Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Direksiyon Türk’e emanet

Otomotivin en saygın kuruluşları arasında gösterilen Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nin ilk Türk Başkanı Cüneyt Öge oldu. 112 yıl önce Henry Ford’un liderliğiyle kurulan organizasyon, standartları belirliyor

Dünya otomotivinin geleceğini şekillendiren organizasyonun zirvesinde bir Türk var. Otomotivde en önemli standartlara yön veren ve otomotiv dünyasının en saygın kuruluşları arasında gösterilen Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği'nin (SAE International) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Cüneyt Öge yürütüyor. Daha önce SAE Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak 10 yıl görev yapan Öge, 2016'da organizasyonun ilk Türk başkanı oldu. Dünya otomotivinin geleceğinin tartışılacağı konferansa destek vermek için İstanbul'a gelen Cüneyt Öge, SAE'nin dünyanın birçok ülkesinden 140 bin aktif üyesi olduğunu söyledi. SAE International'ın en önemli görevinin teknik standartların geliştirilmesini koordine etmek olduğunu anlatan Öge, "SAE, otomotivin en saygın kuruluşlarından biri olarak gerek ABD'de gerekse dünyanın çeşitli ülkelerinde kongreler düzenleyen, sektörün gelişimine katkı sağlayan, referans kaynağı niteliğinde yayınlar yapan bir kurumdur" dedi. Türkiye'nin otomotiv sektöründe kat ettiği mesafeden övgüyle söz eden Öge, şöyle devam etti: "Otomotiv firmalarının Ar-Ge ve inovasyon alanlarındaki başarıları, otomotiv mühendisliği alanında artan iş olanakları 'Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı'nın Türkiye'de yapılmasının en önemli nedeni. Türk mühendisler, dünyada önemli görevler üstleniyor. Ancak bunun yeterince anlatılabildiğinden emin değilim. Bu yüzden Türkiye'deki otomotiv mühendisliğinin, dünyaya açılmada yeterince başarılı olduğunu söylemek zor. Konferans sayesinde Türk otomotiv sanayisindeki yeniliklerin dünya pazarlarına açılması daha kolaylaşacaktır."

10 YAŞINDA ABD'YE GİTTİ
Stanford Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldıktan sonra Massachuttes Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans yapan Öge, 10 yaşından bu yana ABD'de yaşıyor. Kuzey Amerika, Batı ve Doğu Avrupa ile Güney Amerika operasyonlarını yönettiği PwC'den 2013'te ayrılan Öge, 34 yıl boyunca havacılık, otomotiv, elektronik ve enerji projelerinde yöneticilik yaptı.

OTOMOTİVİN YARINI İSTANBUL'DA TARTIŞILACAK
Dünya otomotiv devlerinin Ar-Ge ve ürün geliştirmeden sorumlu mühendisleri bu yıl ilki gerçekleştirilecek Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı için Türkiye'ye geliyor. OİB, OSD, OTEP ve TAYSAD'ın işbirliği ile düzenlenecek konferansa Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) de destek veriyor. 3-4 Kasım'da İstanbul'da gerçekleşecek olan konferansta, "Otomotivde Hafifleştirme", "Otomotiv Mühendisliği Eğitimi" ve "Otomotiv Sanayisinde Kariyer" başlıkları tartışılacak.

YERLİ OTOMOBİL ÜRETECEK MÜHENDİSLİK BİLGİSİ VAR
Cüneyt Öge, yerli otomobille ilgili bir soruyu şöyle cevapladı: "Türkiye'nin kendi yerli otomobilini üretecek mühendislik bilgisine sahip olduğunu görüyorum. Yerli otomobili üretmek hiç de zor değil. Ancak otomotivdeki en önemli sorun markalaştırma ve pazarlama. Bugün Hindistan ve Çin gibi ülkelerde birçok otomotiv firması marka olma ve kendi ülkeleri dışında pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyor."

İLK BAŞKAN YARDIMCISI HENRY FORD
1904'te kurulan Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) dünyadaki en eski teknik organizasyonlardan biri. Derneğin kuruluşunun tarihçesi ise ilginç. Otomotiv dünyasında üretim tarzıyla devrim yaratan Henry Ford'un yakın arkadaşı Thomas Edison'a yazdığı mektup, derneğin kuruluşunda önemli rol oynamış. Ford, mektubunda Edison'a otomotivde standartlara ihtiyaç olduğunu yazmış. Böylece otomotivde standartlar oluşturulması amacıyla SAE kurulmuş. Henry Ford, organizasyonun ilk başkan yardımcısı olarak görev yapmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA