Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

ABD’nin girişimci fabrikası

Yeni Amerikan rüyası girişimci ekonomisinin kalbinde 12 gün 14 farklı ülkeden birer gazeteciyle Boston, San Francisco ve Silikon Vadisi’ni kapsayan yolculuk yaptık. Girişimciler, üniversiteler, yatırımcılar, devlet ve gazetecilerin kurguladığı rüyayı yerinde izledik

Obama Yönetim Ofisi'nin düzenlediği Küresel Girişimcilik Zirvesi'nde ABD'nin oluşturduğu girişim ekosistemini anlamak için 12 günlük turda nelerle karşılaşacağımızı programa baksak da göremezdik. Zirveye Hindistan'dan Vietnam'a, Pakistan'dan Yunanistan'a, Kenya'dan Türkiye'ye 14 ülkeden birer gazeteci katıldık. Her gittiğimiz yerde şehrin ekonomisi, girişimci ve üniversitelerin durumunu uzman gazetecilerden dinledik. Boston'da başlayan seyahatimizin ilk durağı Boston Globe gazetesi oldu. Gazetenin ekonomi şefi, teknoloji yazarı, girişimci ekosistemini tanıyan editörleri geniş bir perspektif çizmemizi sağladı. Ardından Harvard Üniversitesi inovasyon laboratuvarı ve Harvard Business School girişim merkezi "Rock Center" üniversitenin çalışma yöntemlerini ortaya koydu. Harvard girişimcileri Silikon Vadisi hatta MIT'deki bluejean ve tişört giyen gençlere benzemiyordu. Ancak Harvard'ın tarzını yansıtıyordu.

SOSYAL GİRİŞİM PLATFORMU
MIT Gear Lab'de incelediğimiz laboratuvarda girişimciliğin sosyal yönünü gösterdi. MIT Media Lab içinde farklı disiplinlerden farklı insanların robotlar dahil pek çok şeyi üretebileceğini gördük. Sonra yatırımcı ve girişimcileri buluşturan bir platform olduğunu öğrendik: Venture Cafe. Lab Central ve Broad Instutite ise bizlere bioteknoloji başta olmak üzere farklı girişim merkezleri ve ortak çalışma alanlarının nasıl yönetileceğini gösterdi. Boston'da belediyenin girişimci ekonomisi, bilişim sistemi yöneticisi ve ticaretten sorumlu kişi, bize ekosistemin eksik kalan resmini tamamlamızda yardımcı oldu.

SİLİKON VADİSİ SIRRI
Bize "Girişimcilerin nefesi tıkanmıyor mu?" diye sormayın. Sonuçta rüya devam ettiği sürece dünyanın her yerinden girişimciler ve yatırımcılar vadiye akmaya devam edecek. Bu konuda daha geniş bir bakış açısı için Techcrunch'ta çalışan meslektaşlarımızla buluşma ayarlanmıştı. Editörlerin söyledikleri vadide kimin, neye yatırım kararı verdiğini kolay yoldan görmemizi sağladı. Ve zirvenin sonunda gördükki artık girişimcilerin anlaşma sayısı düşse de girişimlere ödenen rakamlar artıyor.

ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR YOL
Her girişimci tutkuyla yapacağı işi bulmalı ve uzun süreli yatırım için girişiminde sadık kalmalı.
Girişimci sayısı ve anlaşmalar azalacak. Ancak anlaşma başına alınan para artacak. Her geçen gün başarılı olan firmaların sayısı azalacak. Yani yatırım anlaşması her zaman olduğundan daha zor ve meşakkatli olacak.
Çok kültürden ve farklı disiplinlerden insanlar toplum için sosyal projeler tasarlıyor. Ortak çalışma kültürüne katkı sağlıyor.

İNTERNET DEVLERİ ZİRVE'YE GELDİ
GES 2016 etkiliğine ikinci gün katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Linkin, Uber, Google ve Airbnb'nin CEO'larıyla buluştu. Başkan Obama'nın katıldığı son gün de Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg sahneye çıktı. Yani etkinlikte eski yeni tüm girişimci ve yatırımcılar bir araya geldi. Biz de Airbnb'nin mütevazi CEO'su Brian Chesky ile tanışma şansı yakaladık.

100 GİRİŞİMDEN 95'İ BAŞARISIZ
Silikon Vadisi ve Kaliforniya eyaletinde bin 773 girişimci yatırım alıyor. Bunun ise yaklaşık yüzde 95'i başarısız oluyor. San Francisco ve Silikon Vadisi'ndeki yatırımcı şirketlerin yöneticileri girişimcilerin sadece yüzde 5'inin yatırım alma konusunda başarılı olduğunu söylüyor. 500 Startups yatırımcıları ekosistemin her yıl daha sağlam dengelere oturmaya başladığını söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA