Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Savaşan dünyada Barış Günü

1 Eylül Dünya Barış Günü, Türkiye'de, dış temsilciliklerimizde ve KKTC'de törenlerle kutlandı!
Çünkü "Dünya Barış Günü" sadece Türkiye'de ve KKTC'de 1 Eylül'de kutlanıyor.
Küremizin geri kalanı ise 21 Eylül'ü Dünya Barış Günü kabul ediyor. BM Genel Kurulu'nun 1981'de aldığı, 2001'de teyit ettiği karara dayanarak.
Türkiye ve KKTC dışında Barış Günü'nü 21 Eylül'de kutlamayan bir ülke, daha doğrusu bir devlet daha var: Vatikan. Onun Barış Günü ise 1 Ocak. Papa 2'nci Jean-Paul, 2005'te öyle buyurduğu için.
Peki, 1 Eylül nereden çıktı? Komünistlerden! Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku ülkeleri, yani Moskova'nın uyduları vakti zamanında Hitler Almanyası'nın Polonya'yı işgal ettiği 1 Eylül'ü "Barış Günü" ilan ettiler. Tabii, Kızıl Ordu'nun Berlin'e girmesinden, Nazi rejiminin çökmesinden, Almanya'nın kayıtsız-şartsız teslim olmasından (7 Mayıs 1945) sonraki yılların birinde.
NATO üyesi Türkiye de Varşova Paktı'nın Barış Günü'nü kendi kutlama takvimine aktardı. Tuhaf değil mi? Artık onlar da Barış Günü'nü 21 Eylül'e kaydırdılar ama biz 1 Eylül'de direniyoruz. O da tuhaf değil mi?
Daha da tuhafı var. İster 1 Ocak'ta, ister 1 Eylül'de, isterse 21 Eylül'de olsun; gezegenimizin birçok diyarında kan gövdeyi götürürken Barış Günü şenlikleri düzenlemek, ikiyüzlülükten başka bir şey değil.
Hangi birini sayalım sürüp giden savaşların... Irak (Bakmayın ABD'nin muharip güçlerini çekmesine, adı konmamış iç savaş hergün onlarca kurban alıyor), Afganistan, Pakistan (Silahlı kuvvetler bir yandan, ABD'nin insansız uçakları öbür yandan, Afganistan sınırı boyunca uzanan bölgedeki aşiretlere hergün ölüm yağdırıyor), Darfur, Somali, Yemen, Kongo...
Ve elbette Filistin. 62 yıldır.
Ve tabii ki Keşmir. 63 yıldır.
Ve de dondurulmuş savaşlar: Kıbrıs, Güney Osetya, Abhazya, Yukarı Karabağ, Trandinyester...
Ve de küllenmiş savaşlar, iç savaşlar: Sri Lanka, Haiti, Filipinler, Kırgızistan, Nepal.
Ve de bunların üstüne tüy diken El Kaide'nin beş kıtadaki asimetrik savaşları...
Sözü uzatmaya gerek yok; Dünyamızın halini anlamak için BM'nin "Barışı korumak" uğruna nerelerde "Mavi Bereliler" görevlendirdiğine göz atmak bile yeterli. Adlarıyla birlikte sayalım: Ortadoğu (ONUST), Lübnan (FINUL), Suriye (FINOD), Afganistan (MANUA), Hindistan ve Pakistan (UNMOGIP), Timor (MINUT) Sudan (MINUS) Demokratik Kongo Cumhuriyeti (MONUSCO), Darfur (MINUAD), Liberya (MINUL), Fildişi Sahili (ONUCI), Haiti (MINUSTAH), Batı Sahra (MINURSO), Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti (MINURCAT), Kosova (MINUK), Kıbrıs (UNFICYP).
Böyle bir tabloda, Dünya Barış Günü'nü kutlamak ne kazandırır, es geçmek ne kaybettirir...
Günden vazgeçtik, barışa saygı adına tüm cephelerde bir dakikalığına, evet sadece bir dakikalığına silahların susmasına bile razıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA