Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Amerika’nın beyni girişimle büyüyor

ABD’nin beyin merkezi konumundaki Boston’a tüm dünyadan milyarlarca dolarlık yatırım yağıyor. Şehirdeki Harvard ve MIT Üniversiteleri ise girişimci ekosistemine büyük katkı sağlıyor

Obama Yönetim Ofisi tarafından desteklenen Küresel Girişimcilik Zirvesi (Global Entrepreneurship Summit- GES 2016) davetlisi olarak katıldığımız basın turunun ilk durağı Boston oldu. Şehirdeki girişimci ve yatırımcı ekosistemini anlamak için Boston Globe editörleriyle buluştuk. Gazetede 20 yıldır teknoloji üzerine yazan meslektaşım Hiawatha Bray'in söylediği gibi Boston, ABD'nin beyin gücünü oluşturuyor. Bu sözü rakamlar da destekliyor. PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Ulusal Girişimci Sermayesi Birliği'nin MoneyTree raporuna göre 2015'te Massachusetts eyaletinde 426 girişim 5.7 milyar dolar yatırım alırken bu rakamda aslan payı Boston'un oluyor. 2014 yılında toplam yatırım 4.6 milyardı. ABD'de Silikon Vadisi'nden sonra en büyük girişimci ve yatırımcı merkezlerinden biri olan Boston'un, ülkenin beyin merkezi olmasında iki üniversitenin payı büyük. GES 2016 öncesi düzenlenen basın turuna tüm dünyadan 12 gazeteci katılırken Türkiye'den sadece SABAH gazetesi katıldı. Turun ilk bölümünde ABD'nin en önemli bilim merkezlerden Harvard ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversiteleri'nin girişimcilik merkezlerini ziyaret etme ve Venture Cafe gibi yatırımcılarla buluşma şansı yakaladık. İlk ziyareti Harvard İnovasyon Laboratuvarı'na (Hi Lab) yaptık. Burada yaratıcı projeler geliştiriliyor. Laboratuvarın direktörü başarı kriterinin farklı disiplinlerden öğrencilerin çıkardığı yenilikçi fikirler olduğunu söylüyor.

76 BİN 100 MEZUN
Sosyal projelerden sağlığa, gıdadan eğitime farklı girişim ilk adımlarını bu merkezde atıyor. Harvard Business School'da ise projeler girişimci şirketlere dönüşüyor. Şimdiye kadar 167 ülkeden 76 bin 100 kişinin mezun olduğu okulun girişimci ekosistemine katkısı büyük. Halen hayatta olan ve okulun mezunlarından Arthur Rock'ın 25 milyon dolarlık bağışı ile kurulan Harvard's Rock Center, girişimcilere büyük destek sunuyor.

HİNDİSTAN'IN SU PROBLEMİNİ MIT ÖĞRENCİLERİ ÇÖZECEK
Bugün Hindistan'da milyonlarca kişi temiz suya ulaşamıyor. Hintli dev şirket Tata, oluşturduğu fonla Hindistan'daki temiz içme suyu problemine basit ve pratik çözüm bulmaya çalışıyor. Yürütülen projede solar panellerle üretilen enerji ile suyun basit bir işlemle temizlenmesi sağlanıyor. Karmaşık olmayan sistem, çiftçilerin ve şehir olanaklarından uzak yaşayanların kolay kullanımı için geliştirilmiş.

YATIRIMCI VE GİRİŞİMCİLER VENTURE CAFE'DE BULUŞUYOR
Boston'da yatırımcı ve girişimcileri buluşturan sadece üniversiteler değil. Bu alanda hizmet sunan özel merkezler de bulunuyor. Girişimcilerin ayda 420 dolara ofis kiraladığı, yatırımcılarla buluşma olanağının sunulduğu Venture Cafe gibi küresel kuluçka merkezleri öne çıkıyor. ABD'de iki merkezde ofisi bulunan Venture Cafe'nin Hollanda'nın Roterdam şehrinde benzer bir merkezi daha bulunuyor. Yetkililer Avrupa ve Asya'da yeni bir merkez daha açmak istediklerini belirtiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA