Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

3 milyar internet vatandaşı

2015'te 3 milyar kişi 'internet vatandaşı' olacak. Facebook, Twitter gibi sosyal ağ bağımlıları için hayat tarzı haline gelen internet, kimi zaman kurum ve bireylere yapılan saldırılarla büyük bir tehdide dönüşüyor

2015'te dünyanın en kalabalık nüfusunu 'internet topluluğu' oluşturacak. Internet Society'nin (İnternet Toplumu) geçen yıl açıkladığı rapora göre internete bağlı insan sayısı 3 milyar kişiye ulaşacak. İnternet ve telekom devlerinin potansiyel müşteri olarak gördüğü 3 milyar kullanıcı, aynı zamanda sosyal ağ ve internet bağımlısı. Sanal alemde güvenlik konusu zaman zaman paranoyaya dönüşürken, pek çok kullanıcı için tehditler mobil telefon kadar yakın.

DİJİTAL UÇURUM TEHDİDİ


Sağlık, eğitim, adalet, iş dünyası gibi hayatımızın vazgeçilmez alanlarını da internet hizmetleri kuşatıyor. Siber saldırılarılar artık her ülkenin savunma hizmetinin bir parçası haline geldi. Ancak sadece devlet değil, bireylerin de koruma altına alınması gerekiyor. Eskiden bize uzak bir kavram olan dijital uçurum sözü şimdi bir tehdide dönüştü. Yaşlanan ve katı regülasyon kuralları yüzünden geri kalan Avrupa Birliği bile dijital uçurum konusunda önlemler almak zorunda kaldı. Avrupa'da ve Asya'da telekom devlerinin altyapıya katkı vermemekle suçladığı Facebook ve Google gibi internet devleri kendilerine "kutsal" bir görev üstlendi. İnternete bağlı olmayan kuşağın ilişkilerini güçlendirmeye aracılık ettiler. Bu kapsamda internet devleri akıllı telefon sahibi olamayanlar için ucuz cihaz kampanyaları hazırlarken, ücretsiz bağlantı için alternatif yarattı. Bedava olan her servis gibi bilgileri kullanma hakkını ele geçiren internet şirketleri bu konuda son derece iştahlı. Kişisel bilgiler konusunda her ülke veya topluluk verilerin gizliliğini denetim altına almak zorunda. Bu yapılmazsa kişisel bilgiler konusunda yeni krizler kapıda.

KİŞİSEL VERİLER ORTALIKTA

TC kimlik, konum, beğendiğiniz ve giriş yaptığınız her içerik internet siteleri tarafından kaydedilebiliyor. Üstelik bu konuda herhangi bir denetim ve yaptırım yok. Hiçbir hizmet sonsuza kadar bedava olamaz. Bunun karşılığında internet devleri kişisel verileri topluyor. Okunmayan sözleşmelerdeki ifadeler kişisel alana müdahale ihtimalini artırıyor. Telekom şirketleri, devlerin servislerinden rahatsız olsa da onların sundukları hizmetlerle büyüyen internet kullanıcı sayısının artmasından memnun.

NİNELER FACEBOOK TUTSAĞI

Türki ye'de akıllı telefon ve tabletlerde en çok yüklenen uygulama Facebook oldu. Geçen yıl operatörlerin hayata geçirdiği kampanyalarla ileri yaş kuşaklar da Facebook kullanıcısı oldu. Özellikle 60 yaş üstü kuşak, torununa "Telefonu elinden bırak" derken şimdi Facebook yüzünden sosyal ağ bağımlısı oldu. Henüz TV dizilerinin yerini alamadı belki ama onunla yarışacak düzeye geldiğini söylemek mümkün.

AKILI MAKİNELER İNTERNET BAĞIMLISI

Artık akıllı cihazların hepsi internet bağlantısına sahip olacak. 2015, insanlardan çok makinelerin internete bağlandığı bir yıl olacak. Evde, ofiste, mobil ortamda ve otomobillerde akıllı cihazların hepsi internet kullanıcısı olacak. Arıza yapmadan haber veren otomobiller, giyilebilir bilgisayarlar, eve geldiğinizde otomatik olarak yanan ışıklar ve kombi internete bağlı makinelerin küçük bir yeteneği.

İNTERNETİN DÖNÜM NOKTALARI

Temmuz 2009 Türkiye'de mobil şebekelerden 3G hizmeti kullanılmaya başladı.

Kasım 2009 İlk 4G mobil hızlı internet bağlantısı servisi verilmeye başladı.

Nisan 2010 Wikipedia'da giriş yapılan ve düzenlenen içeriğin sayısı 1 milyarı aştı.

Temmuz 2010 Sabit internet kullanıcılarının sayısı 500 milyonu aştı. Kasım 2010 İnternet abonelerinin sayısı dünyada milyarı aştı.

Ekim 2011 Gelişmekte olan ülkelerde internet abonelerinin yarıdan fazlasını mobil kullanıcılar oluşturdu.

Haziran 2012 İnternet trafiğinin yarıdan fazlasını video içerikler oluşturmaya başladı.

Ocak 2014 Dünyada kullanılan cep telefonların yüzde 50'si akıllı telefon olarak kayda geçti.

Ocak 2015 İnternete bağlı insan sayısının 3 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Eylül 2013 İnternette barındırma hizmeti alan sitelerin sayısı 1 milyarı aştı.

DİJİTAL BAĞIMLILIK: İNTERNET EĞİTİMİ

Çocuğum olmadan asla!
Akıllı telefon ve tabletleri çocukları susturmanın en iyi yolu olduğunu düşünen annelerin sayısı hiç de az değil. Bu durum çocukların haz duygusu gelişmediği için bağımlılık yaratacak bir alışkanlık edinmelerine yol açıyor. Anne babaların çocuklarını susturmak için verdikleri cihaz, bir süre sonra tehdide dönüşüyor. Sosyal ağlara giriş yaşı minimum 13 olsa da ailelerin bir çoğu bundan habersiz ve daha da kötüsü son derece duyarsız. Eğitim konusunda içerik ve altyapı ise oldukça yetersiz.

YENİ ÜRÜN: AKILLI GÖZLÜK

Microsoft gözlerini dört açtı
Oculus'un sanal gerçeklik için kullandığı akıllı gözlükten sonra sanal ve artırılmış gerçeklik konusundaki çalışmalar hız kazandı. Her fuarda onlarca yeni giyilebilir cihaz açıklanırken, rakiplerin eli de boş durmuyor. Microsoft, HoloLens adını verdiği yeni akıllı gözlükle bilgisayarda yaratılan bir görsele anında 3'üncü boyut kazandırıyor. Windows 10 ile birlikte açıklanan ürünün özellikle tasarımcıların işini oldukça kolaylaştıracağı iddia ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA