Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Çoban adayım

Tek yabancı dilin yeterli olduğunu söyleyen, "İngilizceden başkası gereksiz" diyenler yanılıyor. Hangi dilin nerede ne yarar sağlayacağı belli değil.
Bakın, dünyada bir milyardan fazla Katolik var. Son günlerin en ses getiren demeci Papa'nın "Çekiliyorum" deyivermesi oldu. Bomba etkili açıklamayı Latince yaptı Mübarek Peder. İlk duyanlar arasında o dile vâkıf tek gazeteci olan kadın muhabir haberi patlatarak bütün meslektaşlarını atlattı, küresel alkış aldı.
Vatikan'ın dil kapsamını merak edip araştırdım. Yazılı ve görüntülü yayınlar Latinceden başka İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Lehçe yapılıyor. Ayrıca, Papa Hazretleri son zamanlarda tweet ustası kesildiğinden, bilgisayarlarda Arapça da şakımaktaymış.
Türkçe yok tabii. Kaç Katolik vatandaşımız var ki? (Evet, Engin Bey, koyu beyazlarımız arasındaki St. Antoine hayranları kilisede buluşur "kutsal" günlerde; ama din değiştirmeye kadar götürmüyorlar snopluğu).
Başka yerlerde durum farklı. Dil haksızlığına uğradığını düşünen Katolik sürüleri kıyamet koparmakta. (Aşağılayıcı sözcük kullanmıyorum. Hıristiyanlıkta o dinin inançlı yığınlarından "çobanın sürüsü" diye söz etmek âdettir). Örneğin Kongo'da misyoner yadigârı 31 milyon Katolik zenci var. Düzinelerce kabilenin üyeleri pür hiddet tamtam çalarak sormakta:
"Papa neden Lingala, Çiluba ya da Kikongo konuşmuyor?"
Haklılar da, şu ara gündemdeki konu dil sorunu değil. Yeni Papa'nın kim olacağı.
Adı en çok konuşulan adayların ikisi siyahi. "Kara derili insan ABD başkanı oluyor da, niçin Papa olamasın?" diyen çok.
Elbette onlar da haklı. Güçlük şurada ki, son yıllarda Vatikan çağın fazlaca gerisinde kalıp sürüleri bile bunalttı. İvedi açılımlar şart. İki zenci adayın ikisi de "eski usulde" yetiştirilmiş olduklarından -Amerika başkanının tersine- alabildiğine tutucu.
Soruna bizim bir çözüm üretip üretemeyeceğimizi düşündüm. Nedir adaylarda aranması doğru olacak yetenekler?
Dünyanın en büyük işletme şebekelerinden birine sahip Vatikan'ın geçmişi parlak açıkgözlülük örnekleriyle doludur. (Cennette arsa satmıştır). Yöneticisi fırsatçı ve esnek olmalıdır. (Selefleri insan haklarını savunurken Hitler gibilerle flört edebilmiştir). Bütün bunların üstüne kavuklu, asalı, buhurdanlı yaldızlar çekilir. Gösterinin başına geçen kişi yüce ruhani lider rolünü iyi yapabilmelidir.
Bizim Kanada'da haham oluveren bir uyanık vatandaşımız yok muydu? Onu niye aday göstermiyoruz?
Dili bilmese de, Kikongo bile konuşur!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA