Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İki dağın arasında 'Kızık'

İki dağın arasına sıkışmış 700 yıllık tarihiyle tipik bir Osmanlı köyü Cumalıkızık. Köyün sakladıklarını keşfetmek için asmaların sıkıca sarıldığı ahşap evlere tek tek bakmak, avlularda dolaşmak gerek

Cumalıkızık adını ahududu reçeli ve narin minik meyveleriyle keşfettim. İki dağ arasında vadiye salıncak gibi kurulan köyler 'kızık' ismiyle anılıyor. Osmanlı tarafından cuma günü kurulduğu için Cumalıkızık adı verildiği iddia edilen köy, sabah gün doğumlarında ve gün batımında harika bir ışık şenliği sunuyor. Sadece bir aylık dönemde lezzet dolu ahududu festivaliyle adından söz ettiren Cumalıkızık'ın değerli, eski ahşap evlerinin dilini çözmek istiyorsanız, erken saatlerde köyün taşlı sokaklarında yürümeye başlayın. Adımları zorlayan sokak taşları en doğal yüzüyle sizi karşılarken ışıkla, evlerle gönüllü dans ediyor. Her evin önünün pazar yeri gibi olması köyün doğal örgüsünü bozsa da siz yine de güneş yükselmeden evlerin fotoğraflarını çekin. Evlerin renkleri, kurumuş asma dallarının evlere sarılmış kolları öylesine çekici görüntüler oluşturuyor ki, tek tek hikayelerini dinlemek istiyorsunuz.

CİN ARALIĞI SOKAK
Çıkmaz sokakları, meydanları, pazar yeri ve mezar taşlarıyla farklı bir köy Cumalıkızık. Köyde her sokağın bir hikayesi var. Yunan işgalinde köylülerin kaçışı için gizli bir geçit yaratan dünyanın en dar sokaklarından biri olan Cin Aralığı gibi. Tarihi ve toplumsal belleği tahta kurularına yem etmeyen köyde ne yazık ki ahşap ustalığı artık unutulmaya yüz tutmuş. Ahşap işlerindeki üstünkörü iş yapma sahtekarlığı 'görüntüde restorasyon' çalışmasını gözler önüne seriyor. Zımparalanmadan cilanan ahşap yüzeyler parmakları paralıyor.

ÇILDIRTAN TABELALAR
Bursa eski garajdaki Bursa Kebapçısı'nda İskender ve şıra ziyafetinden sonra köye doğru yola çıktık. Yola çıktık ama tabelalar adeta insanları yoldan çıkarmak için hazırlanmış. Bu yüzden güvenmeyin. Apple Maps, Cumalıkızık köyünü tanımıyor. Bu yüzden tarif etmiyor. Google Maps bu konuda insanı daha şanslı hissettiriyor. Ancak yine de yol yapımları sizi çileden çıkarmaya yetiyor.

İYİ YER BULMAK ZOR
Kaldığımız Mavi Boncuk otel köyün iddialı konaklama yerlerinden biriydi. Ancak fiyatına oranla sunulan kalite biraz düşük. Ancak köyde başka kalınacak yer bulunur mu, bilemiyorum. Sobayla ısınıp yatağa girince insan sabah zor kalkıyor. Sobalı evde uyandığım günleri hatırlamak iyi geldi.

HAFTASONU TRAFİK YOĞUN
Cumalıkızık neredeyse şehir içinde sayılacak kadar merkeze yakın. Ancak haftasonu hele hava da güzelse, geç saatte gelirseniz, ne arabanıza ne kendinize yer bulabiliyorsunuz. Bu yüzden erken saatlerde ziyaret etmek en doğrusu. Arabayı köyün dışına park edebilirsiniz. Çıkarken sorun olmaması için köyün içinde yer seçmeyin. Zaten köyün dar sokakları ve taşları arabalara çok iyi davranmıyor. Köyü ziyaret etmek için en iyi dönem baharın sonu ve yazın başı. Yani ahududu festivali zamanı. Ahududular o kadar güzel ki, insan kendinden geçiyor. Ahududu reçeli ömre bedel desem yeridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA