Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İlk gününde 4.5 milyonu yakaladı

4.5G ilk gününde 4.5 milyon kullanıcıya ulaştı. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, “4.5G hizmetlerini dünyada en hızlı kullanan ülke konumundayız” dedi

Mobil cihazlardaki internet bağlantı hızında yeni bir çağın kapısını açan 4.5G resmen başladı.
1 Nisan gece yarısından sonra devreye giren 4.5G ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan'ın ev sahipliğinde İstanbul'da tören düzenlendi.
Başkan Sayan, 4.5G'nin ilk gününde 4.5 milyon abonenin bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladığını belirterek, "4.5G hizmetlerini dünyada en hızlı kullanan ülke konumundayız, yani mobil genişbant internette en hızlı ortalamalara sahip ülke biziz" dedi. Sayan, 4.5G ile en az 10 kat daha hızlı internete kavuşulduğunu aktardı. Türkiye'de 2G, 3G, 4.5G için toplamda 130 binlere varan baz istasyonunun bulunduğuna dikkat çeken Sayan, "2G hizmeti 2026'ya, 3G hizmeti de 2029'a kadar sürecek. Yaptığımız bu ihale teknoloji nötr bir ihale.
4.5G ile aslında biz 5G'nin de altyapısını hazırlamış oluyoruz" dedi.

6 BİN BAZ İSTASYONU

Sayan, her gün artmakla birlikte 14 bin 172 4.5G baz istasyonunun mevcut olduğunu belirterek, bunların da 6 bine yakınının online aktif durumda bulunduğuna dikkat çekti.
Daha fazla kotaların daha makul ücretlerle sunulmasını temenni eden Sayan, tüm operatörlerin bu yılın sonuna kadar SIM kart değişiminden ücret almayacağını belirterek, vatandaşlara "Kartınızı değiştirin" diye seslendi.

FİBERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz, 4.5G'nin yapı taşlarından fiber altyapısının önündeki engellerin kalkacağı mesajını verdi.
Poyraz, fiber şebekenin yaygınlaştırılmasının önündeki en önemli engelin yerel belediyeler ve mülk sahiplerinin geçiş ve irtifak hakkı konusundaki kaygıları olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Fiber şebekesinin saha dolabından evin içine girebilmesi için yolların kazılması gerekiyor. Bunun için de önümüzde büyükşehir ve belediyeler yasası var.
Ayrıca bunun dışında imar mevzuatı var.
Bakanlığımız, ilgili yasalarda değişiklik öngören bir tasarı hazırlıyor." Poyraz, kimi baz istasyonlarının kaçak durumda olduğunu ifade ederek, bakanlık olarak bunlarla ilgili bir imar planı yapılmasını istediklerini ekledi.

İMTİYAZ SÖZLEŞMESİ

Şehir içinde geliştirilecek şebekenin şirketlerin tek başlarına mı yoksa ortak mı yapacaklarını belirleyecek bir model üzerinde bakanlığın çalıştığını ifade eden Poyraz, şöyle konuştu:
"Serbest olarak herkesin fiberi evlere kadar taşıması mı, yoksa bir havuz düzenlemeyle şirketlerin birlikte çabasıyla mı bir yere gidilmesi... Kanun gerektirmeyen bir şey ama düzenleme gerekiyor. Çabalarımız yeni yapılan, genişlemeye yönelik kısmın paylaşılması hususunda. Eski fiber altyapıda imtiyaz sözleşmeleri olduğu için yeni altyapı için ortak çalışma yürütüyoruz" dedi.

7 MADDEDE 4.5G'DE İLK GÜN

Uzun süredir beklenen gün geldi ve 4.5G servisi başladı.
Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) açıkladığı rakama göre ilk gece 4.5 milyon aktif kullanıcıya ulaşıldı. Gün içinde 4.5G teknolojisini kullanan vatandaşların memnun olduğu belirtildi.
Tüketicinin nasıl bir gün yaşadığına göz atalım.

1 HİÇ BAĞLANAMADIM

4.5G kullanamayanların pek çok farklı sebebi olabilir. Telefon ve SIM kartınız uyumlu olmayabilir. Telefonunuzda şebeke ayarlarından 4.5G veya LTE seçimini yapmanız gerekiyor. Tüm koşulları yerine getirdiyseniz, bulunduğunuz yerde 4.5G sinyali olmayabilir.

2'LTE' YAZISI ÇIKTI

Apple iPhone kullanıcıları 4.5G yerine LTE (Long Term Evolution-Uzun Süreli Değişim) ifadesiyle karşılaştı. Apple her ülkede 4G ve üstü teknolojileri LTE ifadesiyle kullanıyor. Android telefonlarda ise 4.5G+ veya 4G+ gibi işaretlerle yeni altyapının kullanıldığını abonelere bildiriyor.

3 HIZ TESTİ YAPTIK

Speedtest ve benzeri uygulamaları kuran teknoloji meraklıları hızlarını kendi yaşam alanlarında test ediyor.
Üstelik yüksek hız kotadan 100 MB üstü tüketime sebep olabiliyor. Şunu unutmamakta fayda var: Hız sadece kalitenin önemli unsurlarından biri.

4 PİLİM ERKEN BİTİYOR

Daha önce uyardığımız gibi farklı frekanslar arasında dans eden telefonların akşam olmadan pil tüketimi kritik seviyelere düşüyor. Yani eskisine göre piliniz erken bitiyor olabilir.
Telefonu tasarruf moduna alarak gereksiz bildirimleri kapatıp bluetooth ve WiFi antenini kapatarak pil ömrünü uzatabilirsiniz.

5 KALABALIK ETKİSİ

Gece kullanım oranı düştüğü için hız artıyor. Kalabalık yerlerde doğal olarak hız azalıyor. Toplu ulaşım duraklarında, AVM'lerde, yoğun trafiğin olduğu yerlerde hız, eskisi gibi bunaltmıyor. Bağlantı nedeniyle oluşan kesintiler ise tüketiciye "değişen bir şey yok" dedirtiyor.

6 EVDE YAVAŞ MI?

4.5G mobil internet altyapısı sadece evde ve işte değil, insanlar hareket halindeyken de kullanıyor. Evde kalın duvarlar ve engeller yüzünden bağlantı hızınız 3G'den bile daha alt seviyeye düşebilir. Dışarıda ise 3G veya 4.5G bağlantısı gözükse bile kullanıcı sayısından dolayı hız azalabilir.

7 SİTEDE HIZ FARKI YOK

Kullan ıcıların bağlantı hızı kat kat artsa bile yayın yapılan sitenin kapasitesi sınırlı olabilir. Yani şöyle anlatmaya çalışalım. Yollar genişlese, maksimum hız artsa bile, otomobilin hızı sınırlıysa telekom operatörünün yapacağı bir şey yok.

'5G İÇİN BİR KÖPRÜ NİTELİĞİNDE OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen törene telgraf gönderdi.
Cumhurbaşkanı, telgrafta şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'de 4.5G IMT-Advance hizmetlerinin sunulmaya başlanmasıyla ilgili düzenlediğiniz törene davetiniz için teşekkür ediyorum. Telekomünikasyon sektöründe hizmet kalitesini artıracak bu gelişme vatandaşlarımızın bilgiye erişiminin de hızlanması anlamına geliyor.
Bugün hizmete sunulan 4.5G teknolojisini müteakip süreçte ülkemizin 5G ligine ilk taşınan ülkeler arasında yer alacağına inanıyorum. 5G teknolojisine geçişte bir köprü vazifesi görecek 4.5G hizmetinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum."

YERLİ BAZ ULAK'A BİN 700 SİPARİŞ SÖZÜ

Konuşmasının ardından BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, operatörlerin üst yöneticileriyle ULAK baz istasyonu siparişi için pazarlık yaptı.
Pazarlık sonucu Sayan, en az bin 700 ULAK siparişini aldıklarını, 3 operatör arasında bunun bölüşüleceğini söyledi.

DAVUTOĞLU TWİTTER'DAN 'HAYIRLI OLSUN' DEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin 4.5G'ye geçişinin hayırlı olması temennisinde bulundu.
Davutoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan, paylaşımda bulunarak, "Artık iletişim daha hızlı. 4.5G ülkemize hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA