Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Türk usulü Burger küreselleşti

Burger King'in Türkiye ortağı TAB Gıda, Türkiye için geliştirdiği ürünleri birçok ülkenin mönüsüne koymayı başardı. CEO Dikici, "İstihdamda Türkiye'de ilk 20'deyiz" dedi

Dünyaca ünlü fast food zinciri Burger King'in Türkiye ortağı TAB Gıda'nın geliştirdiği mönüler, merkez tarafından çok beğenilince birçok ülkede satılmaya başlandı. TAB Gıda Türkiye için "king chicken", "king nugget", "sultan burger", "çikolata kaplı saray sarması", "çorba", "elma dilim patates", "sufle", "havuçlu kek" gibi birçok ürün geliştirdi. TAB Gıda CEO'su Caner Dikici, özellikle "Big King" ve "King Chicken" ürünlerinin birçok ülkede satıldığı bilgisini paylaştı. Şirketin CEO'su Caner Dikici ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Seçil Kurdoğlu ile 2016 hedeflerini ve büyüme planlarını konuştuk.

Ürünleriniz dünyaya adapte oldu mu?
Türkiye'den giden iki ürün var, biri etli Big King, diğeri tavuklu King Chicken. Ayrıca King Nugget da aynı isimle satılıyor. Bir anlamda satış platformu ihraç ettik.

Usta Dönerci diye bir markanız var. Bu yurtdışında büyüyecek mi?
Çok yakında hem Avrupa, hem de Çin'de o markayı göreceğiz. Usta Dönerci'de bir standart ve çok hızlı servis olacak.

2016 büyüme hedefiniz nedir?
2016 için yüzde 30 büyüme hedefi koyduk. Bütün markalarımızda 150'den fazla restoran açacağız. Çin'de de 200 tane açarız.

İstihdama yansıması nasıl olur?
Burger King'lerde 15 bin kişi çalışıyor. İstihdamda Türkiye'de ilk 20'deyiz. Yılda 120 bin ton işlenmiş patates satıyoruz, patates fabrikamız var. İki ekmek, bir de salata fabrikamız bulunuyor. Mart ayında da Amasya'daki et fabrikası bitiyor. Cumhurbaşkanımızın desteklediği bu projeyle bölgede hayvancılığı canlandıracağız.

20 yıl önce Burger King Türkiye'ye girdiğinde ürünlerin yüzde 95'i ithaldi. Bugün durum nedir?
1995'te ürünlerimizin sadece yüzde 5'i yerliydi. Altyapımız ve ürün çeşitliliğimiz yoktu. Bugün ürünlerimizin yüzde 98'i yerli. Sadece oyuncak ve balık geliyor yurtdışından.

RUSYA'YA PATATES SATACAK


Üretimini yaptığınız ürünleri de ihraç ediyor musunuz?
Teknik olarak bu mümkün. Burger King tarafından onaylanmış üreticiler, dünyanın her yerine ürün gönderebiliyor. Bunun en güzel örneği Rusya'dır. Rusya ile Avrupa arasındaki ambargo döneminde ülkedeki Burger King bize geldi. Bu yıl için patates siparişi verdi. Şu ana kadar iptal yok. Bu yıl da bu patates fabrikamız Burger King'lerde kullanmak üzere malzeme yollayacak.

Ya Rusya vazgeçerse?
Vazgeçmez. Biz bunu yaptık, ederse de Ortadoğu'ya gidecek. Çünkü o bölümün tamamı Türkiye'den alınabiliyor.

Çin, Gürcistan ve Makedonya'dan başka gelecek ülke var mı?
Burger King Asya'da büyümek istiyor. Pakistan bir ara çok gitti geldi. Ancak Asya'dan başka ülkelerin gelmesini bekliyorum.

25 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞ


15 bini Burger King için olmak üzere TAB Gıda genelinde 18 bin kişiye iş imkânı sağlanıyor. Dikici, "Tüm grup şirketleri ve üretici yatırımcılarımızla Türkiye genelinde 25 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Yatırım ve büyümemizle Türkiye'de istihdamımızın 40-45 bin kişiye çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu. Lojistik şirketlerinin 1995'ten beri grup bünyesinde olduğunu hatırlatan Dikici, "Pastat Lojistik, Türkiye'nin en büyülerinden biri" dedi.

ASGARİ ÜCRET ARTTI ANADOLU'DA PARA BOLLAŞACAK


2016'da ekonomiyle ilgili beklentileriniz nelerdir?
Çin, son derece istikrarlı bir ülke, çok doğru büyüyorlar. Önümüzü rahat görüyoruz. Rusya meselesi var bir de. Üretim yapıyoruz sonuçta, Rusya da tek pazarımız değil. O yüzden iyimserim. Tamam charter uçağı gelmeyecek ama birileri gelecek. Tarımda inanılmaz işler yapıyoruz, domates üretilmese de yerine başka bir şey üretilir. Yeter ki tarlamız iyi olsun. Tüketimle ilgili olumlu beklenti var. Özellikle asgari ücretin artmasıyla Anadolu'da paranın bollaşması bekleniyor. Anadolu'da da çok yaygınız. Bu bizim için bir avantaj.

HEDEFİMİZ HER İLDE RESTORANT


TAB Gıda, Türkiye'de 70 ilde 604 restoranla faaliyetlerini sürdürüyor. Çin'de 500 restorana ulaştıklarını anlatan Dikici, "Türkiye ile birlikte toplam Burger King restoran sayımız bin 100'e çıkıyor. Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby's ve Usta Dönerci markalarıyla hizmet veriyoruz. Hedefimiz 81 ilde restoran açmak. Bu yıl belki olmayabilir ama büyük kısmına açarız. Burdur, Hakkari, Muş ve Şırnak gibi illerde yokuz ama olacağız" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA