Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotiv dünyanın 6'ncı büyük ekonomisi

Dünyada otomotiv diye bir ülke olsaydı, yarattığı 2 trilyon euroluk ciroyla, dünyanın en büyük ekonomisine sahip 6'ncı ülke olurdu. 50 milyon çalışanıyla, dünyada birçok ülkeden daha fazla nüfusa sahip, kalabalık ülkelerin arasında yer alırdı.
Yarattığı iş hacmi ve istihdam, otomotivi dünya için vazgeçilmez yapıyor. Ar-ge, fabrika yaklaşık 85 milyar euro ar-ge, fabrika ve model yatırımının yapıldığı sektör, ayrıca 433 milyar euronun üzerinde vergi geliri sağlıyor.
Dünya ekonomisinde büyük bir paya sahip olan sektör, istihdamıyla da dikkat çekiyor.
Otomotiv, 8 milyondan fazla kişiye istihdam yaratıyor. Dolaylı istihdam ile birlikte 50 milyondan fazla kişi, otomotivden ekmek yiyor. Yani dünyada imalat sanayinde çalışan her 20 kişiden biri otomotiv sektöründe çalışıyor. Otomotivin AB'de doğrudan istihdamı 2. 3 milyon kişi. Dolaylı istihdamla bu rakam 12 milyon kişiye yaklaşıyor.
Otomotiv Türkiye için de lokomotif sektörlerden. İhracatın şampiyon sektörü otomotiv, sağladığı istihdamla da dikkat çekiyor. Otomotiv 300 bin kişiye iş yaratıyor. Aileleriyle birlikte 1 milyon kişi ekmek yiyor. Otomotiv dünya ekonomisinin itici gücü olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA