Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Başdöndüren Çin

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping ("Şi Cinpin" olarak okuyun lütfen) mesafe açısından yarım dünya turuna bedel uzun soluklu gezisinin ilk iki durağı olan ABD ve İrlanda'da Devlet Başkanı gibi karşılanıp ağırlandı. Ankara Büromuz'un haberinde vurgulandığı gibi, Xi Jinping'e Türkiye'de de Devlet Başkanı protokolü uygulanacak.
Xi Jinping'in gerçekten çok önemli ziyareti dolayısıyla, Çin'le ilgili son verilere ve istatistiklere göz attım.
İnsanın başının dönmemesi mümkün değil. İşte birkaç veri:
Çin 9.596.961 kilometre yüzölçümüyle dünyanın 4'üncü büyük ülkesi. 1.33 milyar nüfusuyla da dünyanın en kalabalık ülkesi. Dile kolay; gezegenimizin nüfusunun 6'da 1'i Çin'de yaşıyor.
Nüfusun yüzde 95'i okuma-yazma biliyor. Çalışan nüfus 829 milyonu geçiyor. Çin'de nüfusu 1 milyonun üstünde 200 kent var. Avrupa kıtasının milyonluk kentlerinin 39 olduğunu göz önüne alırsak, Çin'in büyüklüğünü daha iyi anlayabiliriz.
Çin'de gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 47'sini sanayi sektörü sağlıyor. ABD'de ve AB ülkelerinde bu oran yüzde 20 kadar.
Dünyanın ekonomik büyümesinin üçte birini Çin gerçekleştiriyor. Enflasyon sadece yüzde 3.3, işsizlik yüzde 4.4. Batı ülkelerinde işsizlik oranının yüzde 10'dan başladığını hatırlatayım.
Çin yılda 2.43 milyar TEP (Not: 1 TEP = 10 milyon kilo/kalori) enerji tüketiyor. Dünyada birinci. Termik ve hidro elektrik üretiminde de dünya birincisi. 13 nükleer santrali var, 26'sı da inşa halinde. Bir başka deyişle, dünyadaki toplam nükleer santralin yüzde 40'ı Çin'de. Tabii bu alanda da dünya birincisi.
Çin'in çelik üretimi 626 milyon ton. Dünya üretiminin yüzde 44'ünü oluşturuyor. Elbette açık ara birinci sırada. Çin çelik üretimini geçen yıl 80 milyon ton artırdı ki, bu bile ABD'nin toplam çelik üretimine bedel!
Dünya alüminyum üretiminin yüzde 40'ı Çin'de. 9 milyon ton bakır üretimiyle dünya birincisi. Üretiminin hepsini kendi tüketiyor.
Çimento üretimi 1 milyar 880 milyon ton. Küresel üretimin yüzde 56'sı! Onun da hepsini içte tüketiyor. İnşaat sektörünün devasalığını varın siz düşünün.
Çin'de bini aşkın araştırma-geliştirme merkezinde 1.4 milyon araştırmacı çalışıyor. Geçen yıl 391 bin buluş tescil edildi. Buluş sayısı son 10 yıldır her yıl yüzde 20 artıyor. Dünya birincisi. Nanoteknolojide de en çok bröveye sahip ikinci ülke konumuna geldi bile.
Çin yılda 18 milyon 260 bin otomobil üretiyor. Bunun 18 milyonunu iç pazarda satıyor. Dünya birincisi.
Ülkede 74 bin kilometre otoyol var. 12'nci beş yıllık plan döneminin sonunda bu rakam 108 bin kilometreye ulaşacak. Otoyol uzunluğunda 2015'te ABD'yi geçmesi bekleniyor.
Çin'in yıllık (2010'da) ihracatı 1 trilyon 580 milyar dolar, ithalatı ise 1 trilyon 390 milyar dolar. 190 milyar dolar dış ticaret fazlası sağladı. ABD aynı yıl 672 milyar dolar dış ticaret açığıyla, kesintisiz 30 yıldır sattığından fazlasını almış oldu.

***

Bu kadar yeter. Yoksa soluksuz kalacağım.
Yeri gelmişken, Fransa'daki bir araştırma merkezinin (CEPII: Centre d'Etudes Prospectives et d'Informations Internationales) son raporundan söz edeyim. Merkez 2050'de dünya ekonomisinin nasıl bir tablo sergileyeceğini araştırdı.
Vardığı sonuç: Çin, yüzyılın ortasında dünya ekonomisinin yüzde 33'ünü temsil edecek. O tarihte AB'nin (Yüzde 12) ABD'nin (Yüzde 9), Hindistan'ın (Yüzde 8) ve Japonya'nın (Yüzde 5) toplamına eşit!
***

İşte böyle bir devi 2013'ten itibaren 10 yıl boyunca yönetecek bir lideri ağırlıyor Türkiye.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA