Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Fintech girişimlerine 3 milyar $

Startups.Watch raporuna göre finans teknolojisi girişimleri 2017’nin ilk çeyreğinde tüm dünyada 259 yatırım anlaşmasıyla 3 milyar dolarlık yatırım aldı. Türkiye’de ise aynı dönemde fintech girişimlerine 3 yatırım anlaşmasıyla 14.7 milyon dolarlık yatırım yapıldı

Tüketicinin internet ortamında değişen alışkanlıkları bankacılık ve finans konusunda beklentilerini de değiştiriyor. Bu değişime hızlı uyum sağlayan ve yön veren finans teknolojisi (Fintech) girişimleri finans kurumları ve bankalara rakip oluyor. Kimi fintech girişimleri de geleneksel finans ve bankaların değişime ayak uydurması için ürün ve hizmet geliştiriyor. Startups.Watch 2017 ilk çeyrek fintech (Finans Teknolojisi) raporuna göre tüm dünyada fintech girişimleri 259 yatırım anlaşmasıyla 3 milyar dolarlık yatırım aldı. Toplam meslek yatırım ve girişim sermayesi yatırımlarının incelendiği Startups. Watch raporunda Uzakdoğu'da Çin ve Hindistan, Kuzey Amerika'da ABD, Avrupa'da ise İngiltere ve Almanya'daki fintech girişimlerine yatırımlarla öne çıktı. Türkiye'de ise finans teknolojileri uygulamalarıyla dikkat çeken 3 girişim: Iyzico, Sinemia, Tarfin ilk çeyrekte toplam 14.7 milyon dolarlık yatırım aldı.

BORÇLANMA VE KREDİ UYGULAMASI
Yatırımların hedefine baktığımızda borçlanma ve kredi uygulamaları 1.2 milyar dolarlık yatırımla ilk sırada yer alıyor. 29 yatırım anlaşmasıyla yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım alan bankacılık uygulamaları ikinci büyük odak noktası oldu. 38 yatırım anlaşmasıyla en çok ilgi gören sanal ödeme uygulamaları toplamda yaklaşık 375 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Geleneksel banka ve finans kurumları gelecekte ortaya çıkacak gelişmelere karşı girişimcilerin çevikliğine sahip olmak istiyor. Girişimleri kendisine rakip olarak görmek yerine yatırım yapan banka ve finans kurumlarının sayısı artmaya başladı.

BANKALARLA İŞBİRLİĞİ
Önceki yıllarda banka ve finans kurumlarına alternatif olmak isteyen girişimler dikkat çekiyordu. Şimdi girişimciler geleneksel banka ve finans girişimleriyle işbirliği yapmaya başladı. Fintech girişimlerinin geleneksel banka ve finans kurumlarına rakip olmaktansa işbirliği yapmasının temel sebeplerinden biri yerel pazarlardaki regülasyonlar ve ülkeler arası farklı kurallar olması. Hayatta kalma süresi, küresel alanda büyüme potansiyelinin olmaması girişimleri "değiştiremiyorsan işbirliği yap" dedirtiyor.

AMERİKA, ÇİN VE İNGİLTERE LİDER
FIntech girişimleri yatırımları konusunda ABD, Çin, İngiltere ve Hindistan öne çıkıyor. Türkiye'nin finans merkezi konusunda iddialı olması için önümüzdeki 5 yıl içinde fintech girişimleri yatırımları konusunda ilk 10 içinde yer almak gibi agresif hedefler koyması şart. 2017'nin ilk çeyreğinde 1.2 milyar yatırımla ABD'de öne çıkıyor. ABD'yi 34 yatırım anlaşmasıyla 586 milyon dolarlık yatırımla Çin takip ediyor. Üçüncü sırada ise 36 yatırım anlaşmasıyla Çin'i geride bırakarak 490 milyon dolarlık yatırım alan İngiltere geliyor.

FİNANS MERKEZİ İÇİN "FİNANS TEKNOLOJİSİ"
Türkiye'nin "İstanbul Finans Merkezi" iddiasını sürdürebilmesi için sadece Ataşehir ve Ümraniye'de inşa edilen binalarla değil, insan kaynağı, fintech girişimleri, fiber altyapı konusunda acil bir eylem planı ortaya koymak zorundayız. Finans teknolojisi girişimleri için fonlar oluştururken, regülasyonların geleneksel kurumların tekelini kaldırmak için inisiyatif alması şart. Üniversiteler, belediyeler, regülasyon kurumları ve finans sektörünün iş birliği ile acil eylem planı çıkarırken kendi geleceğimizi oluşturuyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA