Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Cep'te büyük rekabet

Dünyada geçtiğimiz yıl 1.4 milyar akıllı telefon satıldı. Yüzde 12 büyüyen pazarda Samsung ve Apple ilk sırada yer aldı

Akıllı telefon satışları 1.4 milyar adede ulaştı. Aklımızda Samsung, iPhone ve Çinliler'in ürettiği diğer markalar var. Son bir yılda akıllı telefon satışları yüzde 12 arttı. Bu rakamlar Strategy Analytics'in yaptığı bir araştırmanın sonuçları. Akıllı telefon pazarında Samsung ve Apple'ın ağırlığı azalsa da toplam 551.2 milyon adetle ilk iki sırayı paylaşıyorlar. İki şirketin pazar payı yüzde 38.3. Pazardan daha hızlı büyüyerek (yüzde 15.1) satışlarını 231.5 milyon adede taşıyan Apple, 317.9 milyon adet satan Samsung ile arasındaki farkı kapatmaya devam etti. İki devin arkasından en hızlı büyüyen Çinli Lenovo-Motorola ve beşinci sırada yine hızlı büyüme kaydeden Çinli Xiaomi geliyor. Lenovo'nun pazar payı kaybetmesi birleşmeler sonrası pek çok sektörde olduğu gibi birle birin toplamının iki yapmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

FİYAT REKABETİ ARTIYOR
İlk 5 firmadan sonra gelen diğer kategorisindeki yerel ve küresel markaların oranı toplam yüzde 44.2'ye çıktı. Diğer kategorisinde yerli markaların payının artması yine Çin'deki üreticiler üzerinden oluşuyor. Radikal bir tasarım değişimine giden Samsung, satış adetlerini yukarı çek- mek için S6 ve Note 5 gibi amiral gemisi cihazların dışında daha uygun fiyatlı Galaxy A serisi seçeneklerini artırdı. Apple, sektörde kârlılığın büyük çoğunluğunu tek başına elinde tutuyor. iPhone için ortalama 620 dolar ödeyen tüketiciler Android telefonlara ortalama 236 dolar ödüyor. Android telefonlar için ödenen rakamlar aşağı doğru düşerken, Apple'ın Uzakdoğu ve Hindistan pazarı için 5C'nin devamı bir modelle karşımıza çıkacağı konuşuluyor.

EKONOMİK TELEFONA YÜKSEK VERGİ

Türkiye'de akıllı telefon üzerinden alınan vergiler özellikle giriş seviyesi cihazlarda daha yüksek. Bu yüzden rekabetin fiyat performans odaklı cihazlara doğru kayması bekleniyor. Pazarda daha az hata yapan, tüketici tavsiyesiyle büyüyen ürünler dikkat çekiyor. Akıllı telefon satışlarında operatörlerin etkisi günden güne artıyor. Özellikle yüksek fiyatlı amiral gemisi modellerin çoğunu, operatörler tarifeye ek taksitlerle satıyor.

İPHONE'LARI SAKLAMAK İÇİN TÜYOLAR
Yeni bir iPhone aldınız ve eskisine uzun süre ihtiyacınız olmayacaksa, cihazı nasıl saklayacağınız çok önemli. Acil durumlarda tekrar kullanmak için şu konulara dikkat etmekte fayda var: Aygıtınızın pilini tam olarak doldurmayın veya boşaltmayın. Şarj düzeyinin yüzde 50 olmasını sağlayın. Aygıtın şarjını boş olarak saklarsanız, şarj olmasını engelleyecek derin deşarj durumuna geçebilir. Veya aygıtı uzun bir süre boyunca tam şarjlı olarak saklarsanız, pil kapasitesinde azalma olabilir. Kaynak: http:/ www. apple.com/tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA