Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

İki haber

SABAH'TAN MEKTUP

Bazı haberler herkeste var, bazı haberler ise sadece SABAH'ta var. Bugün sadece SABAH'ta olan haberlerin ikisinden söz etmek istiyorum.
Manşetimizden "Yaylalar terhis oldu" başlığıyla duyurduğumuz Ankara Büromuz'dan Ceyda Karaarslan kardeşimin haberi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni dönemde ne denli umut ve kıvanç verici bir çizgiye geldiğini göstermesi açısından son derece önemli. Çünkü Silahlı Kuvvetler'de "Disko" cezasından sonra kadına negatif ayrımcılık da tarihe karışıyor.
Öbür habere gelince... Yine birinci sayfada "Görülmemiş dava" başlığıyla verdiğimiz haberin, neredeyse yüzde 90'ı deprem kuşağında yer alan, hemen her gün bir bölgesi sallanan ve ne zaman olacağı kestirilemeyen büyük İstanbul depremini bekleyen Türkiye'de ciddi ve de bilimsel bir tartışmayı başlatacağına inanıyorum. Haberin öyküsü de ilginç.
Hemen her gün ziyaret ettiğim "Project Syndicate" sitesinde Rockefeller ve Columbia üniversitelerinde ders veren Joel E. Cohen'in "Sismik suç" başlıklı bir yazısı dikkatimi çekti. Şöyle başlıyordu:
"Aquila kasabasında 6 sismolog ile bir kamu görevlisinin yargılandığını İtalya dışında pek az insan biliyor. Oysa bu öykü İtalya sınırlarının ötesinde, tüm dünyada, araştırmacıları, mühendisleri, kamu görevlilerini ve adli makamları doğrudan ilgilendiriyor..."
Yazıyı bir solukta okudum. Konu özetle şu: Biliyorsunuz, Aquila kasabası ve çevresini 6 Nisan 2009 tarihinde 6.3 büyüklüğünde bir deprem vurdu. 300'ü aşkın kişi öldü, 1.500 kişi yaralandı, 20 binden fazla ev yıkıldı. Bu büyük deprem öncesinde Aquila kasabasında bir dizi sarsıntı oldu. 1 Ocak ile 5 Nisan 2009 tarihleri arasındaki düşük şiddette 304 sarsıntı kaydedildi. Kasabanın geçmişi deprem acılarıyla dolu; 1471'de ve 1703'de haritadan silindi. O anıların etkisiyle yetkililer, Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Enzo Boschi'ye, bu sarsıntıların büyük bir depremin öncü sinyalleri olup olmadığını sordular. Boschi 31 Mart 2009'da uzmanları topladı, bir saatlik durum değerlendirmesinden sonra cevabını bildirdi: "Kısa vadede büyük bir deprem olasılığı düşük ama böyle bir riskin varlığı da görmezlikten gelinmemeli."
Boschi'nin "Kısa vadede büyük deprem olasılığı düşük" görüşünü iletmesinden bir hafta sonra Aquila yerle bir oldu. Şimdi Boschi ve arkadaşları kasıtsız olarak ölüme yol açmaktan ve görevi ihmalden yargılanıyorlar.
Aquila'nın öyküsünü, dünya bilim çevrelerinin tepkisini ve bizim deprem hocalarının tepkilerini bir araya getirdik. Dört dörtlük bir haber oldu.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA