Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Atina'dan bu yana...

SABAH'TAN MEKTUP

Dershane krizinde olduğu gibi, cemaat merkezli "Şafak vakti operasyonu"nda da SABAH tavrını hiç eğilip- bükülmeden net biçimde ortaya koydu. Bu tavrı "Demokrasiden yana, Türkiye'den yana saf tutmak" diye özetleyebiliriz.

Antik Atina'da ortaya çıkışından bu yana demokrasi hep üç bileşenden oluştu:
1- Oikos (Özel alan)
2- Agora (Ortak alan)
3- Ecclesia (Kamusal alan)


***

"Oikos" başlangıçta sadece "Ev"i ve o evde yaşayan aileyi kapsıyordu. Zamanla yeni anlamlar yüklendi: Önce evde yaşayan ailenin işletmesini de (çiftlik veya dükkân) içerdi. Daha sonra, Bizans'tan itibaren siyasal, toplumsal ve ekonomik yaşamda ağırlığı olan aileler veya sülaleler için de kullanılmaya başlandı. Ama "Özel yaşamın ihlal edilemezliği" hep ana anlam olarak kaldı.
"Agora" hem pazar yeri, yani çarşı, hem de toplantı alanı anlamına geliyordu. Yani, hem ekonomik özgürlükleri (İş yapma, meslek edinme, mesleğini icra etme), hem de düşünce, ifade ve toplantı- gösteri özgürlüğünü içeriyordu. Bugün de modern kentlerde aynı işlevi görmüyor mu? Her türlü gösteri için elverişli büyük bir meydan ve çevresinde işyerleri, sosyal ve kültürel mekânlar...
"Ecclesia", Atina'daki özgür yurttaşların toplanıp hem yönetim organlarını seçtikleri, hem de savaş ilan etmek veya barış yapmak gibi sitenin geleceğini ilgilendiren konuları karara bağladıkları kurumsal sistemin adıydı. Yani, yasama, yürütme ve yargı erklerinin ilk halini temsil ediyordu.

***

Demokrasinin bu üç bileşimini açıklamak ihtiyacı duymamın elbette bir nedeni var: "Şafak vakti operasyonu" ile üç bileşenin üçü de iğdiş edilmek istendi.
Evler basılıp "Oikos"un canına okundu.
Ofisler, işyerleri, bankalar basılıp "Agora"nın ruhu ayaklar altına alındı.
Bakanların yasal olarak "Dokunulmazlık" zırhıyla korunan mekânlarına paldır-küldür girilip "Ecclesia"nın kutsallığı örselendi.
Üç bileşenin üçü de pervasızca dinamitlenirse, geriye demokrasi kalır mı?

***

"SABAH her zaman olduğu gibi, bu skandalda da demokrasiden yana tavır aldı, almaya da devam edecek" derken, kastettiğim bu.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA