Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Büyük devlet için ‘başkanlık’ şart

Kaanlar Gıda Üst Yöneticisi ve MÜSİAD Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kaan, büyük devlet olabilmek için başkanlık sisteminin şart olduğunu söyledi. Kaan, “Türkiye’de hantal bir sistem var. İşlerin hızlanması için başkanlık önemli” dedi

1979 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Kaanlar Gıda, bugün Türkiye'nin önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Tekirdağ ve Çanakkale'de peynir, Manisa ve Bursa'da zeytin tesisleri olan şirketin yıllık cirosu 600 milyon lirayı aştı. Her geçen gün ihracatını da artıran şirketin CEO'su Abdurrahman Kaan ile Kuzu Group'a ait Ataköy Sea Pearl Satış Ofisi'nde bir araya geldik. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkan Yardımcısı da olan Kaan ile şirketin dünden bugüne hikâyesini, yatırım hedeflerini, Türkiye ekonomisini, MÜSİAD'ı ve başkanlık sistemini konuştuk.
Kaanlar'ın hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?
Kaanlar Gıda Sanayi Ticaret Anonim Şirketi 37 yıl önce kuruldu. Süt sektörüne imalatçı olarak 1984'te girdik. 1995'te de zeytin sektörüne de girdik ve Gemlik'te bir işletme kurduk. Süt sektöründe Türkiye'de ilk sıralardayız. Zeytinde de ilk üçteyiz.
Türkiye'de proje bazlı üretim yapan, Ar-Ge çalışmalarıyla yenilikleri ortaya koyan bir şirketiz. Mesela peyniri ambalaja ilk biz giydirdik. 1995'te Bim barkotlu ve standart gramaj mal istiyordu. Türkiye'de yoktu. 'Ben yaparım' dedim. 33 ürünü 6 ayda çıkardık. Zeytini de 1997'de ambalaja koyan ilk biziz. Grubumuzun cirosu 600 milyon TL. Yıllık 30 bin ton peyni, 20 bin ton da zeytin üretimimiz var. Bunların yanı sıra yeni teknoloji yatırımlarımız da var.
Neler bunlar?
Tonaj arttıkça sıfır hatalı ürün üretme hedefimiz vardı. Bu doğrultuda 2011'de bir tesis kurduk ve el değmeden geleneksel Türk beyaz peyniri üretim teknolojisini geliştirdik. Bu Türk peynirinde bir ilk oldu. Bunun için 13 yıl çalıştık. Dünyada ilk beşe girecek teknoloji ve üretim standardına sahibiz.
Yeni yatırımlarınız var mı?
Sürekli yatırımlarla peynir ve zeytin tesislerimizin kapasitesini büyütüyoruz. Malkara'daki peynir tesisimizde 340 kişi çalışıyor. Buranın kapalı alanı 36 bin metrekareye çıktı. Süt işleme kapasitemiz günlük bin 400 tona ulaştı. 20 milyon euroluk yatırımla büyük bir beyaz peynir tesisini hayata geçirdik. Şu anda soğuk depo yatırımı devam ediyor.

ALMAN KOBİ MODELİ GEREKLİ
2017'yi nasıl görüyorsunuz?
Türkiye olarak mücadelemiz güçlü, yeni bir Türkiye düsturuyla hareket ediyoruz. İş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve sanayiciler olarak dünyaya açılmakta daha fazla gayret içinde olmalıyız. Bunun için ciddi bir mücadele veriyoruz. Dünyanın en büyük gıda işletmesi olan Kraft'ın yatırımdan sorumlu müdürü bizim tesisimizi görmek istiyor. Bundan sonraki hedefimiz birikimimizi yurtdışına açmak.
Türkiye nasıl gelişir?
Daha çok yenilik ve inovasyonla. Ama bununla birlikte dijital çağa da ayak uydurmamız lazım. Türkiye'de bürokrasi sorunu var. Bunu aşmak için projeler hazırlıyoruz. Özellikle orta ölçekli sanayiyi çok önemsiyoruz. İlk 500'deki firmalar bir mücadele içinde ama ülkenin kalkınması tamamen toplumsal kalkınmayla meydana gelecektir. Biz İtalya ve Almanya'daki KOBİ ağırlıklı modelin Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz.
Başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Büyük devlet olabilmek için başkanlık sistemi şart. Çünkü devletin hızlanması lazım. Gelişmiş devletlerde iyi eğitilmiş bir toplum var, dışarıdan eğitilmiş insanları alıyorlar, kaynakları iyi kullanıyorlar. Ayrıca yönetim şekli itibarıyla çok hızlı karar alıyorlar. Türkiye'de hantal bir sistem var. Başkanlık sistemini işlerin hızlanması açısından önemli görüyoruz. Dünyada büyük devletlerin hepsi başkanlık ya da krallıkla yönetiliyor.

20 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ
Kaç satış noktasındasınız?
Türkiye'de 81 ilde ürünlerimiz mevcut, dünya genelinde de 20 ülkeye ihracatımız var. Ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerindeyiz. Türk Cumhuriyetleri'nde de varız. Butik olarak Hong Kong ve Japonya'da da faaliyet gösteriyoruz.
Büyük marketlerde neden yoksunuz?
Biz parayı kim veriyorsa onunla çalışıyoruz. Süt sektöründe 10 bin üreticimiz var. Zeytinde yaklaşık 5 bin müstahsilimiz var. Onların parasını hemen vermeniz lazım. Zeytinde beş bin kişinin mahsulünü alıp peşin ödüyoruz. Almış olduğunuz hammaddeyi zamanında ödediğiniz takdirde hem itibarlı olursunuz hem de üretimi canlı tutarsınız.

MANDELA'NIN TORUNU DA YÖNETİMDE
MÜSİAD'da durum ne?
Biz aile olarak MÜSİAD kurucularındanız. Ben de MÜSİAD'a 2002'de katıldım. 2006-2009 yılları arasında gıda tarım sektör kurul başkanlığı yaptım.
2009'dan sonra yönetim kurulu üyesi olarak sektör kurullarından sorumlu başkan yardımcılığı, bütçe mali işler başkanlığı, dört yıl da teşkilatlanmadan sorumlu genel başkanlık yaptım. Şu anda genel başkan yardımcısıyım. Teşkilatlanmadan sorumluyken yol haritası çizdik ve teşkilatlanmanın ana omurgasını oluşturduk. Türkiye'de 86 noktada MÜSİAD bulunuyor.
Peki dünyada...
Yurtdışında en son Avustralya ve Tokyo'da şube açtık. Böylece 66 ülkede 171 noktaya ulaştık. Bunun yanı sıra Washington ve Pekin'de lobicilik mahiyetinde ofisimiz var. Üçüncüsünü Moskova'da açmayı düşünüyoruz. Sonra Adisababa'da açacağız.
Dünya yönetiminde Türk var mı?
Güney Afrika'daki yönetimimizde beş Türk, 10 Güney Afrikalı var. Hatta Mandela'nın torunu yönetimimizde. MÜSİ- AD dünya genelinde bir örgütlü yapıyla çalışıyor. Dünyada yaygınlaşarak hem ticari ilişkileri hem lobiciliği de geliytirmeye çalışıyoruz.
2017 çalışmaları nasıl şekilleniyor?
FETÖ'nün bize çok ciddi zararı var. Onların yurtdışı yapılanması, ülke aleyhine çalışmaları, bürokratları da etkilemeleri bizim dünyaya açılmamıza engel oldu. Kurumlardan çok atılanlar var. Onların yerine gelenleri bir an önce yetiştirip göndermemiz gerekiyor. MÜSİAD olarak bize çok görevler düştüğüne inanıyorum.
Hedef ve projelerinize ilişkin neler söylersiniz?
Daha çok pazar sahibi olmak ve ihracat hacmimizi artırmak istiyoruz. Özellikle Kuzey Afrika'ya yönelmeyi planlıyoruz. 'Tazelen' markasıyla sağlık ürünleri yapıyoruz. Bunlar daha çok yağı azaltılmış proteini yüksek ürünler. Kaanlar markasıyla çocuklar için bir ürün konsepti geliştirdik. Obeziteyle mücadele konusunda yeni ürünler geliştireceğiz. Bizim Avrupa Birliği'yle ilgili izin sürecimiz var. Alırsak Avrupa, Avustralya, Çin ve Rusya pazarında daha hızlı büyüyeceğiz.

Rakamlarla Kaanlar
*63 milyon kalıp beyaz peynir
* Günlük süt işleme kapasitesi (sadece beyaz peynirde) 585 bin litre
* 465 bin litre - 85 ton peynir üretiliyor yılda
* Günlük toplam süt kapasitesi (kurulu) bin 200 ton/gün
* 150 kooperatif, 7 bölge birliği, yaklaşık 10 bin köylü ile çalışılıyor
* 30 milyon dolar yeni yatırım geliyor
* 47 dönüm alan üzerine 18.500 m2 kapalı alan zeytin üretimi
* 10 milyon dolar yatırım
* Zeytinde aylık 3 bin ton kapasite, yıllık 36 bin ton kapasite
* Zeytinde 3 bin muhtahsil üretici ile çalışılıyor

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA