Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Daha hızlı Daha güçlü Daha yüksek

Önce Copa America sonra Euro 2016 ile futbolseverler mest oldu. Şimdi sıra Güney Amerika kıtasının ilk kez ev sahibi olduğu Rio Olimpiyatları’nda. Bakalım kimler “Daha hızlı, daha güçlü, daha yüksek” diyecek...

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 31. Yaz Olimpiyat Oyunları, önceki gece yapılan yapılan açılış töreniyle başladı. Olimpiyat meşalesi 21 Nisan'da Yunanistan'daki antik kent Olimpiya'da yakıldı. Atina yakınlarındaki Eloenas mülteci kampından, bir mültecinin geçirdiği meşalenin yolculuğu cuma günü Maracana Stadyumu'nda sona erdi.
1916'da I. Dünya Savaşı, 1940 ve 1944'te ise II. Dünya Savaşı yüzünden gerçekleştirilemeyen yaz oyunları, Avustralya'dan sonra ilk kez bir kıtanın kış mevsiminde gerçekleşecek ve Güney Amerika kıtası ilk kez Olimpiyatlar'a ev sahipliği yapacak. 2016 Rio Olimpiyatları'nı izlerken aklınızda olması gerekenler için bir tura çıkalım isterseniz.
Kreatif direktörlüğünü, City of God (Tanrı Kent) filminin yönetmeni Fernando Meirelles'in üstlendiği açılış töreninde Elza Soares, Gilberto Gil, Caetano Veloso, Karol Conka, MC Soffia ve Ludmilla sahneye çıktı.
Rio de Janeiro'nun dört farklı bölgesinde (Deodoro, Barra, Copacabana ve Maracana) 17 gün sürecek oyunlarda, toplam 306 oyunda 2 bin 488 madalya dağıtılacak. Olimpiyatlara ilk kez katılan Kosova ve Güney Sudan'ın da aralarında bulunduğu 206 ülkeden 11 binden fazla sporcu, 28 spor branşında 39 dalda ter dökecek. Golf 112, ragbi ise 92 yıl sonra olimpiyat programında yer aldı.
Olimpiyatların sarı mavi maskotu Vinicius, Brezilya'daki doğal yaşamı temsil ediyor. Maskotun adı ünlü Bossa Nova şarkısı The Girl From Ipanema'nın söz yazarı Vinicius de Moraes'den geliyor.
2016 Rio Olimpiyatları'nın sloganı ""Viva sua paixao," (Tutkunu yaşa)
Türkiye, 5-21 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyatları'na 103, 7-18 Eylül tarihlerindeki paralimpik oyunlarına ise 76 sporcuyla kota almayı başardı.
Rio 2016'da, tarafsız sporcuların yanı sıra ilk defa oluşturulan Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı da olimpiyat bayrağı altında yarışacak. Dördü kadın 10 kişiden oluşan sığınmacılar takımında, beş Güney Sudan, iki Suriye, iki Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve bir Etiyopyalı sporcu bulunacak.
Organizasyonun bilet fiyatları, 12 ile bin 420 dolar arasında değişiyor. Brezilya'nın, 12 milyar dolar harcadığı 2016 Olimpiyatları'nın, internet ve televizyon aracılığıyla yaklaşık 3,5 milyar kişi tarafından takip edilmesi bekleniyor.

Brezilyalıların kabusu Zika virüsü
Rio Olimpiyatları öncesinde en çok konuşulan konu Zika virüsüydü. Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaşan Zika virüsüne, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlandı. Özellikle anne karnındaki bebekleri tehdit eden virüs, Brezilya'da yeni doğanlarda hızla artan mikrosefali (küçük kafatası) ile bağlantılı. Bu nedenle birçok sporcu Brezilya'daki olimpiyatlara katılmayacağını açıkladı.

Son olimpiyatlarda ABD üstünlüğü
2012 Londra Olimpiyatları'nın madalya şampiyonu ABD olmuştu. Toplamda 104 madalya kazanan Amerikalılar 46'sı altın, 29'u gümüş, 29'u da bronzu ülkelerine götürmüştü . Onu 88 madalyayla Çin ve 82 madalyayla Rusya takip etmişti. Üç ülkenin ardından Büyük Britanya, Almanya, Japonya, Avustralya, Fransa, Güney Kore ve İtalya dizilmişti. Türkiye, 2012 Londra Olimpiyatları'nda iki altın, iki gümüş ve bir bronzla toplamda beş madalya toplamıştı.

Rus atletler doping kurbanı
WADA'nın düzenli doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna vardığı raporunun açıklanması sonrası IAAF, Rusya Atletizm Federasyonu'nun üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak müsabakalardan men etmişti. Rusya Olimpiyat Komitesi ve 68 Rus atletin, men cezasına yaptığı itiraz, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi tarafından reddedildi. Rus atlet Yuliya Stepanova ve Rus uzun atlamacı Darya Klishina'ya izin verildi, bu isimler tarafsız olarak olimpiyat bayrağı altında mücadele edecek.

Rakamlar:
10: Rio Olimpiyatları'nın açılış töreninin maliyeti dört yıl önce Londra'daki açılış törenininde onda biri. 12 bin: Olimpiyat meşalesini taşıyan Brezilyalı sayısı. Meşale, Brezilya'nın 26 eyaletini dolaştı ve ülke nüfusunun yüzde 90'ı meşaleyi şehrinde misafir etti. 555: ABD'nin olimpiyat kafilesinde bulunan sporcu sayısı. (263 erkek, 292 kadın) 3.604: Olimpiyat köyünde 11 bin sporcu ve 6 bin antrenöre ev sahipliği yapacak oda sayısı. 380.000: Rio'ya olimpiyatları izlemek üzere gelmesi beklenen sporsever sayısı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA