Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Kupa'nın laneti

Sadece Güney Afrika'nın değil, tüm Afrika'nın kahramanı Nelson Mandela'nın "Onurlu bir biçimde" son nefesini verebilmesi için başta ailesi olmak üzere milyonlarca, yüz milyonlarca seveni gece-gündüz dua ediyor.
Ne var ki, 8 Haziran'da hastaneye kaldırılan Mandela'nın ölüm döşeğindeki çilesi uzadıkça uzuyor.
Bitmek bilmeyen bu can çekişmeye Güney Afrikalı kabile büyücüleri sonunda bir teşhis koydular: "Mandela, ruhu huzura kavuşmadığı için ölemiyor!"
Peki, 94 yaşındaki Mandela'nın ruhu neden huzursuz? Büyücülerin yanıtı: "Aile içi çekişmeler nedeniyle..."
Ve bir de uyarıda bulundular: "Aile içindeki lanet ortadan kalkmadan, iç barış sağlanmadan, ataları Mandela'yı aralarına kabul etmeyecekler..."

***

Sadece Mandela ailesinin yaşayan üyeleri arasında mı lanet var?..
Hayır. Tüm Güney Afrika üstüne lanet bulutları çöktü. 2010'daki Dünya Kupası finallerinden bu yana...
***

"Le Monde" gazetesi geçenlerde Dünya Kupası finalleri sonrasının Güney Afrika'sı üstüne bir dizi ilginç veri sıraladı. Birkaçı şöyle:
Final maçları süresince Güney Afrika ülkeye en az 480 bin turist geleceğini umuyordu. 309 bin turistte kaldı.
Turistlerin ülkeye en az 1.2 milyar dolar bırakacağını varsayıyordu. 400 milyon dolarda kaldı.
Güney Afrika finallere hazırlık programında, Cape Town'daki "Newlands" stadının 25 milyon dolar harcamayla renovasyonunun yeterli olacağını öngördü. Ama FIFA bastırdı: "Hayır, yeni bir stat yapacaksın". Yapıldı. "Green Point" stadı. Maliyeti: 400 milyon dolar. Her Güney Afrikalı'ya maliyeti: 100 dolar.
Güney Afrika finallerin oynanacağı diğer kent Durban'da 7 milyon dolar masrafla rugbi stadının yenilenmesinin yeterli olacağını düşündü. FIFA yine bastırdı: "Hayır, oraya da yeni bir stat yapacaksın". Yapıldı. 300 milyon dolar harcanarak 60 bin seyirci kapasiteli bir stat. Her Güney Afrikalı'nın sırtına binen yük: 75 dolar... Şimdi Durban'ın ligdeki takımı "Golden Arrows" bu statta maçlarını oynuyor. Gelen seyirci sayısı: En fazla 3 bin!
Oysa bu iki yeni ama gereksiz stada harcanan parayla en az 300 kilometrelik otoyol inşa edilebilecekti.
***

Devam ediyorum...
Güney Afrika, Dünya Kupası finallerinin organizasyonunu aldığında FIFA göz kamaştırıcı bir tablo çizdi: "İşsizlik azalacak, güvenlik pekişecek, devletin kasası para dolacak, milli gelir katlanacak..."
Evet; işsizlik azaldı ama sadece statların yapımı sırasında.
Evet; suç oranı düştü ama sadece final maçları süresince.
Evet; milli gelir arttı ama sadece yüzde 0.4 oranında.
***

Ve bu minnacık kazanımlar şimdi fazlasıyla geri veriliyor. Çünkü atıl olarak duran statların bakımı için devletten sürekli kaynak aktarılıyor.
Peki, hiç kazanan yok mu?
Olmaz mı? 2010 Dünya Kupası finalleri sayesinde FIFA'nın kasasına 2 milyar dolar girdi.
İlk maliyet tahminlerinde finalleri taş çatlasa 500 milyar dolar yatırımla gerçekleştirebileceği sonucuna varan Güney Afrika ise 4.3 milyar dolar harcamak zorunda kaldı. Aradaki müthiş fark ihalelerde dağıtılan rüşvetlere ve taahhüt firmalarının kasalarına gitti...
Söyleyin, nasıl son nefesini verebilsin Mandela...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA