Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

UEFA müdahale ederse...

UEFA'nın kulüplerimize verdiği cezayı Tahkim Kurulu onayladığı taktirde TFF'nin de Fenerbahçe ve Beşiktaş'a ceza vermesi gündeme gelecek. Mevcut TFF'nin bunu uygulayabileceğini düşünüyor musunuz?
UEFA Tahkim Kurulu en geç bir hafta içinde kararını verecek. Şayet Disiplin Kurulu'nun vermiş olduğu men kararını onaylarlarsa Fenerbahçe ve Beşiktaş için tek bir yol kalıyor, o da İsviçre'nin Lozan kentindeki CAS Mahkemesi. Eğer CAS'a kararın iptali ve aynı zamanda yürütmeyi durdurma amacıyla başvurmazlarsa Avrupa'ya gitmeleri otomatik olarak engellenir. Burada önemli olan CAS'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesidir. UEFA Tahkim Kurulu kararı onayacak gibi duruyor. Ve ülkemiz için asıl sıkıntı bundan sonra başlayacak. Zira bundan bir buçuk ay önce Londra'da yapılan UEFA toplantısında önemli kararlar alındı: OYUNU KORU. 'Oyunu koru' başlığı altında sporda yaşanabilecek üç faktör için UEFA ve FIFA'nın ülke federasyonlarına müdahale edebileceği imza altına alındı. Bir ülkede şike, doping ve ırkçılık yaşandığında ülke federasyonlarının gevşek davranması, ceza vermemesi ya da az bir cezayla geçiştirmesinde UEFA ve FIFA'nın yoğun, sert ve acımasız müdahalesi meşru olacak. Bu, şu anlama geliyor. UEFA kulüplerin Avrupa'ya gitmemesini onarsa UEFA açısından Türkiye'de şike eyleminin gerçekleştiği tespit olunacak ve bu kez TFF'ye dönüp şunu diyecek: "Sen bu kulüpler için ne yaptın, ne yapmayı düşünüyorsun? Senin verdiğin kararlarla benim verdiğim kararlar çelişiyor. Kararını gözden geçir." İşte bu durumda TFF büyük bir sıkıntıya düşecek. Hem UEFA'yla yaşanan problem hem de Trabzon ve İstanbul BB'nin haklı olarak kupa talepleri ülke futbolunu daha da büyük kaosa sokacak. Bu durumda TFF "Benim Tahkim'in kararı nihaidir ve anayasal güvence altındadır" derse UEFA ve FIFA, TFF hakkında soruşturma başlatacak. Belki de Türk futbolu topyekün Edirne ile Kars arasında sıkışıp kalacak. Tüm bunların yaşanması dirayetsiz, kendini beğenmiş, 'bize bir şey olmaz, her şeyi hallederiz' mantığıyla hareket eden TFF'nin yanlış karlarından kaynaklanmaktadır.

ARTIK İŞİN İÇİNDEN ÇIKMAK ZOR
UEFA'nın diretmesiyle TFF kulüplere puan silme cezası verdiği taktirde yine sezon sonu play-off maçları gündeme gelebilir. Bu uygulama hakkındaki yorumunuz nedir?
Play-off uygulaması eyyamcı bir uygulamadır. LİG TV'nin ekonomik menfaatlerini ve futbol heyecanını diri tutmak için alınmış bir karardır. Mehmet Ali Aydınlar döneminde yapılması düşünülen ve UEFA'yla anlaşılan uygulama gündeme gelseydi bu problemler yaşanmayacaktı. O dönemde başta Fenerbahçe ve bazı kulüplerden puanlar silinecek ve olay kapanacaktı. Şimdi TFF 'hem puan sil, hem kupaları geri al, hem para cezası ver, hem de kazanılmış tüm ödülleri geri topla' gibi bir UEFA baskısı altında kalacak. Ve bu işin içinden çıkmak çok zor olacak.

BU ZORLU SÜREÇ CAN ACITMADAN GEÇMEZ
Batağa saplanmış Türk futbolunu kurtarmak için yapılması gereken hamle size göre ne olmalı?
Önce TFF görevi bırakmalı. İçlerinde çok değerli insanlar olsa bile maalesef pislikleri kapatmak uğruna hem kendilerini hem de Türk futbolunu çok güç durumlara soktular. Daha sonra futbolda yaşanan kaosu, yanlışları perde arkasındaki çirkinlikleri Türk halkına biri izah etmeli. Ve sonra tabii ki cesur, kelle koltukta davranabilecek yeni bir federasyon iş başına gelebilmeli. Bu durumda bazı kulüplerin ve bazı futbol adamlarının canları acıyacak. Can acımadan asla bu süreci geçemeyiz.

YABANCI KARARININ DEĞİŞMESİ İNTİHAR OLUR
TFF kulüplerin baskısı sonrası sizce yabancı kararında değişiklik yapacak mı?
Yabancı kararında değişiklik yapmak milli takımımızın ve genç nesillerin önünü tıkamaktır. Bu bir intihardır. Üstelik başta Ünal Aysal ve İlhan Cavcav'ın sportif tehditleri sonucu bu karardan geri adım atmak, zaten şahsiyeti ayaklar altına alınmış Türk futbolu için rezil ve kepaze olmak demektir. Ya bunu başında yapacaktınız ya da şimdi tehditler sonrası hiçbir şey yapmamalısınız.

YANAL'IN KREDİSİ ÇOK AZ
Ersun Yanal sizce Fenerbahçe'de başarılı olur mu?
Ersun Yanal'ın elinde iyi bir kadro var. Yanal ile ilgili yapmış olduğum araştırma onun çok iyi bir çalıştırıcı ama iyi bir taktisyen olmadığı şeklinde. Bunlara rağmen Anadolu takımlarında yaşadığı başarılı dönemleri de göz önünde bulunduruyorum. Ama maalesef kredisi çok az. Dönemsel olarak art arda gelebilecek kötü sonuçlarla büyük baskı yaşayabilir. Camia istifası isteyebilir.

BİLİÇ BEŞİKTAŞ İÇİN YANLIŞ TERCİH
Biliç, Beşiktaş için doğru tercih mi?
Bana göre yanlış tercih. Çünkü Biliç Türk futbolunu, Türk futbolcusunu ve Türk futbol takımlarını tanımıyor. Tanıyana kadar da aylar geçer. Biliç tercihinin niye yapıldığını da tam olarak anlamıyorum. Hangi başarısı sonucu Biliç, Türkiye'ye geldi onu da bilmiyorum. Milli takım hocası olmak başkadır bir kulübü çalıştırmak başkadır.

KOCA BEŞİKTAŞ'I KÜÇÜLTÜYORLAR
Fikret Orman'la Samet Aybaba'nın atışmaları mahkemeye kadar taşındı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bu çok ayıp bir şeydir. Fikret Orman, endirekt de olsa Aybaba'yı bazı futbolcu transferlerinde komisyonculukla suçlar anlama gelecek laflar sarf etti. Bu gerçekse Orman'ın Aybaba'yı mahkemeye vermesi lazım. Koca Beşiktaş bu hareketler sonucu her geçen gün küçültülüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA