Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Japonlara göre tek rakip İstanbul...

IOC'nin Değerlendirme Komisyonu, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliği yarışındaki Madrid ile iki rakibinden biri olan Tokyo'daki incelemelerini tamamladı. IOC Asbaşkanı Craig Reedie ve IOC İcra Direktörü Gilbert Felli, basın toplantısı yaptı. ReedieTokyo'da olumlu izlenimler edindiğini söylerken aday şehirler arasından hiçbirini öne çıkarmadı. "Deprem, tsunami ve nükleer sızıntı olayının üzerinden iki yıl geçti. Geçmişte yaşananın ve gelecekte yaşanabilecek olanların risk oluşturduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna Reedie, "Konuyu uzmanlara incelettik. Rapor dosyada" yanıtını verdi. Yine bir Japon gazeteci Craig'i sıkıştırdı: "Japonya'nın komşularıyla arasındaki huzursuzluğu nasıl değerlendiriyorsunuz?" Reedie bunu "IOC üyeleri oylamada değerlendirir" diye yanıtladı. Reedie Türk gazetecilerin iki sorusuna da cevap verdi:
-Tokyo ve Madrid daha önce olimpiyat düzenledi. İstanbul ilk kez yapmanın peşinde. Bu bir avantaj mı dezavantaj mı?
"2020'nin üç adayı da daha önce ev sahipliğine aday oldular. Daha önce alıp almamaları önemli değil."
-2020'ye 7 yıl var. Ekonomik ve finansal gelişmeler adayları nasıl etkiler?
"Değerlendirmemizdeki 14 başlıktan ikisi finans ve pazarlama."
Reedie'nin ardından Tokyo 2020 adaylığının kilit isimleri medyanın karşısına geçti. Sorular da net bir şekilde gösterdi ki, Japon medyası "Tek rakibimiz İstanbul" diye bakıyor. Öyle sorular geldi ki, "IOC anketinde çıkan Tokyo'ya % 70 kamuoyu desteği gerçek mi?" dedirtti. "Atina, İstanbul'a tam destek veriyor. Japonya-Çin ilişkileri Tokyo'nun adaylığını nasıl etkiler?" sorusunu Tokyo Valisi ve Tokyo 2020 Başkanı Naoki Inose "Tokyo hava kirliliği ile mücadeledeki deneyimini adaylığı sırasında Pekin ile paylaştı. Onlara türlü desteği verdik" diye yanıtladı.
Deprem ve nükleer risk hakkında Reddie'nin "Rapor dosyada" yanıtını yeterli bulmayan Japon medyası Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda'ya "Raporda ne var?" diye sordu. "Radyasyon düzeyiyle ilgili veriler toplandı. Tokyo'daki düzey global standartlardan düşük" yanıtı sonrası bu kez "Reedie'nin bu ziyaretinin maliyeti" soruldu. Inose'nin "Heyeti Ginza'ya (Tokyo'nun en pahalı bölgesi) götürüp eğlendirtmedik" cevabı yeterli bulunmadı. Tokyo 2020 CEO'su Masato Mizuno "Vergi verenlerin parasını harcıyorsunuz. Niye bilgi vermiyorsunuz?" diye sıkıştırılınca. "Bütçemizin 3.4 milyar doları vergilerden, 3.8'i bağışlar ve pazarlamadan. Bu nedenle yorum yapmıyoruz" dedi. Geç saatlerde ise IOC ziyaretinin maliyetinin 6.8 milyon dolar olduğu açıklandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA