Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Teknoloji ayağınıza geldi

En hızlı koşmanın, yukarı zıplamanın ve uzun atlamanın sırrı olan ayakkabılar, artık sadece rahat etmenizi değil, ayak yapısına göre tasarlanıp az enerji tüketmenizi sağlıyor

Ünlü futbolculardan amatör sporculara kadar hepimiz ayakkabılarımızın hareketlerimizi kolaylaştırmasını istiyoruz. Bunun için giydiğimiz ayakkabının ayağımızın aldığı şekle hızlı uyum sağlaması gerekiyor. Belki saatlerce yürümek zorunda kaldığımız ayakkabıların doğru malzeme ve tasarıma sahip olması şart. Spor ayakkabılarının ayağa uyumsuz olduğu noktalarda ayakta zorlanmalar başlıyor. Bu zorlanmalar hassas sensörler ve fotoğraf çekimleriyle de tespit ediliyor.

TASARIMLAR ARTIK İNSAN MERKEZLİ

Spor malzemeleri üreten firmalar ayakla mükemmel uyum yakalayacak malzemeyi bulmak için teknolojiden faydalanıyor. Adidas daha önce "Boost" adını verdiği teknolojiyi bir adım daha ileri götürerek "Ultraboost" serisiyle sadece uyumlu hareket etmeyi değil, daha az enerji tüketme iddiasını da taşıyor. Her spor için kullanılacak bu teknolojide özel bir taban kullanılıyor. Kimya teknolojileri konusunda uzman Alman BASF firması tarafında geliştirilen özel köpük malzeme ayakkabının tabanının her şekli almasını sağlıyor. Bilgisayar veya akıllı telefonlarda kullandığımız ergonomi terimini de "insan vücuduna uyum" olarak tarif edebiliriz.

ÇOK DAHA AZ ENERJİ TÜKETTİRİYOR

Ayakkabının hafifliği, her yöne hareket edebilecek esnekliği ve koşucunun ayağından çıkmayacak şekilde tasarlanması için her noktada ölçüm yapılıyor. Ultra BOOST serisinde rahat hareket, kullanıcının daha az enerji sarf ederek koşmasını sağlıyor. Milyonlarca kişinin ayağına uyum sağlayacak doğru tasarımı ve malzemeyi bulmak kolay değil. Üstelik tasarımın kullanıcıları da memnun edecek şıklığa sahip olması da şart. Adidas'ın araştırma laboratuarı uzmanı her adımın hassas bir şekilde ölçülmesi ve kullanıcıların deneyimlerinin bir sonraki modele yansıtılmasının şart olduğunu söylüyor.

HARCANAN EFORU DÜŞÜRÜYOR

Spor ayakkabıları artık her adımda daha az enerji harcamanızı sağlayacak teknolojiler kullanıyor. Adidas 'Ultraboost' serisi ayakkabılarda kullanılan malzeme ayağın tam hareketi sırasında sarf edilen eforu düşürüyor. Böylece aynı mesafede daha az enerji sarf ediliyor. Ayağın üstünü saran tekstil malzeme boşluk yaratmadan rahat uyum sağlıyor. Ayakkabının tabanı sizi öne itiyormuş gibi bir enerji hissediyorsunuz.

HIZLI OLMAK TEKRAR İSTER

Adidas'ın 'Ultraboost' serisi ayakkabılar, ünlü sporcuların da katıldığı bir etkinlikle tanıtıldı. Şampiyon atlet Yohan Blake, SABAH'a konuştu

Spor malzemeleri üreticileri yetenekleri erken keşfederek sponsor oluyor. 5 yıl önce Adidas'ın spor ajanları tarafından keşfedilen Yohan Blake, 100 metre ve 200 metrede koşan Jamaikalı kısa mesafe koşucusu. 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası 100 metrede birinci olan Blake, 100 metrede şampiyon olan en genç atlet ünvanına sahip. 2012 Yaz Olimpiyatları 100 metre yarışında 9.75'lik derecesiyle kişisel en iyi derecesini tekrarlayan ve Usain Bolt'un ardından 2. olan Blake, Sabah Spor'a konuştu. Dünya çapında atlet olmanın temel koşulunun aynı hareketi binlerce kez tekrarlamaktan geçtiğini belirten Blake, performansını sürekli kontrol altında tutmak için akıllı cihazları kullandığını belirti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Antrenmanlarda sürekli tekrarlara dayanan ve her seferinde daha iyi yapmaya çalıştığınız hedefler var. Bunun için her çalışmanın kaydedilmesi ve performansın takip edilmesi için teknolojiden faydalanıyoruz. Yapılan dereceler sürekli kaydediliyor. Adidas MiCoach uygulaması ve akıllı bileklik ve saatler anlık olarak verileri takip etmemi sağlıyor."

ŞAMPİYONLAR YATIRIM İSTİYOR

Türkiye Olimpiyat oyunlarını almak için uzun süredir çaba harcıyor. Ancak sadece büyük şehirlerde değil, kasabalarda bile spor yapma ortamının desteklenmesi gerekiyor. Doğru eğitimciler yetiştirilmediği için milyonlarca dolarlık harcama yapılan futbolda bile başarı sadece tesadüflere ve kişilere bağlı kalıyor. Atletizm gibi sporlar içinse kişiye fazla yatırım olmadan ancak çevre koşullarının iyi düzenlendiği altyapı gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA