Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Ey özgürlük

SABAH'TAN MEKTUP

Ben her gün Kanada'dan Japonya'ya, Magrip'ten Maşrık'a kadar tüm kıtalarda ve aşağı-yukarı tüm ülkelerde 180 kadar gazeteyi izlerim.
Magrip diyarında Tunus basınına özel bir sempati duyarım. Çünkü bir "Devrim öncesi" Tunus basını vardı, şimdi bir de "Devrim sonrası" Tunus basını var.
Devrim öncesi, yani Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiği 14 Ocak 2011 öncesi Tunus basınında manşetler her gün aynıydı:
Bin Ali, Kadınlar Günü'nü kutladı...
Bin Ali, hastane açtı...
Bin Ali öğretmenlere seslendi...
Bin Ali, "Tunus'un geleceği çok parlak" dedi...
Bin Ali... Bin Ali... Bin Ali...

***

14 Ocak 2011'de Bin Ali ülkeden kaçıp yeni bir dönem başlayınca, Tunus basını donup kaldı.
Çünkü gazetecilik reflekslerini çoktan yitirmişlerdi.
Hatta gazetecilik refleksleri daha mesleğe başlamadan körelmişti.
Başta "Sınır Tanımayan Gazeteciler" örgütü olmak üzere Avrupa'dan birçok sivil toplum kuruluşu Tunuslu gazetecileri yeniden eğitme, mesleği öğretme, körelmiş refleksleri uyandırma, düşünce-ifade- basın özgürlüğünü ve bağımsızlığını anlatma kursları düzenledi.
Tunuslu meslektaşlarımız şimdi bu hızlandırılmış kursların da katkısıyla gazeteciliği yeniden keşfediyorlar. Yavaş yavaş. Ürkek adımlarla da olsa...
***

Önümüzdeki dönemde hiç kuşkusuz Suriyeli meslektaşlarımızın da benzer eğitimden geçirilmeleri gerekecek.
Hatta, geçmeye başladılar bile.
"France Televisions" grubuna bağlı "Canal France International" yaşları 20-35 arasında değişen bir grup gence Türkiye'de medya, etik, bağımsız-özgür-yansız gazetecilik eğitimi verdi. Gençlerin arasında öğrenci vardı, avukat vardı, mühendis, esnaf, serbest meslek sahibi vardı.
Ve o eğitilmiş gençler birkaç gün önce Paris'te "Özgür Suriye basını"nın ilk kuruluşunu devreye soktu: "Radyo Rozana".
"Rozana" Arapça'da "Işığın girdiği pencere" demek.
Güvenlik kaygıları nedeniyle adresi gizli tutulan "Radyo Rozana"da sürgündeki 6 gazeteci ile 30 kadar yerel muhabir çalışıyor.
Meraklıları için internet adresini vereyim: www.rozana.fm/
Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA