtmiştik. Toplamda dünyada 93 milyon abonesi bulunan Netflix, geçtiğimiz yıl Türkiye'de de servis vermeye başladı. 20 farklı dilde hizmet veren şirket, küresel içerikler üreterek müşteri sadakati sağlamaya gayret ediyor. 1997 yılında kurulan ve 2007 yılında Roku adlı akıllı internet kutularıyla online video hizmeti sunmaya başlayan Netflix, 2008 yılından bu yana oyun konsolları dahil tüm internet platformunda boy gösteriyor. Akıllı televizyon, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar dışında tablet ve akıllı telefonlar üzerinden hizmet sunuyor. Aylık ödemelerini, doğrudan abonelerden aldığı gibi, operatörlerle anlaşmalı olarak akıllı telefon ve tabletlerle de toplayabiliyor.

MARVEL'İN IRON FIST'İ
Netflix'in, geçtiğimiz cuma günü yayına giren Marvel'in Iron Fist dizisi Türkçe alt yazıyla Türkiye'de de izlenmeye başladı. Tüm standart özelliklerin kullanıldığı dizi en iddialı küresel içeriklerinden biri olacak gibi. Demir yumruğuyla kötülerin düşmanı olacak kahramanımız teknolojinin sunduğu tüm olanaktan faydalanılarak hazırlanmış. Tüm özellikler reklam verenler için değil kullanıcıya doğru öneriler getirebilmek için kullanılıyor. Dizinin çekimi sırasında gözden kaçan detaylar diğer aşamalarda ortadan kaldırılıyor. Video servisleri mobil telefondan uçak ekranlarına kadar her yerde izlenebiliyor. Tabii kullanıcılar kendi hesaplarından film ve dizileri izleyebiliyor. Evde televizyondan izlediğiniz diziyi uçakta veya kaldığınız otelde izlemeniz mümkün.

BİLGİSAYAR EKRANINA DALDIK
Peki biz, film ve dizileri hangi platformlardan izlemeyi seviyoruz? Akıllı televizyon, masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet ve telefon... Sorumuzun yanıtını öğrenmek için Poltio platformunda sorduk. 500 kişiden aldığımız yanıt TV'den çok masaüstü ve dizüstü bilgisayar oldu. Ancak yanıtların yine eşit dağıldığını da söyleyebiliriz. En çok oyu alan şıkla en yüksek oyu alan arasında yaklaşık yüzde 14'lük bir fark vardı. Bu da 4 farklı platformdan izleyenlerin az olmadığını gösteriyor. Oy verenlerin yüzde 24'ü ise "Benim için fark etmez" diyor.

NETFLİX TÜRK YAPIMCI PEŞİNDE
Netflix kurucusu ve CEO'su Reed Hastings, 6 ay önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve birkaç yapımcıyla görüştüğünü söyledi. İsim vermekten kaçınan ama Türkiye'de bir proje yapmaktan çok mutlu olacağını belirten Hastings, "Türkiye'deki başarılı yapımlar uluslararası başarıya imza atıyor. Bunu yakından takip ediyoruz. Endüstri önemli değişimler geçirdi. Eskiden insanlar TV kanallarının uydu yayınlarında yer almak için uğraşırdı. Oysa şimdi tek başına YouTube kanalında yaptıklarıyla herkesin dikkatini çeken insanlar ortaya çıkıyor" dedi.

GÜNDE 250 MİLYON SAAT İZLENİYOR!
Dünyanın her yerinde farklı bant genişliğine göre hizmet vermeye çalışan online video servisleri kullanıcıların bağlantı hızına göre dinamik olarak hizmet sunuyor. Amazon, Apple iTunes ve Netflix gibi online video hizmetleri kalitesini artırmak için çaba harcıyor. Netflix yetkilileri 7 Ocak'ta Netflix platformunda 250 milyon saat video izlendiğini belirtiyor.

İNDİREREK BAŞLADIK SERVİSİ SEVDİK
1990'ların sonuna doğru önce müzik sonra film yapımcıları zor günler yaşamaya başladı. İnternet hızı yükseldikçe, sorunsuz kaliteli film ve dizi izlemek isteyenler online video hizmetlerini kullanmaya başladı. Önce Apple iTunes üzerinde yasal müzik indirmenin başarılı olacağını gösterdi. Sonra evlerde ve mobil cihazlarda internet bant genişliğinin artışı online müzik ve video servislerinin yaygınlaşmasına sebep oldu. Bu noktada online video servislerinin önce akıllı internet kutularıyla başladığını da hatırlatalım.

DUYGULAR ÖLÇÜLEBİLİR Mİ?
Dolby tarafından kullanılan biyofizik laboratuvarında, insanların izlediği görüntü ve sese karşı verdiği tepkiler izleniyor. Bilim insanı Evan Gitterman tarafından yönetilen laboratuvarda kullanılan yöntemler için görsel ve işitsel etkiler kaydediliyor. İnsan beyninden gelen sinyaller 64 ayrı kanaldan alınıyor. Gördüğü her görüntü ve sese verdiği tepkilere göre hem sıcaklık haritası hem de beyin dalgalarındaki değişim gözleniyor. Yani insan kimyasının verdiği tepkiler ölçülmeye çalışılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA