Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Alışkanlıkları değiştirme zamanı

Teknoloji alışkanlıkları değiştiriyor. Çok hafif ve uzun pil ömrüne sahip dokunmatik dizüstü bilgisayarlar, akıllı bavul gibi robotlar, gözü takip eden monitörler ve insan taşıyan insansız hava araçları şaşırtmaya devam ediyor

Öğrenen, sorgulayan ve hiçbir şeyi unutmayan akıllı cihazlar hayatımıza yenilikler katıyor. CES 2017 Fuarı'nda tanıtılan ürünler de yakında alışkanlıklarımızı değiştimeye başlıyor. Dizüstü bilgisayarların pil ömrü uzuyor, inceliyor ve yetenekleri artıyor. Bavullar robot gibi davranıp sizi takip ediyor. Uzaklaştığınızda sizi uyarıyor. Alıştığımız monitörler sadece, görüntü kalitesi ve inceliğiyle övünürdü, şimdi gözümüzü takip ederek analizler yapıyor.

BEKLENTİLER DEĞİŞİYOR
İnsansız hava araçları yani drone'ların sadece paket taşıdığını veya video çekimi için kullanıldığını düşünürdük. Oysa şimdi bir değil, iki insan taşıyorlar. Yani insansız hava araçları yakın gelecekte belli regülasyonlarla insan taşımak için de düzenli olarak kullanılacak. Dizüstü bilgisayarlar farklı ihtiyaçlar için yeniden şekillendiriliyor. Hafif taşınılabilir, uzun pil ömrü konusunda alışkanlıkları da değiştiriyor. Efsane dizüstü bilgisayar markası ThinkPad X1 hafiflemenin dışında boyutlarını küçültmeye başladı. Üstelik 1.1 kiloluk ağırlığın dışında 15 saatlik pil ömrü ile alıştığımız ölçülerin dışına çıkıyor. Ergonomik klavyesi, sağlamlığı ve tasarımıyla göz dolduran efsane ThinkPad X1 karbon yeniden tasarlanarak karşımıza çıkıyor.
Akıllı cihazların birbiriyle konuştuğu, uzaktan yönetilebildiği dünyada öğrenen ve sesle komut edilen araçlar artık bizi şaşırtmıyor. Şimdi gelin alışkanlıkları değiştirmeye aday ürünlere biraz daha yakından bakalım.

Efsane hafifleyerek dönüyor
Dizüstü bilgisayarların efsaneleşen markası ThinkPad X1 hafiflemenin dışında boyutlarını küçültmeye başladı. Üstelik 1.1 kiloluk ağırlığın dışında 15 saatlik pil ömrü ile alıştığımız ölçülerin dışına çıkıyor. Ergonomik klavyesi, sağlamlığı ve tasarımıyla göz dolduran efsane ThinkPad X1 Carbon yeniden tasarlandı. Şimdi gelin alışkanlıkları değiştirmeye aday ürünün özelliklerine biraz daha yakından bakalım. Sağlamlık konusunda 10 farklı askeri testi başarıyla tamamlaması, sıvı dökülmesine, yüksek ısıya ve darbelere dayanıklı karbon alaşımlı gövdesiyle efsane sözünü haketmeye devam ediyor. 14 inç bilgisayar serisinin en hafifi olarak karşımıza çıkıyor. Küçülen boyutuna rağmen, 1.14 kg ağırlığı, kızılötesi kamerası, yüksek bağlantı hızı ve güvenlik önemleriyle ThinkPad X1 Carbon gümüş rengiyle vitrinlerde olacak. Ürününün en büyük özelliklerinden biri de 13 inçlik kasasına 14 inçlik IPS ekranı sığdırarak seyahat edenlerin işini kolaylaştırıyor.

Havalimanında rehberiniz hazır
İnsanların kendilerini en çaresiz hissettiği yerlerin başında havalimanları geliyor. Koreliler havalimanında iyi bir arkadaşı yakında kullanıma sunuyor. Yani robotların işleri sadece evlerle sınırlı değil. Yakın bir zaman içinde Kore Incheon Uluslararası Havaalanı'nda görülecek olan Havalimanı Rehber Robotu, yolculara akıllı bir bilgi asistanlığı sağlayıp, İngilizce, Çince, Japonca ve Korece olmak üzere dört dilde soruları yanıtlıyor. Biletinizi basit bir şekilde tarattığınızda, uçağa biniş saati, kapısı ve hatta gideceğiniz yerin hava durumu hakkında ayrıntılı bilgiye kolayca ulaşabilmenizi sağlıyor. Bu robot, yürüme sürenizi de hesaba katarak, tahmini varış sürenizi hesaplayabiliyor ve havaalanı içinde gitmek istediğiniz yere kadar size eşlik edebiliyor.

Oyuncuyu gözünden takip ediyor
Eğlence teknolojisi ile sadece bilgisayarlar değil, monitörler de değişiyor. Oyuncunun göz takibini kolaylaştıran teknolojiler oyunlara farklı bir heyecan katıyor. Monitörün entegre Tobii göz takip teknolojisi sadece engelliler için değil, bir oyuncunun kontrol araçlarına katkıda bulunarak sezgisel olarak nişan alma, ateş etme ve keşif yapmalarına yardımcı oluyor. Geleneksel bilgisayar oyun girdilerini değiştirmek yerine tamamlamayı amaçlayan Tobii göz takip özelliği yeni bir girdi modalitesi yaratmak için oyuncunun göz hareketlerinden faydalanıyor.
Göz takibi ile fare, klavye veya gamepad kontrollerini bir araya getirmek, sığınak aramak veya bir hedefe nişan almak gibi gerçek hayatta var olan hareketleri taklit edebildikleri için oyunculara daha zengin, daha sarmal bir deneyim sunuyor.

İnsan taşıyan drone'lar çağı
İnsansız hava araçlarının tarihi oldukça eski. Drone adı verilen cihazların bir süredir lojistik işlerinde kullanıldığını biliyorduk. Geçtiğimiz yıl dronelar konusunda gelişmeleri de yakından gözlemiştik. Ancak şimdi insan taşıyan drone'lar yolcu sayısını ikiye çıkarırken uçuş menzillerini artırmayı başarıyor. Özellikle acil müdahale gerektiren durumlarda kullanılan, iniş ve kalkış için büyük alanlara ihtiyaç duymayan yeni drone'lar hayatımızı kökten değiştirmeye hazırlanıyor.

Teknolojinin kalbinde otolar
Otomotiv şirketleri sürücüsüz, elektrikli ve özel yeteneklere sahip araçlarını CES 2017'de görücüye çıkardı. Teknoloji firmaları ve otomotiv sektörünün işbirliği bu yıl otomobillere daha çok yansıdı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA