Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Eski medya yeni medya

SABAH'TAN MEKTUP

Dijital medya baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Uzun zincire hemen her hafta yeni bir buluş veya uygulama halkası daha ekleniyor. O yüzden sektörümüz dışından dostlar bana bir "Soru"yu giderek daha sıklıkla sormaya başladılar: "Yazılı medya ne zaman tarihe karışacak?"
Kesin bir cevap vermek elbette mümkün değil. Bununla birlikte araştırmacılar, gazeteciler, iletişimciler arasında "Son gazete"nin ne zaman basılacağına ilişkin bir tahmin uzlaşısı var.
Deniyor ki, 2020 ile 2040 yılları arasında rotatifler birer birer susacak ve gazeteler artık sadece dijital ortamda varlıklarını sürdürecekler.
2020'den itibaren başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı ülkelerinde kâğıda veda edilecek. 2030'ların ilk yarısında Asya, ikinci yarısında ise Afrika ülkeleri bu kaçınılmaz gelişmeye ayak uyduracak.
Yani, bu tahmine veya senaryoya göre yazılı basının 10-30 yıl arası ömrü kaldı.

***

Ancak... Bir "Web" dâhisi bu tahminleri elinin tersiyle itiverdi.
O dâhinin adı: Chris Hughes.
"Facebook"un üç kurucusundan biri. (Diğer ikisi Mark Zuckerberg ve Dustin Moskovitz.)
Ayrıca Başkan Barack Obama'nın 2008 seçimleri kampanyasındaki internet platformu "Mybo. Com"un yaratıcısı. O platformda "Bottom up" denilen devrimci bir tasarım uyguladı: Tabandan tavana iletişim ağları açtı. Yani sokaktaki adamın aracısız olarak Obama'ya ulaşmasını sağladı. Hughes bu tasarımıyla siyaset yapmanın kurallarını ve tekniğini adeta yeniden yazdı.
"Facebook"ta ortaklığı süren (Hisselerinin değeri en az 700 milyon dolar olarak hesaplanıyor) "Yeni medya"nın bu ağır mı ağır topu ne yaptı dersiniz? Geçen hafta, tuttu "Eski medya"ya giriverdi: "The New Republic" dergisini satın aldı. Amerikan "İlerici" kesiminin sözcüsü ve Demokrat Parti'nin destekçisi olan, ayda iki kez yayınlanan "The New Republic" şu sıralar 50 bin dolayında satıyor.
Ama ister Cumhuriyetçi olsun ister demokrat, Washington'daki tüm siyasilerin elinden düşmüyor.
Chris Hughes'ün "The New Republic"i satın alması tek cümleyle yorumlanıyor: "Web"te ve "iPad" gibi tabletlerde içeriklerin zenginleşmesi mutlaka yazılı basının sonunun yaklaştığı anlamına gelmiyor. Kaliteli yayınlar ve kaliteli habercilik daha çoook uzun süre kâğıda basılmaya devam edecek.
Bana "En son gazeteyi ne zaman basacaksınız" sorusunu yöneltenlere duyurulur.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA