Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Girişimcinin hayatta kalma rehberi

Finans teknolojileri girişimi Mobven’in büyük kurumlara hizmet verirken yaşadığı deneyim tam bir hayatta kalma dersi. Girişimciler şirket kuruluşundan yatırımcı ve müşteri ilişkilerine kadar pek çok konuda hazırlıklı olmak zorunda

Türkiye'de kurumsal hayatın konforunu bırakıp girişimci olmak için gönüllü olmak 2012'de hiç kolay değildi. 2017'de bir girişimcinin daha çok şansı var diyen finans teknolojileri girişimi Mobven'in kurucusu Serter Varol'un girişimcilere ders niteliğinde bir hikayesi var. 2016'yı 3 kat büyüme gerçekleştirdikleri en iyi yıl olarak tanımlayan Varol, büyük şirketlere yatırım danışmanlığı yapan uluslararası şirketteki konforunu bırakıp Mobven'i kuruyor. Kendisini doğuştan girişimci olarak tanımlayan Varol, ortağıyla yaptığı görev paylaşımını şöyle anlatıyor: "Ben herşeyi yapabileceğimi düşünürüm. Pek çok projeyi bir arada yürütebilirim. Ortağım ayaklarımın yere basmasını sağlar. Şirketin önceliklerinin belirlenmesinde önemli rol üstleniyor."

ADRES VERGİ DAİRESİ
İşyeri için tutmak istedikleri 36 metrekarelik dairenin emlakçısı ile görüştüklerinde kendisinden vergi numarası istediğini belirten Varol, yaşadığı ilginç deneyimi şöyle anlatıyor: "Şirket kurmak için vergi dairesine gittik. Onlar bizden adres istedi. Ofis tutmak için gittiğimiz emlakçı da bizden vergi numarası istedi. Sadece bu işi çözmek için bile önemli uğraş veriyorsunuz. Şimdi şirket kurulumu daha da kolaylaştı. Ancak 5 yıl önce girişimcinin önündeki duvarların daha yüksek olduğunu söyleyebilirim."
Türkiye'de tohum girişimlerini destekleyen melek yatırımcılar çoğaldı. Artık girişim, fikirden şirket kurulumuna kadar teknoparklardan destek alabiliyor. Tohum girişime yapılan yatırımlar da arttı.

'YE KÜRKÜM YE' ANLAYIŞI
Melek yatırımcıların sayısı artsa da girişimcilerin tecrübesi olmayan kurumsal yatırımcılar tarafında en büyük sorunu, veri tabanlı girişimlere yatırımda ciro ve karlılık gibi hala klasik değerlendirmelere itibar edilmesi. Kurumsal müşteriler tarafında ise yüzyıllar geçse de Türkiye'de Nasreddin Hoca'nın hikayelerini doğru çıkaracak olaylar yaşanıyor. Yaşını büyük göstermek, sakal bırakmak zorunda kaldığını belirten Serter Varol, yaşadığı deneyimi şöyle anlatıyor: "Devlet kurumları ve bankalar da genç bir girişime güvenerek risk almak istemiyor.
Bir devlet kurumunda ihaleden sonra babam ve abimi alarak kurumu ziyaret etmek zorunda kaldım. IBM, HP gibi dev markalar dururken işi genç bir girişime vermek için inanılmaz büyük indirimler istiyor. Bazen referans olsun diye alınan işler şirketin sonunu bile getirebiliyor. Kullandığınız otomobilden kıyafetinize kadar her şey Türkiye'de hala önemli. Belki son dönemde yurtdışından etkilenerek bu durum biraz azaldı."
Aslında sadece bu hikaye bile bizim tüketici veya kurumsal müşteri olsak da marka takıntımızın hala devam ettiğinin en büyük göstergesi. Türkiye'de kurumlar yerli girişimcilere şans vermek yerine, deneyimli, iyi giyimli ve yabancı markalara değer veriyor.

5 YILDA DEVLERE HİZMET VERİYOR
Mobven 2012'de Endeavor girişimcileri Serter Varol ve Emre Yılmaz tarafından kurulmuş olan bir mobil uygulama şirketi. Özellikle finans teknolojileri ve kurumsal mobil uygulamalar üzerine uzmanlaşan Mobven, müşterilerine hedefe yönelik çözümler ve hızlı çözümler üretiyor. Şu anda Türkiye'nin finans teknolojileri alanında mobil projeler üreten en büyük firmalarından biri arasında yer alıyor.
Yıldız Teknopark içerisinde yer alan şirket Mobven Labs ile mobil cüzdan, mobil ödeme, mobil kredi ve mobil para biriktirme gibi alanlarda hizmet veriyor. Müşterilerin çok farklı platformlar ve cihazları önceden test etmesini sağlayan mobil test platformu dışında Mobven Studio ile müşterilerine kullanıcı deneyimi tasarlanması, UI ve UX desteği veriyor.



DUBAİ'DE MOBİL ÖDEME PLATFORMU
MOBVEN Orta Doğu'da en büyük mobil ödeme projelerinden birini üstlendi. Bu proje şu ana kadar mobil ödeme ve cüzdan tarafında yapılmış Orta Doğu'daki en iddialı projelerden olacak. Bu uygulama ile yakın zamanda toplu taşımadan alışverişe, yeme-içmeden para transferi işlemlerine kadar her alanda mobil ile ödeme yapılabilecek. Orta Doğu'nun büyük bankaları da bu projenin bir parçası. Londra'da yaptıkları proje şuan İngiltere'nin önde gelen süpermarketlerinin sipariş ve ödeme taraflarında kullanılıyor. Chicago'daki müşterilerine geliştirdikleri yenilikçi çözümleri telekom operatörü AT&T ile entegre ve yaygınlaşma sürecinde. Dünyanın en büyük oyuncularından Ingenico ile QR kodla mobil ödeme tarafında işbirliği içindeler.
Buna ek olarak son FinTech ürünlerinden Süpertaksit ile ülkemizin önde gelen bir bankası ile işbirliği içinde. Mastercard tarafından sağlanan Masterpass ile de çeşitli projeler ve mobil cüzdanlarını geliştirmeyi başardı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA