Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FATİH DOĞAN

KULÜPLER dijital oylamaya geçmeli

TÜRK sporunun temel problemlerinden birisi, Galatasaray Mali Genel Kurulu ile bir kez daha gün yüzüne çıktı. İki örnek vermek istiyorum.
1- Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ve yönetimi Mali Kongre'de mali açıdan ibra edilirken, idari açıdan ibra edilmeyerek bir güvensizlik boşluğunun içerisine atıldı.
Burada karar alanların liseli olması ya da olmaması gibi bir tartışmanın içerisine girmeyeceğim. Benim takıldığım konu, 331'e karşı 358 kişinin Galatasaray başkan ve yönetimini idari olarak ibra etmemesinin sonrasında yaşanan kaosu da dikkate alarak temsile dikkat çekmek istiyorum.
Galatasaray'da yaklaşık 8 bin üye oy kullanma hakkına sahipti(!) Bunların yaklaşık %20'si mali kongreye geldi. Kongreye gelenlerin de %30'u oy kullanma hakkına sahipti.
Bunların %9'u oylamaya katıldı.
Yani %91'i bu kararın dışındaydı. İbra etmeyenlerin oranı yaklaşık %5. Yani Galatasaray'ın kaderini %5 temsil etti.
2-Beşiktaş 15 Eylül'de bir tüzük tadil kongresi yaptı. Burada karara bağlanan dört maddeden ikisi şuydu;
1-Yönetim Kurulu üyesi sayısı düştü. 2-Divan Kurulu Toplantı sayısı düştü. 5 yıl önceki tüzük tadilinde aşağı yukarı benzer şu tablo vardı. Oylamaya kongre numara sayısı 30 bini aşmış olan, 17 bini seçilmeye haiz olan ve salona gelen 2500 kişiden, 150-200 kişi kaldı, bunların oylarıyla da kararlar alındı.

SORUN BÜYÜK, ÇÖZÜM NET
İki örnekte de temsil problemi var. Oyuna sahip çıkmama durumu aşikâr. Organize olmuş 350 kişi her türlü kongreyi manipüle edebilir.
Eğer derdimiz demokrasiyse, çoğunluğun fikrinin sandığa yansımasıysa, yıllardır kongre takip etmiş bir gazeteci olarak çözüm önerim şu:
Teknoloji gelişti ve her türlü imkânı bize sağlıyor. Oy kullanmaya haiz her üyeye dijital oy kullanma imkânı sağlanmalı. Kişiye özel şifrelemelerle verilen tarihlerde ve verilen saatlerde bu imkânların uygulanması mümkün. Dernekler Kanunu ve tüzüklerde yapılacak ufak değişikliklerle bunlar gerçekleştirilebilir.
İsteyen kongrelere gelsin ama Çin'de, Afrika'da, Avrupa'da her nerede olursa olsun insanlar oyunu kullansın.
O zaman kongre fareleri, klikleşmiş yapılar dağılır, demokrasi sandıkta hayat bulur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA