Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Sözüm söz

Okuyanlar hatırlayacak; geçen hafta "Penaltı" başlıklı yazımda FIFA Başkanı Sepp Blatter'in final maçlarında uzatmaya rağmen sonuç alınamayınca düğümün penaltı atışlarıyla çözülmesini artık "Haksızlık" olarak görmeye başladığını anlattım.
Ve penaltı atışlarının yerine önerilen alternatiflerden birkaç örnek verdikten sonra ekledim: "Ey futbolseverler; siz de çözüm üretin ve lütfen bana iletin. Söz; sizin önerilerinizi de bu köşeden duyuracağım."
Sağolsunlar, okurlardan mail yağdı. Sözümü tutup bana iletilen önerilerden bir demeti aktarıyorum...

***
"Maç uzatmaya giderse, ofsayt kuralı kaldırılsın. Böylece penaltılara gerek kalmaz. Ayrıca izleyenler de daha fazla heyecan yaşarlar." (Mustafa Demirkan)
"Seri penaltılar yerine frikik olsun. Böylece daha adaletli olur. Yetenekle kazanırlar." (Hüsnü Özdemir ve Miraç Özdemir)
"Biliyorsunuz, takımlar 4 farklı torbadan çekiliyor. Bu da onların güç ve başarılarına göre belirleniyor. Teklifim şöyle: 1'inci torbadan gelen takıma 4 torba puanı, 2'nci torbadan gelene 3 torba puanı, 3'üncü torbadan gelene 2 torba puanı, 4'üncü torbadan gelene de 1 torba puanı verilsin. Diyelim ki, final maçında uzatmada da sonuç alınamadı. O zaman takımların önceki maçlardan topladıkları torba puanlar hesaplansın. Hangi takım daha çok sayıda güçlü, yani torba puanı yüksek takımı yendi ve fazla torba puanı topladıysa, o şampiyon ilan edilsin." (Kemal Adalmış)
"Uzatmada da eşitlik bozulmazsa, turnuva boyunca çekilen isabetli şut sayısı fazla olan takım şampiyon ilan edilsin." (İsmet Sabun)
"Beraberlik durumunda daha çok pozisyona giren takım galip sayılsın." (Engin Gençler)
"Takımların seçeceği üçer oyuncu, ceza alanı sınırları içinde minyatür kale maç yapsınlar. Kaleci olmasın. Toplam 3 gol atılınca maç bitsin." (Atakan Fevzi Pehlivanlar)
"Yarım saat uzatmadan sonra her 5 veya 10 dakikada bir, iki takımdan birer oyuncu çıkarılsın. Takımlar 8 oyuncuya ininceye kadar devam edilsin. Ayrıca ofsaytsız veya kalecisiz oyun da seçeneklerim arasında." (Hakan Mendes)
"Uzatmadan sonra ceza sahası dışından 4 kişilik baraja ve kaleciye karşı frikik çekilsin. 2 veya 3 gole ulaşan kazansın." (Engin Yığman)
"Forvet oyuncusu karşı takımın defans oyuncusunu ve kalecisini geçmeye çalışsın. İki takım için de 3-5 kez tekrarlansın." (Bünyamin Eksikutup)
"Yenişemiyorlarsa iki takım da şampiyon ilan edilsin." (Mehmet Gereken)
"Uzatmadan sonra, o maçta en çok koşan takım galip sayılsın." (Serdar Alemdar)
"Orta sahadan boş kaleye şut çekilsin. Biri kaçırınca maç bitsin." (Süleyman Bilgin)
"Uzatma sonrası takımlar yorulduğu için, daha küçük kalelerle ve daha darlaştırılmış bir alanda gol olasılığını artıracak şekilde daha az oyuncuyla maç yapılsın. 3 ya da 5 gole ulaşan kazansın." (Oğuz Yılmaz)
"Uzatmada kalecilerin elle oynamasına izin verilmesin. Altın gol uygulamasında olduğu gibi, ilk golü atan kazansın." (İsmail Nuyan)
"Penaltılar maçtan önce atılsın. Sonra maç yapılsın. Uzatmada da beraberlik bozulmazsa, maçtan önce penaltılarda kazanan şampiyon ilan edilsin." (Ufuk Sezekkaplan)
"120 dakika sonunda eşitlik bozulmazsa takımlar önce 5'er korner ve frikik kullansın.
Yine sonuç alınamazsa penaltılara gidilsin." (Fatih Gümüş)
***
Gördüğünüz gibi, öneri çok. Helal olsun Türk futbolseverlerin yaratıcılıklarına...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA