Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Saltoların santrfor kralı

Çocuğu yaralanmasın diye gol sevinçlerinde takla atmayı bıkakan bir golcüydü o. Dünya Kupaları’nda en çok gol atan futbolcu, Almanların efsane santrforu Miroslav Klose, kranponlarını astı

Çocuk yaşta jimnastik sporuna gönül vermesi ona sadece ceza sahası içinde topla buluştuğunda esneklik sağlamıyordu, fileleri havalandırdıktan sonra attığı saltolar adıyla anılır oldu. Gün geldi bu sevinçten vazgeçti çünkü oğlu televizyon başında babasını izlerken onu taklit edip canını yakınca yüreği dayanmadı, "Sadece çok özel gollere saklar oldum saltoyu" dedi. İyi olduğunun farkındaydı ama her röportajında aynı soru geliyordu: "Gerd Müller ile kendini karşılaştırırsan?" Aynı cevabı verdi: "Müller başka bir adamdı. Müller değilim, olamadım da." Alman Milli Takımı'nda Gerd Müller'den daha fazla gol (71) attı ama Müller 68 golü, 62 maçta atmış, o ise 137 maçta forma giymişti. Polonya asıllı santrfor babadan futbolcuydu, yetmedi annesi Barbara da hentbolda milli formayı giymişti. Kaiserslautern'de yetişti, Werder Bremen, Bayern Münih derken İtalya havasını Lazio'da aldı.
2002'de finalde kaybettiği Dünya Kupası'nı 12 yıl sonra kariyerinin son baharında Brezilya'da kaldırdı. Dünya Kupaları'nda en çok gol (16) atan santrfor artık hocası Löw'ün yanında staja başlayacak. Miroslav Klose büyük golcüydü, üç direk onu çok özleyecek.

213
Miroslav Klose'nin beş kulüp formasıyla 529 maçta attığı gol sayısı.

"İbrahimovic'e benimle çalışmaya devam etmek istiyorsan sözümü dinleyeceksin dedim. Arabalarını ve saatlerini sat, yaptığının üç katı idman yap çünkü bu sezon istatistiklerin beni deli ediyor."
(Mino Raiola/ İbrahimovic'in menajeri)

BİR EFSANE
Atletico'lu Real Madrid efsanesi

Tribünden izlemiş ya da izlememiş olsun hiç farketmez Real Madrid taraftarına efsane futbolcularını sorduklarında onca yıldızın arasında hepsi bir ismi söyler: Juanito. Söylerken de hepsinin yüzüne bir hüzün çöker çünkü İspanyolların usta golcüsü Türk futbolunun Taçsız Kralı Metin Oktay gibi hayatını bir trafik kazasında kaybetmiştir.
Santiago Bernabeu'da her maçın 7. dakikasında yükselen ""Illa illa illa, wmaravilla" tezahüratı da 37 yaşında kendilerini bırakıp giden Juanito'ya bir saygı duruşudur. Yakın geçmişte Real Madrid'in efsane golcüsü Raul'un Atletico Madrid altyapısında yetiştiği futbolseverin ezberindedir ama Juanito'nun bir zamanlar sıkı bir Real Zaragoza taraftarı olarak genç yaşta geldiği Atletico Madrid'den yolunun nasıl şehrin öte tarafına çıktığı satır aralarında kalır.
Benfica ile oynanan bir hazırlık maçında ayağı kırılan Juanito'ya Atletico Madrid bir daha forma vermez ve Burgos takımını attığı gollerle birinci lige çıkarıp yılın futbolcusu seçilen Juanito'yu Real Madrid kapar. Son pişmanlığın futbolda fayda ettiği elbette görülmemiştir.

BİR SEÇİM
Johan Cruyff mu, George Best mi?

"Pele mi Maradona mı?" tartışmasını kıta ölçeğine indirip Güney Amerika'da bırakır ve Avrupa'ya dönersek bir zamanların içinden çıkılmaz sorusu çıkar karşımıza: "Johan Cruyff mu, George Best mi?" İki efsaneyi bugünün yıldızları gibi her hafta izleme şansı olmayan kuşaklar, Türkiye'de 1974 Hollanda'sından etkilenip "Cruyff" der ama bu soru George Best'e sorulduğunda ne yanıt verdiğini hatırlayalım. Tarih Ekim 1976. Kuzey İrlanda ve Hollanda, 1978 Dünya Kupası elemeleri grubunda karşılaşıyor. Maçtan önce Best'e gazeteci "Cruyff hakkında ne düşünüyorsun?" diye sorar. Best'in cevabı kısa: "Büyük yetenek." Gazeteci manşet çıkarmakta ısrarlı, "Senden iyi mi peki?" diye sorar ve manşet gelir: "Benimle dalga mı geçiyorsunuz! Size bu akşam maçta ne yapacağımı anlatayım. İlk düdükten sonra bulduğum ilk fırsatta Johan Cruyff'a beşlik atacağım." Maç 2-2 bitiyor ve George Best dediğinden fazlasını yapıyor. Sadece Johan Cruyff'a değil bir başka Johan'a, Johan Nesskens'e de beşlik atıyor.

239
George Best'in kariyerinde oynadığı 604 maçta attığı gol sayısı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA