Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Not almayan patron kaybeder

Dijital dönemin patronları akıllı not uygulamalarıyla buluta not alıyor, istediği anda her cihazdan bunlara ulaşıyor. El yazısından vazgeçemeyenler ise akıllı kalemle not almaya devam ediyor

Dijital dünyanın lideri, 'patronlar kağıttan kurtulun' derken el yazması eserlere milyonlarca dolar ödüyor. 107 milyar dolar nakite sahip Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in yaklaşık 50 milyon dolar ödeyerek satın aldığı Leonardo da Vinci el yazmalarını satın alması ironik bir durum. Ancak artık not aldığımız cihazlar da uygulamalar da değişiyor. Pek çok işadamı, yazar, yönetici, sanatçı tuttuğu notlar üzerinden belleğini temize çekip unutkanlıkların önüne geçiyor. Önemli olan bir kağıda hangi kalemle yazı yazmanız değil, ne yazdığınız. Hatta hepsinden de önemlisi de istediğiniz anda notlara erişebilmeniz. Bu hepsinden daha değerli. Artık notlar sadece yazı değil, ses, video ve fotoğraf dosyalarından oluşabiliyor. Yani çektiğiniz bir fotoğrafın üstüne aldığınız not veya kayıtlı ses dosyaları da önem taşıyor.

BULUTTA SAKLAYIN

Tapu, kimlik bilgileri, önemli dokümanları saklamak için tarayıcıya da gerek yok. Akıllı telefonda tüm önemli dokümanları basit bir uygulamayla taramak mümkün. Scanner Pro bu iş için biçilmiş kaftan. Uygulamayı açıp taramanız yeterli oluyor. Üstelik kenarda kalan kısımları da görüntüyü bozmuyor. Sonra bu dosyaları PDF veya istediğiniz başka formatta saklamak mümkün. Yani üründen çok servis ve uygulamalara ödeme yapmakta fayda var.

UYGULAMALARI İŞE YARIYOR
Mıcrosoft, Apple ve Google not uygulamaları konusunda da birbirlerine rakip. Apple yeni not uygulamasını geliştirse de Microsoft OneNote ve Google Keep her platformdan erişebileceğiniz açık platforma sahip. Yeni cihaza geçtiğinizde notları aktarmak kolay. Ancak Evernote gibi bu işe odaklı özel çözümler de var. Ben hem ses kaydedip hem de yazmak için Evernote uygulamasını kullanıyorum. Bu uygulamanın içine ses ve resim dosyalarını da dahil edebiliyorsunuz. İstediğiniz cihazdan notlarınıza kolayca ulaşıyorsunuz. Evernote yakında Türkiye'de servis vermeye de başlayacak.

YAZAMAYAN SES KAYDETSİN
"Söz uçar, yazı kalır" cümlesi bugünler için söylenmemiş olmalı. Çünkü ses de artık mp3 formatında saklanan dosyalara dönüşüyor. Akıllı telefonların mikrofon ve ses yetenekleri giderek artıyor. Bu yeteneği ses kaydı için kullanan Dictaphone uygulaması Wav ya da mp3 formatında dosyalarınıza ulaşmanızı sağlıyor. Üstelik istediğiniz isimi vererek daha sonra bu dosyalara erişebilirsiniz.

ÇİZMEK KİŞİSEL ANI YAKALAMAKTIR
Profesyonel çizim yapanlar, sanatçılar aklındakini o an kağıda geçirmeye bayılır. Yeni nesil tasarımcılar, çizerler bunu dijital ortamda akıllı telefon ekranında bile yapıyor. Üstelik bunu yaparken akıllı telefonundaki müzikleri de dinlemeleri mümkün. Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy Note5, çizer, ressam, yazar ve tasarımcılara yeni eserleri için eşlik ediyor. El yazısının unutulduğu, tüm iletişim ve yaratım süreçlerinin dijitalleştiği bir dünyada, el yazısını unutmak isteyenler için S Pen yumuşak bir geçiş aracı oluyor. Dünyaca ünlü Türk dövme sanatçısı Biçem Şinik'in yer aldığı proje ile Samsung Galaxy Note5, bir akıllı telefonunun yaratıcılık sürecine katkısını ne boyutta olabileceğini gözler önüne seriyor. 74 mili saniyelik tepki süresine sahip olan ve neredeyse gerçek deneyimle birebir etki yaratan S Pen, elde kolaylıkla tutulabilen yapısı ile kalem tutkunlarına alışkanlıklarından kopmadan dijital dünyaya geçiş şansı sunuyor.

3 BOYUTLU DOKUNAN KALEM
Apple iPad Pro kasım ayında satışa sunulacak. 12.9 inç ekrana sahip iPad Pro, 6.9 mm inceliği ve iPad Air ile benzer tasarım özellikleri barındırıyor. 169 dolara satılacak Smart Keyboard (Akıllı Tuştakımı) manyetik bantla iPad Pro'ya bağlı. Şarj etmeye gerek kalmayan bir tuş takımı. Herhangi bir Mac cihazda bulunan kısa yol tuşları iPad Pro'da var. Diğer aksesuvar da Steve Jobs'ın hiç sevmediği Apple Pen yani akıllı kalem. 99 dolara satılacak Apple Pen tamamen profesyonel kullanım için geliştirilmiş. Kalem üç boyutlu dokunma (3D Touch) gibi basıncı algılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA