Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Saatli bomba

Aşağı-yukarı 1.5 yıl önce Avustralya'da bir adrese posta yoluyla bir paket gönderildi. Pakette bir disket vardı. Adresteki kişi kısa süre sonra paketi merkezi Washington'da bulunan "International Consortium of Investigate Journalists" (ICIJ) adlı kuruluşa ulaştırdı. Bu kuruluş, adından da anlaşılacağı gibi, "Araştırmacı gazeteciler"in uluslararası derneği ya da birliğiydi.
ICIJ merkezinde disket açıldı. Göz kamaştırıcı bir hazine! Toplam 260 cigabayt'lık bilgi ve belge.
Bu ne demek biliyor musunuz; "Wikileaks" belgelerinin 162 katı!

***

Disket, offshore diyarlarında, yani vergi cennetlerinde gizli ve de anonim hesap açma ve yönetme, tabela şirketleri kurma konusunda uzmanlaşmış iki şirketin eski çalışanları tarafından gönderilmişti. Şirketlerin adları: "Commonwealth Trust Limited" ve "Portcullis Trustnet".
Peki, diskette neler vardı? Cevap: 170 ülkede en az 130 bin kişiyi ilgilendiren banka hesabı ve tabela şirket bilgileri!
ICIJ, belgelerin yayınlanması için 38 medya kuruluşu ile anlaştı. Aralarında "The Washington Post" (ABD), "The Guardian" (İngiltere), "Le Monde" (Fransa), "Die Süddeutsche Zeitung" (Almanya), "Le Soir" (Belçika), "Le Matin Dimanche" (İsviçre), "Sonttags Zeitung" (İsviçre), "Asahi Shimbun" (Japonya), "Premium Times" (Nijerya), "La Nacion" (Arjantin), "Ta Nea" (Yunanistan) gibi etkin yayın organlarının bulunduğu 36 gazete ve 2 televizyon. İngiltere'den "BBC", Kanada'dan "Canadian Broadcasting Corporation" (CBC).
***

Seçilen gazete ve televizyonlar Washington'a ikişer muhabir gönderdiler. Bu muhabirler ICIJ merkezinde aylarca bilgileri ve belgeleri taradılar, ayıkladılar, incelediler. Bilgi ve belgelerde yer alan adreslerle temasa geçtiler.
Deyim yerindeyse, iğneyle kuyu kazdılar. Çünkü bilgi ve belgelerde tek değil, akla gelebilecek tüm bilgisayar programları kullanılmıştı.
***

Sonunda ortaya "Wikileaks" depremini beşik sallama düzeyine indirecek bir fay hattı çıktı. 170 ülkeden geçen bir fay hattı! Uyanırsa 170 ülkeyi de alt-üst edecek bir fay hattı!
***

Nitekim, dün o fay hattı uyandı:
38 medya kuruluşu eş zamanlı olarak bilgi ve belgeleri yayınlamaya başladı.
Önce her kuruluş kendi ülkesiyle ilgili olanları öne çıkardı. Doğal olarak.
Ama deniyor ki: "Offshore Leaks" belgeleri en az bir yıl boyunca yayınlanacak. Bu da, en az 130 bin kişiyi bir yıl boyunca uykusuz bırakacak. Uykusuz ve sürekli yürek çarpıntısıyla...
***

"Offshore Leaks" belgelerinin önemi şu: İngiliz Vierges Adaları'nda, Kayman Adaları'nda, Cook Adaları'nda, Singapur'da, Samoa'da açtırılan hesapların ve kurulan tabela şirketlerinin tek bir amacı var; hesap ve şirket sahibinin vergi kaçırmasını ve para aklamasını sağlamak. Birbirinden karmaşık işlemler ve izlerin bir süre sonra kaybolduğu dolambaçlı mı dolambaçlı yollarla.
Bu konuya herhalde zaman zaman dönüp, gelişmeleri aktaracağım.
Çünkü offshore sistemi, demokrasinin temellerini kemiren, sistemi çürüten bir mikroptur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA