Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sözden anlayan cihazlar geliyor!

Girişimciler, dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2017’de hayatımızı değiştirecek projelere imza atıyorlar. Nesnelerin interneti ve yapay zekâ teknolojisini kullanan robotlar sağlıktan eğitime, eğlenceden güvenliğe alışkanlıkları değiştiriyor

Akıllı cihazlar eskiden sadece mühendislere göreydi.
Sonra dokunmatik ekranlarla insan merkezli tasarlandılar. Son olarak da sözden anlar hale geliyor. Sesli komutlarla yönetilen akıllı cihazlar hayatımızı değiştirecek. Üstelik bu teknolojileri kullanan robotların sayısı artıyor. İnsan merkezli tasarımların yerini insana benzeyen alıyor.
CES 2017 etkinliklerinin önemli bir bölümünü Eureka Park'a katılan girişimciler oluşturuyor. Farklı ülkelerin ve üniversitelerin desteklediği girişimciler dünya sahnesine çıkma şansı yakalıyor.
Bulut teknolojisi, yapay zeka, nesnelerin interneti konusunda yatırım yapan girişimciler alışkanlıklarımızı değiştirecek projelere imza atıyor.
Daha 5 - 6 yıl önce adını duymadığımız girişimler dünya çapında bilinen servislere dönüşüyor. Milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Aralarında Türk girişimcilerinin de olduğu çok sayıda yeni kurulan şirket farklı teknolojiler konusundaki yeteneklerini Eureka Park'ta sergiliyor.

SESLİ ASİSTAN YARIŞI
Google Assistant, Amazon Alexa, Micrsosoft Cortana, Apple Siri'den sonra akıllı asistanların sayısı artıyor. Son olarak da Samsung, kendi geliştirdiği asistanı kullanıma sunmaya başladı.
Ancak bu dev şirketlerin rekabetinde kazananı girişimci ekosistemine yatırım yapanlar kazanacak. Evlerde kullanılan internete bağlı pek çok cihazın arkasında girişimciler var.
Yapay zeka kullanarak kullanıcı alışkanlıklarını tanıyarak önerilerde bulunan ve komutları yerine getiren kişisel asistan konusunda geçtiğimiz ay Arçelik de açıklama yaptı. Şimdi Çinli Lenovo kişisel asistan konusunda Amazon Alexa ile adım atıyor.

AR-GE DEĞİL EKOSİSTEM
Klasik Ar-Ge departmanlarıyla çalışmanın yerini iyi kurgulanmış ekosistemler alıyor. Baştan sona Ar-Ge departmanlarında tasarlanan ürünlerin yerini küçük girişimlerin parlak projeleri oluşturabiliyor. O yüzden bazı küresel şirketler girişimcilerin buluştuğu fuarları farklı bir bakış açısıyla dolaşıyor.
Yenilikçi fikirler Ar-Ge ya da pazarlama departmanında değil, çoğu zaman girişimcilerin büyük hayallerinde yeşeriyor.



CES 2017'den yaratıcı girişimler
Tüketici elektroniği fuarı olarak başlayan CES yeni teknolojileri değil, yeni girişimleri de etkinliğe başarılı şekilde dahil ediyor. Venetian Otel'in Sand Expo etkinliğinde yer alan Eureka Park bölümünde Türk girişimciler de yer alıyor. Kimi girişimler Türkiye'den kimisi de dünya sahnesine açılmak için merkezini Amerika'ya taşıyanlardan oluşuyor.
Çocuklara yönelik eğitici oyuncaklarıyla bilinen Toyji ile merkezini ABD'ye taşıyan Monument firması da Eureka Park'a katılan şirketlerden.

Aksesuar
Akıllı telefonda polaroid aşkı

Girişimciler bazen geçmişle bağ kurmamızı sağlayan yenilikçi ürünlerle dikkat çekiyor.
CES Eureka Park'a katılan şirketlerden biri olan Prynt, mobil yazıcıyla akıllı telefonu bir araya getiriyor. Paris'te, 2014 yılında iki girişimci tarafından kurulan Prynt, bize biraz eskilerde kalan Poloroid'i hatırlattı.

Sağlık
Sağlıklı bebeklere akıllı patik

Girişimciler sağlık sektöründe hızla büyüyen akıllı cihaz ihtiyacını çözecek projeler geliştiriyor. Bebeklerin sağlık durumunu sürekli kontrol altında tutulmasını sağlayan Owlet, bebeklerin durumunu anlık olarak takip etmek isteyen aileler için tasarlanmış. Bebeğin kalp ritminin ve ateşinin anlık olarak ölçülmesini sağlıyor.

Yapay zeka
Dünyayı tanıyan gözler

Akıllı telefonlar gelecekte çevremizdeki her nesneyi tanımlamak için kullanılabilirler. Aipoly görme engellilerin çevresindeki nesneleri tanımlamak için kullanabilecekleri bir uygulama.
Bulut tabanlı servisin tanımlayabildiği 300 bin adet resim bulunuyor. Görme engellilerin herhangi bir yemeği veya tabloyu sadece fotoğraftan tanımlamasını sağlıyor. Yapay zeka kullanan uygulama pek çok insanın alışkanlığını değiştirebilir.

Akıllı bavul
Eşyalarını yükle robot takip etsin

Sık seyahat edenler için havalimanında, metroda bavulu taşımak ve hareket etmek kolay değil. Eureka Park'a katılan girişimler arasında yer alan Nua Robotics akıllı bavul projesiyle dikkat çekiyor.
Akıllı telefona indirilen uygulamayla komut verilen robot sizi gittiğiniz her yerde takip ediyor. Merdiven yerine asansörü kullanmanız gerekebilir. Ancak her koşulda hayatı kolaylaştırdığı kesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA