Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Trump ‘sistemi’ çökertti

ABD 'derin devleti' mi dersiniz 'merkezi sistemi' mi dersiniz, FBI'ın atraksiyonlarını saymazsak başkanlık seçiminde hepsi Hillary Clinton'a çalıştı.ABD yazılı ve görsel medyası, anket şirketleri, şarkıcılar, sporcular, Hollywood ve eski başkanlar, son dakikaya kadar Clinton'ın kampanyasına katılıp destek verdi. Buna rağmen ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump oldu.

Trump'ın kazanması, hem 'sistemi' hem de ABD medyasının 100 yıllık manipülasyon gücünü de fiilen çökertti. ABD seçimini, Erdoğan'ın 1994'teki İBB Başkanı olduğu seçimlere benzettim. Sonuçlar açıklandığında RP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan Başkan seçilince, medya ve anket şirketleri şoka girmişti.

Sahil şeritlerinde daha çok Clinton'un, iç kesimlerde ise Trump'ın kazandığı seçim sonuçları, benzer şekilde ABD medyasını ve elitlerini de şoka soktu.

***

Amerika'daki genel olarak Türkler Clinton'u destekledi, Türkiye'de ise çoğunluk Trump'ın seçilmesini istedi. ABD'de yaşayan bir yabancı için Demokratların söylemlerinin daha kuşatıcı olduğunu biliyoruz.

FETÖ'cüler ise Amerika'da güçlü ve en büyük amaçları Amerikalıları ve orada yaşayan Müslüman toplumları Türkiye'ye düşman yapmak. Maddi destek bile verdikleri Clinton'un seçilmemesi onları da şok etti.

Demokrat Partili Amerikalı arkadaşımı aradım. Daha önce, Clinton'un kazanacağından çok emindi ve "ABD sistemi siyahi Başkan'dan sonra kadın başkan istiyor" demişti. Şimdi ise "Dün gece hayatımın en üzüntülü günlerinden birini yaşadım, Trump'ın kazanması tam bir şok etkisi yaptı" dedi.

***

Amerika'da Trump'tan korkan ve nefret edenler tam bir travma içinde. Politik geçmişi olmayan Trump'ın ise ne yapacağı kestirilemediğinden bir endişe var. Trump konusunda erken sevinç yerine "İzle gör" politikası daha makul. Evet yeni bir sayfa ama "gelen gideni aratır" endişesi de var.

Obama seçilirken Amerika'daydım siyahilerin sevinçten ağlamalarına bizzat şahit oldum şimdi ise siyahiler Obama'nın tam hayal kırıklığı olduğunu söylüyor. Dolayısıyla erken konuşmamak lazım.

Şimdi biz haklı olarak acaba ABD, FETÖ elebaşı Gülen'i ve FETÖ'cüleri iade edecek mi, Suriye

PKK'sı PYD'ye yardım etmeye devam edecek mi diye merak ediyoruz.

Trump'ın tüm ırkçı ve İslamofobik açıklamalarına rağmen Türkiye gibi müttefik bir ülkeyi daha fazla kırmayacağını ve ilişkileri Obama döneminden daha sıcak bir çizgiye çekeceğini umuyorum.

***

Trump'ın ABD'deki sisteme çomak sokma potansiyeli var. ABD'deki bürokratik oligarşiye karşı bir zafer kazanması ise zor ve yıllar alabilir. Seçim kazanmanın devleti kazanmak olmadığını bizzat yaşadık çünkü.

Amerika çoğulcu toplumun dünyadaki ilk ve en büyük örneği. Bence Trump'ın kazanmasıyla, "Küreselleşme arttıkça uluslaşma da artar tezi" de doğrulanmış oluyor.

***

Amerika'nın dış politikası için de Trump'ın yine de sisteme müdahale edip ABD'nin dış politika çizgisini Obama'dan daha makul bir çizgiye çekeceğine inanıyorum. Obama, Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünya için hayal kırıklığı oldu zira.

Başbakan Yıldırım'ın dediği gibi "Trump'a buradan çağrı yapıyorum. FETÖ terör örgütü başını kısa sürede iade ederseniz dostluğumuz için yeni bir sayfa açmış olursunuz."

Trump'ın "Yeni sayfa" açmak için bölgedeki ilk ziyaretini de Türkiye'ye yapacağını tahmin ediyorum…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA