Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İnternetten alışveriş daha güvenli

İnternetten alışveriş yapmak sandığınızdan daha güvenli. Sanal kart kullanmak, alışveriş yaptığınız sitenin güvenlik sertifikası, telefonu ve adresinin olması önem taşıyor. Gereksiz panik yapmayın sadece basit önlemleri alın

Kredi kartımın internet işlemlerine açılması için arka arkaya birkaç mesaj aldığımda önce ben de kredi kartımla birisinin yasadışı alışveriş yapmaya çalıştığını düşündüm. Bunun olağan bir gelişme olduğunu anlamam zaman aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararıyla tüketicilere internet bankacılığı onayı sorulmaya başlanınca böyle bir durum ortaya çıktı. Tüketici lehine alınan bu karar tüketicilerin internet üzerinden alışveriş sırasında dikkat etmesi gereken konulara da dikkat çekmiş oldu. Ancak şunu söylemekte fayda var; gerçek hayatta cüzdanınızı kaptırma olasılığınız internette sahtekarlığa uğrama olasılığınızdan her zaman daha yüksek. Hele yurtdışına sıkça gidiyorsanız, kartınızın fiziksel olarak kopyalanma ihtimli oldukça yüksek. İnternette alışveriş yapma rahatlığından asla vazgeçmeyin. Normalde iade edilmeyecek pek çok ürün için tüketici hakları sizden yanadır. Ayrıca internetten alışveriş, elektronik ortamda her şeyde olduğu gibi mutlaka iz bırakır. Yani sahtekarlığı yakalamak ve tespit etmek daha kolaydır. Sadece internette alışverişte almanız gereken birkaç tedbir var bunları gözden geçirin. Önce bankadan gelen mesajın şifrenizi soran numaranın sizi farklı internet sitesine yönlendirmediğinden emin olun.

SANAL KART KULLANIN
İnternetten alışverişin daha güvenli olduğunu iddia ederken ezbere bir şeyler söylemedim. Sadece gerçek hayatta kandırılma riskinizin daha yüksek olduğunu unutmayın. İnternette alacağınız basit tedbirler sizi sonsuza kadar koruyacaktır. Eğer internette alışveriş için kredi kartınızı kullanmıyorsanız, kendinize hemen sanal bir kart oluşturun. Bunu internet bankacılığı hesabınızdan kendiniz de oluşturabilirsiniz. Böylece oluşacak risklere karşı zararı minimumda tutmuş olursunuz. Her şeyden önemlisi internetten kredi kartınızla alışveriş yapacaksanız kesinlikle alışveriş yaptığınız sitenin güvenilir bir adres olduğundan emin olmalısınız. Bunu anlamak için kavun koklamaya gerek yok. Güvenliğiniz için sıralanan maddeleri dikkatlice gözden geçirin.

ADIM ADIM GÜVENLİK ÖNLEMİ
Önce sizden kredi kartınızın internete açılmasını isteyen kurumun bankanız olduğuna emin olun. Mutlaka yönlendirme yapılan siteye dikkat edin. Banka yetkilisi telefonda asla sizden şifrenizi istemez.
Kredi kartınızla alışveriş yapacaksanız, siteye bilgilerinizi vermeden önce sitenin müşteri hizmetlerine şikâyeti olan müşteri gibi ulaşmaya çalışın. Sitenin telefon numarası, e-posta ve anlık mesajlaşma hizmeti olup olmadığına bakın.
Sanal kart oluşturmak zor değil. Limitinizi her ay ortalama harcama miktarınıza göre belirleyin. Bunu akıllı telefonunuzdaki uygulamadan yapabilirsiniz.
Kredi kartı bilgilerinizi verdiğiniz sitenin temel güvenlik aşamalarını işletmesi lazım. Yani internet sitesi kötü niyetli olmasa da kredi kartı bilgilerinizin çalınmaması için sitede SSL kısaltmasıyla belirtilen güvenlik sertifikasının bulunmasına dikkat edin. Ayrıca üç boyutlu güvenlik kontrolü (sms ile şifre gönderimi) yapılıp yapılmadığına dikkat edin.
Satın almadan önce aldığınız ürünle ilgili iade koşullarını iyice gözden geçirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA