Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Begiristain, Soriano ve Zubizarreta

BİR YÖNETİM
Begiristain, Soriano ve Zubizarreta

Katalanların kulübü Barcelona'da futbolculuk ve teknik adamlık kariyerlerinde Katalan kökenli olanların daha çok sevildiği ve yolların açıldığı doğrudur. Ama bugün sahada Iniesta kenarda Luis Enrique gibi örneklerden çeyrek asır geriye gidersek karşımıza Txiki Begiristain çıkar.
Cruyff'un dört yıl arka arkaya şampiyon olan rüya takımının kanat oyuncusu Bask bölgesi kökenlidir. Her futbolcu teknik adam olacak değil, Begiristain kulüp yönetiminde profesyonel olmayı tercih etti ve geride kalan 10 yılın yarısında Ferran Soriano ile birlikte yüksekten uçmaya başlayan Barcelona'nın futbol aklı oldu.
2010'da da bayrağı kendisi gibi Bask kökenli olan efsane kaleci Andoni Zubizarreta'ya teslim etti. Barcelona, Juventus'un parlak pazarlama beyni İtalyan Francesco Calvo'yu transfer etti. Begiristain ve Ferran Soriano bugün Manchester City kulübünü yönetiyorlar. Sezon başında Guardiola boşuna mı geldi bu kulübe? Zubizarreta da üç gün önce Olimpik Marsilya kulübünü satın alan Amerikalı patronla el sıkıştı ve Fransız kulübünün sportif direktörü oldu. Bize bu satırlardan ne kalır peki? Birincisi yabancı transferi deyince bizim başkanların aklına sadece futbolcu ve teknik adam gelmesin.
İkincisi futbolu bırakan her Türk futbolcusu teknik adam olmak yerine bazıları da spor yönetimi üzerine eğitim alıp bunu kariyerlerinden damıttıkları tecrübeyle harmanlasın...
Bir kulübü yönetmenin dörtlü savunmandan üçlüye geçmekten çok daha fazlası olduğuna inanlara elbette bu naçizane tavsiye...

21 milyon sterlin
CEO Ferran Soriano'nun 391 milyon sterlin gelir ile bir önceki seneyi zararda kapatan Manchester City'ye bu yıl ettirdiği kar.

BİR HAYAT
Barcelona'yı silen Valdes

Arda Turan'ın bugün Barselona'da oturduğu mahallede doğdu. Kulübün alt yapısına geldiğinde sekiz yaşındaydı. Ailesi Tenerife'ye taşınınca üç yıl Barcelona kulübünden uzak kaldı ve ayrılık kararını aldığında aradan tam 18 yıl geçmişti. Futbolseverlerin bir bölümü onu Barcelona kalesine yakıştıramadı ama Rijkaard döneminde Rüştü'den aldığı eldivenleri 12 yıl kimseye kaptırmadı.Victor Valdes, 2014 yazında transfere yüklü para ayıran Monaco'ya gidecekti ama mart ayında diz bağları kopunca o sezon başında kulüpsüz kaldı. Ne Messi, ne Pique ne de Iniesta, herkesi defterinden sildi. Barcelonalı futbolcuları aramaz oldu, telefonlarına çıkmadı. Geçen sezon başında Beşiktaş'a gelebilirdi, İstanbul'a uçak biletini bile almıştı ama transfer yattı.Manchester United'ın yedek kulübesi derken bu sezon vatandaşı Karanka'nın çalıştırdığı Middlesbrough'da buldu kendini.Barselona'da ünlü mimar Joaquin Torres'e yaptırdığı evini iki yıl önce 12 milyon Euro'ya Ukranyalı bir milyardere sattı. Şimdi üç çocuğuyla İngiltere'de Nunthorpe kasabasında yaşıyor, parlak internet projelerine yatırımcı oluyor. Victor Valdes'in, Premier Lig maçları dışındaki hayatı artık kimseyi ilgilendirmiyor...

535
Victor Valdes'in Barcelona kalesinde forma giydiği maç sayısı.

BİR FUTBOLCU
Emre Çolak ve Galiçya derbisi

Muhabirler için takımların maça çıkacak 11'lerini doğru tahmin etmek önemlidir. Geçen hafta İspanya'da önemli bir bölge derbisi vardı.
Galiçya bölgesinde Celta Vigo, Deportivo La Coruna'yı ağırladı. Maç sabahı İspanyollar, Marca gazetesinin sayfalarında Emre Çolak'ı Deportivo La Coruna 11'inde gördüler. Bundan daha doğal ne olabilirdi ki? Geçen ay takımın en başarılı futbolcusu seçilen, kilit pas adı altında hayatımıza maalesef giren istatistiklerde bir numarada olan eski Galatasaraylı oyuncu derbide takımının en güvendiği 2-3 isimden biriydi. Marca o gün Emre'ye tam sayfa ayırdı. Emre, Coruna şehrine nasıl uyum sağladığını ve Türk yemeklerini nasıl özlediğini anlattığı röportajında "Çok derbi oynadım, İspanya'daki ilk derbime de hazırım" dedi.
Peki ne oldu? Hocası Gaizka Garitano bırakın 11'i, Emre'yi maç kadrosuna bile almadı. Deportivo La Coruna, Emre'siz top tutamadığı derbiden dört gol yiyerek döndü. Garitano'ya "Neden Emre yoktu?" diye sordular, "Teknik karar" dedi.
Yarın 22.00'de Deportivo La Coruna-Valencia maçı var.
Emre'nin Galatasaray'dan eski hocası Cesare Prandelli, şehre geliyor. Bakalım Garitano'nun "teknik karar"ı ne kadar teknik?

"Ailem yanımda değil, otelde kalıyorum. Sadece köprüyü geçmek ve restorana gitmek, bazen yürümek istiyorum ama yapamıyorum."
(Manchester'daki hayatından mustarip olan Jose Mourinho)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA