Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

2 ülke 3 gün

Başbakan Erdoğan'la bugün mini Avrupa turuna çıkıyoruz. Üç günde iki ülkeyi ziyaret edeceğiz. Gezinin amacı hem AB için destek tazelemek, hem de iki ülkenin işadamlarına Türkiye'deki fırsatları anlatmak.
İlk durağımız Danimarka. Başkent Kopenhag. Başbakan Erdoğan burada sarayda da ağırlanacak. Danimarka Kraliçesi II. Margrethe tarafından.
1972'den beri tahtta olan ve halkı tarafından çok sevilen 73 yaşındaki Kraliçe II. Margrethe, baba tarafından Danimarka, anne tarafından da İsveç kraliyet ailelerinden geliyor. Yani asaleti çifte kavrulmuş. Kız kardeşi Anne-Marie de bir zamanlar kraliçeydi. Yunanistan'da. Albaylar Cuntası krallığı lağvedip cumhuriyete geçince tacını kaybetti, ayrıca sürgüne gitmek zorunda kaldı. Şimdi Londra'da yaşıyor.
Başbakan Erdoğan'ın Danimarka'daki mevkidaşı da bir kadın: Helle Thorning-Schmidt. 2011 Ekim'inden bu yana Danimarka Başbakanı olarak görev yapıyor. Sosyal demokrat çizgide. Siyasal bilimlerde master sahibi. 47 yaşında. Asıl mesleği danışmanlık. Bir işçi sendikaları konfederasyonunun 3 yıl boyunca danışmanlığını yaptı.
Danimarka'da üst düzey yönetimde kadınlar hiç bu kadar etkin olmamışlardı: Danimarka'ya bağlı özerk Grönland'da geçen hafta yapılan seçimleri kazanan sosyal demokrat eğilimli Siumut partisinin lideri de bir kadın: Alequa Hammond. Bugünyarın yeni Grönland Hükümeti'ni oluşturmakla görevlendirilecek.
Danimarka'dan Hollanda'ya geçeceğiz. Orası da krallık. Ve orada da tahtta bir kadın oturuyor: Kraliçe Beatrix. Tam adı: Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau.
75 yaşındaki Kraliçe Beatrix, 1980'den bu yana tahtta. Hollanda'nın yanı sıra İngiltere'nin de vatandaşı. Çünkü İkinci Dünya Savaşı'nda Hollanda'yı Hitler orduları işgal edince ailece İngiltere'ye sığındılar. Ama Alman uçaklarının Londra'ya bomba yağdırdığı yıllarda, güvenlik nedeniyle Kanada'nın başkenti Ottawa'ya geçtiler.
Başbakan Erdoğan, Kraliçe Beatrix tarafından kabul edildikten sonra Hollandalı mevkidaşı ile bir araya gelecek. Hayır, o erkek! Başbakan Mark Rutte.
46 yaşındaki Başbakan Rutte'nin siyasi kariyeri yeni sayılır: Sadece 11 yıl.
1992'de üniversiteyi bitirdikten sonra "Unilever" grubunun insan kaynakları bölümünde çalışmaya başladı. Taaa 2002'ye kadar.
Erdoğan'ın Siirt'ten milletvekili seçilip Başbakan olduğu günlerde Rutte de özel sektördeki çalışma hayatını noktalayıp siyasete girdi. Eh, 10 yılda başbakan olduğuna göre, bayağı hızlı yükseldiğini söyleyebiliriz.

***

Gideceğimiz iki ülkenin siyasi tablosu veya başlıca aktörleri işte böyle.
Gerçi Hollanda benim için neredeyse komşu kapısı ama Danimarka'yı ilk kez göreceğim. Geziden -sizlerle paylaşmak üzere- ilginç izlenimlerle döneceğimden eminim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA