Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Üç acil açık mektupçuk

-1-
Sayın Ömer Çelik,
Şansınıza bakın! Dakika bir, karambol bir. Yeni koltuğunuza oturmaya kalmadan masanıza acayip bir sorun düştü: başkentin en büyük tiyatro salonlarından ikisini içeren bina satış için 5 Şubat'ta ihaleye çıkıyor!
Vaktiyle Kızılay'da Yeni Sahne adlı bir kültür pırlantası vardı. "Ar yılı değil, kâr yılı" hırsıyla yıkılıp AVM oluverdi. Şimdi görüntü daha da tuhaf:
Söz konusu binada barınan Devlet Tiyatroları gibi, satıcı durumundaki Emek İnşaat içindeki hissedarlar da kamu kuruluşları. Yani korkulan başa gelirse, devletin bir elinin öteki elini kesmesi diyebileceğimiz bir ucube olay yaşanacak.
İstanbul'un kültür başkenti sayılmasına bakmayın. Türk tiyatrosunun nabzı Ankara'da atıyor. Şinasi ve Akün salonları da her gün dolup taşmakta. Bir zahmet TOBAV'ın bildirisine bakarsanız ayrıntılı bilgiler bulursunuz.
O bina ya Bakanlığınızca satın alınmalı, ya da alan kişilerin yeni yapıda bir tiyatro salonu bulundurmaları sağlanmalı.
Sayın Bakan, lütfen himmet!

-2-
Sayın Güler Sabancı,
Binlerce hissedarın katıldığı toplantıda büyük çoğunlukla bir dev dünya firmasının yönetim kuruluna seçilmeniz Türkiye için iftihar vesilesi oldu. Dün de uluslararası CNN kanalında sizinle yapılan röportajı izledim. İş alanındaki büyük gücün toplumsal sorumlulukla değerlendirilmesi gereğini vurgulamanız bütün özel sektör liderlerine örnek gösterilecek bir yaklaşımdı.
Topluluğunuzun Devlet Tiyatroları'na sağladığı değerli desteği biliyorum. Yukarıda söz konusu edilen binanın kurtarılmasının portesi tek odak tarafından üstlenilemeyecek kadar büyük olabilir. Ama projenin kâr da sağlayacak kadar zekice yapılmasına ve bir konsorsiyum oluşturulmasına öncülük edebilirsiniz.
Sayın Sabancı, lütfen himmet!

-3-
Sayın Başbakan,
Ülkemizde sağlıklı siyasal rekabetin yerini yapay kutuplaşmaların alması son tahlilde her kesime zarar vermekte. Muhafazakârlık denilen yaklaşımın ister istemez sanat ve kültür düşmanlığı içerdiği iddiası da kavramları büsbütün karmaşıklaştırıyor.
Sizin Nâzım Hikmet'e vatandaşlık iadesi ya da Atatürk'ün baba evinin restorasyonu türünden icraatiniz "beyaz" tabir edilen bölümle geri kalan vatandaşlar arasındaki uçurumun kapatılması bakımından olumlu sonuçlar yarattı. Başkentin kalbindeki sembol binanın kurtarılması da kültürel bekamız için öyle bir yarar sağlar. Çok etkili bir "toplumsal iklim belirleme" aracı olan tiyatromuz sağlıklı ulusal kişilik için hizmet yolunda güçlenir.
Lütfen himmet!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA