Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Ankara yıldızlı pekiyi verecek mi?

Otomotiv pazarında beklentilerin üzerinde canlılık yaratan ÖTV indiriminin sona ereceği 15 Haziran'a sayılı günler kaldı. Şimdi herkesin kulağı Ankara'dan gelecek "ÖTV'ye devam ya da tamam" kararında.
Fiat Marka Direktörü Okan Baş, hükümetin ÖTV indirimiyle ilgili kararını iki kritere bakarak vereceğini söylüyor. İlk kriter toplam pazardaki yerlilik oranı, ikinci kriter ise otomobil satışlarından elde edilen vergi geliri. Baş, otomotiv sektörünün bu iki kriter konusunda başarı sağladığını söylüyor.

Otomotivcilerin karnesi
ÖTV indiriminin yürürlüğe girdiği Mart ayında yüzde 65 olan toplam pazardaki ithal oranı Mayıs'ta yüzde 55'e indi. Binek otomobilde ise oran yüzde 74'lerden yüzde 65'lere geriledi.
Vergi gelirinde ise beklenin üzerinde bir artış gerçekleşti. Mart ayında 56 bin binek oto ve hafif ticari araç satıldı. Nisan'da bu rakam 54 bin adet, Mayıs'ta ise 63 bin adete çıktı. ÖTV indirimi olmasaydı, aylık satış rakamının 20 binler civarında olması bekleniyordu. Buna göre, ÖTV indirimiyle sadece Mayıs'ta toplam üç aylık satış gerçekleşti. Böylece, Maliye'nin kasasına daha fazla para girdi.
Okan Baş'a göre Türk otomotiv sektörü ÖTV sınavını başarıyla geçti. Yıldızlı pekiyi hak etti. Bakalım Ankara öyle mi düşünüyor? Kanaat notu da verecek mi? Göreceğiz. Çok az kaldı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA