Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Silahlar susunca

ESCWA diye bir örgütün adını duydunuz mu? Tam adı: UN-ESCWA. Açılmışı: "United Nations-Economic and Social Commission for Western Asia". Türkçesi: "BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu".
Batı Asya neresi oluyor? Ortadoğu'nun, Basra Körfezi'nin ve Arabistan yarımadasının farklı bir coğrafi tanımı. Adında "Batı Asya"ya vurgu yapılmasına bakmayın; örgütün çalışma alanı Kuzey Afrika'yı da kapsıyor.
ESCWA örgütünün halen 17 üyesi var. 17'si de Arap ülkesi. Sayayım: Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Filistin, Katar, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Sudan, Tunus, Libya ve Fas.
Peki, ESCWA ne iş yapıyor? Cevap: Bölge ülkelerinin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına ve önceliklerine uygun projeler hazırlıyor, finansman desteği sağlıyor, uygulamada danışmanlık hizmeti veriyor.
ESCWA örgütünün başında Tunuslu bir iktisatçı var: Muhammed Hedi Bchir. (Not: Hayır efendim; soyadı Beşir değil, Bchir ki Ebşir diye telaffuz ediliyor.)


***

Peki, Abdullah Dardari'nin adını duydunuz mu? Suriyeli. 50 yaşında. Asıl mesleği gazetecilik ve uluslararası ilişkiler. En önemli Arap gazetelerinden "Alhayat"ta epeyce çalıştı.
Dardari'nin diplomaları gerçekten etkileyici: Londra'daki Richmond Üniversitesi'nden mezun. Ardından, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde mastır. Daha sonra ünlü "London School of Economics"te doktora.
Beşar Esad, babası Hafız Esad'ın ölümünden sonra yönetimi devralınca, Abdullah Dardari'ye hükümette görev verdi: 2003-2005 arasında Ulusal Plan Komisyonu'nda (Bizdeki DPT'nin dengi) çalıştı, 10'uncu 5 yıllık kalkınma planının hazırlanmasında önemli rol oynadı.
Beşar Esad çalışmasını beğendi ve onu Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı yaptı. Suriye'nin ilk kapsamlı özelleştirme programını o hazırladı.
2011 yılının Mart'ında, yani Suriye'de ilk protesto gösterilerinin başladığı günlerde Dardari'nin Beşar Esad'ın kuzeni, Suriye'nin bir numaralı işadamı Rami Mahluf ile arası açıldı.
Beşar Esad, bu anlaşmazlığa ilginç bir çözüm buldu: Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı'nı lağvetti! Böylece Dardari kendini kapı önünde buluverdi.
Öyle uzun süre işsiz kalmadı. ESCWA haber gönderdi: Gel bizimle çalış.
Abdullah Dardari şimdi ESCWA'nın ekonomik kalkınma bölümünün başında.

***

ESCWA kadrolarının şu sıralar bir numaralı gündem maddesi, Suriye.
Araştırmalar yapılıyor, veriler toplanıyor, tahminler yürütülüyor, planlar hazırlanıyor.
Bütün bu hummalı çalışma tek hedefe kilitlenmiş durumda: Suriye'de silahlar susunca hiç vakit yitirmeden yeniden inşa programını başlatmak.
Ve bu hummalı çalışmanın koordinasyonunu elbette ülkesinin durumunu avucunun içi gibi bilen Abdullah Dardari yürütüyor.

***

Soruyla başladım, sorularla bitireyim: Suriye'de silahlar en geç ne zaman susabilir? İç savaşın ekonomik ve sosyal bedeli ne? Suriye'nin yeniden inşası için ne kadar kaynak gerekiyor? Dardari yönetimindeki ekibin çalışmaları tüm bu sorulara yanıt veriyor... Onları da yarın aktarayım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA