Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

5 yıldızlı 4.5G için 5 püf noktası

Mobil internet hızı katlanarak artarken kafanız karışmış olabilir. Kesintisiz ve hızlı mobil internet keyfi için şebeke kalitesinden telefona, internet sitesinin altyapısından bulunduğumuz konuma ve teknolojiye kadar her şeyi masaya yatırdık. Mobil internette hız testleri yaparken uygulamaları unuttuk. Hız ihtiyacı nankör bir beklentidir. Alışkanlık yarattıktan sonra geriye bakmazsınız. Doksanlı yıllarda dialup (bu terimi hatırlayan var mı?) yani telefon hatlarından internete bağlanırken çektiğimiz çileyi, ADSL bağlantı sayesinde çabuk unuttuk. O zaman GB değil KB konuşuyorduk. 3G ile MB hesabı yapmayı öğrendik. Kotalarımız GB oldu. Şimdi kotaların büyüklüğü TB boyutuna yaklaştı.

BİP VOHBET
Whatsapp gibi gruplar oluşturup paylaştıran, Snapchat gibi anlık caps ve video paylaşımı yaptıran, hayalet mesajlar gibi zaman ayarlı yok olan BİP, görüntülü görüşme olanağı sunuyor. Yakında her yöne arama olanağı da sunulacak. Biz de Apple iOS ve Android market üzerinden indirilen BİP uygulamasını kullanarak video sohbete daldık. Adına da "BİP VOHBET" dedik.

KOTALARA DOPİNG
4.5G ile test yapanlar eğer hız yüksekse 100 MB üstünde kotadan yiyorlar. Neyse ki kampanyalar kotaları ikiye katladı da kullanıcılar rahatlıkla hız testi yapıyor. Ancak yine de işi abartmamak lazım. Kotalara 1 ila 3 arasında doping yapıldı. Sonra tüketime göre tarifelere karar vermek gerekiyor.

1 KUSURSUZ ŞEBEKE:
Nereden bakarsanız, operatörlerin baz istasyonu hesapları satranç maçının sadece bir parçası. Saha ekiplerinin tecrübesi en başarılı olanı belirleyecek. Operatörlerin sahip olduğu frekans, fiber altyapı, saha ekiplerinin başarılı yönetimi ve tecrübesi şebeke kalitesinde belirleyici unsur. Baz istasyonuna uzak olsanız bile doğru frekans yönlendirmesi yapılıyorsa, şebeke kalitesinde sorun olmaz. Sonuçta operatörler önemli bir frekans altyapısına sahip.

2 YETENEKLİ TELEFON:
Akıllı telefonların 4.5G yeteneğine sahip olduğu modem, anten kapasitesi, kesintisiz ve hızlı internet keyfi için önemli. Kategori 6 ve üzeri telefonlar 4.5G (LTE) kapasitesinden maksimum faydalanmayı sağlıyor. Piyasadaki telefonlardan Samsung S7 ve S7 Edge kategori 9 telefonla üst düzey deneyim yaşatıyor. Eğer ekonomik seçenek ararsanız, 1.000 TL'nin altında cihazlar da piyasaya girmeye başlıyor.

3 WEB SİTESİ BANTGENİŞLİĞİ:
Şebeke kalitesine ve telefonlara o kadar odaklandık ki, dikkatli bir dostum hatırlatmasa girmek istediğimiz web sitelerinin altyapısını unutuyorduk. Yani şebeke ve telefon yetenekleri yeterli olsa da sitenin bant genişliği düşükse, aldığınız hizmet kısıtlı olabilir.

4 BULUNDUĞUMUZ YER:
Şebeke kalitesinin ve telefon sinyallerinin yetersiz kaldığı coğrafi koşullar, binalar ve fiziksel şartlar iyi sinyal almanızı engeller. Bu da hızı ve dolayısıyla hizmet kalitesini olumsuz engelliyor. Henüz 14 bin baz istasyonu 4.5G uyumlu. Bu baz istasyonlarının 6 bini aktif durumda.

5 TEKNOLOJİK ÜSTÜNLÜK:
Adını belki de ilk kez duyacağınız teknolojiler internet ve konuşmalarda kalitenizi olumlu etkiler. Örneğin internet üzerinden konuşturan VoLTE uyumlu telefon ve şebeke, iletişim kalitesini inanılmaz ölçüde artırırken veri trafiği de artıyor. Frekans ihalesinin teknoloji bağımsız olması operatörlere sınırsız avantaj sağlıyor.

4.5G SORULARI 4 BAĞLANAMIYORSAM SUÇ BENDE Mİ?
u sonucun ortaya çıkmasındaki önemli sebeplerden biri SIM kart ve telefon uyumsuzluğu, yani teknik sebepler. Bu yüzden halen bağlanamayanların sayısı oldukça yüksek. Faturadan korkanlar da önemli çoğunluğu oluşturuyor. 73 milyon SIM kartın sadece 5-6 milyonu aktif 4.5G kullanıcısı oluyorsa bu sonuca şaşırmamak gerek. Telekom operatörlerinin müşterilerinin pek çoğunda akıllı telefon yok. Olanların da önemli bir bölümünün telefonu 4.5G uyumlu değil. 2016 yılında rakamın yukarı çekilmesi için operatörlerin yoğun cihaz kampanyası düzenleyeceğini öngörmek zor olmaz. SIM kart veya telefon uyumluluğu sorununuz yoksa bulunduğunuz bölgede baz istasyonları henüz 4.5G uyumlu olmayabilir.

'LTE' YAZISI ÇIKTI
Apple iPhone kullanıcıları 4.5G yerine LTE (Long Term Evolution - Uzun Süreli Değişim) ifadesiyle karşılaştı. Apple her ülkede 4G ve üstü teknolojileri LTE ifadesiyle kullanıyor. Android telefonlarda ise 4.5G+ veya 4G+ gibi işaretlerle yeni altyapının kullanıldığını abonelerine bildiriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA