Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Beşiktaş olsam TFF’nin önünde yatardım

Ben Beşiktaş olsam, bu 14 yabancı kuralına karşı çıkardım Üç yıl önce bütün transferleri beş yabancıya göre yaptılar Mücadele etmeden gidip Riva'da değişikliğe 'Evet' dediler

Şenol Güneş kariyerinde ilk kez İstanbul'da çalışacak. Şenol hoca ve Beşiktaş açısından bu evliliği nasıl buluyorsunuz?
Şenol Güneş, F.Bahçe'ye gelseydi Trabzonsporlular'ın gönül kırıklığı olabilirdi. Beşiktaş'ın enteresan bir durumu var. Kim gelirse gelsin gönül kırıklığı olmaz insanlarda. Beşiktaş'ın güzelliği aslında o. Pozitif bir enerjisi var Beşiktaş'ın. Stat nedeniyle haksız rekabet içinde Beşiktaş. Önce şunu söyleyeyim, Beşiktaş kulübünün eleştirdiğim bir noktası var. Geçenlerde Fikret beyi izledim, "Kuruşuna kadar ödedik, oyuncularımıza borcumuz yok" dedi. Bu benim için çok değerli bir şey. Futbolcularına, personellerine paralarını vermişler. Helal olsun. Bir taraftan da stadı bitirmeye çalışıyorlar. Kulüp açısından ciddi bir eleştirim var. Ben Beşiktaş olacağım, federasyonun önünde yatarım. Armamı kullanırım, bu 14 yabancı kuralına karşı çıkarım. TFF Başkanı Yıldırım Demirören önce "5+3" sonra "5" dedi. İkinci toplantıyı Fatih Terim'le beraber yaptılar. Aynı Demirören bu kez yabancı sınırıyla ilgili fikir değiştirdi, daha doğrusu kanun değiştirdi. Buna uygun şekilde birinci sırada Beşiktaş ikinci sırada F.Bahçe uygulamalara geçti. Yerli transferi yaptılar. Ve hakikatten de geleceği en açık takım Beşiktaş'tı. Beşiktaş zaten ekonomik olarak geride, aldı bütün avantajını rakiplerine ikram etti. Fikret Bey'e sormak istediğim tek soru budur, 'niye siz Beşiktaş olarak TFF'nin aldığı bu karara dur demediniz? Mücadele etmediniz, gittiniz Riva'ya "Evet" dediniz?' Sende Gökhan var, Olcay var, Serdar var, Ersan var, Oğuzhan var, Frei var, Veli var. Bu kadar yatırım yaptın kalecilerinin üçü de yerli. Peki ne oldu? Sen bütün planını Demirören federasyonunun aldığı karara göre yaptın ve o insanların kararlarını değiştirmesine "Dur" demedin. Bu da Şenol Güneş'e kadar geldi. Ancak oyuncu satarak oyuncu alabiliyorsun. Demba Ba'nın satışını doğru buluyorum. Zaten stat problemin var.

QUARESMA'NIN GELİŞİ BEŞİKTAŞ'A HAVA KATAR

Ricardo Quaresma'nın dönüşü Beşiktaş'a ne katar? Riskli transfer mi?
Ben Şenol hocanın bütün sözlerinin altını çiziyorum bir kısmını içine atsa da. "Quaresma'yı istiyorum ama dengeleri bozacak Quaresma'yı istemiyorum" dedi. Aslında o dengeler derken ekonomik dengeleri demiyor. Oyun anlamında. Mesela Aykut Kocaman'da da vardır o. Oyunculara sadece yeteneğine, çalımlarına, attığı gollere bakmıyor. Mesela ben Aykut hocaya bir oyuncu söylemiştim ismi önemli değil. O oyuncu da bir yere transfer oldu. Kocaman bana bir bilgiyle geldi, "Evet ben de düşünüyordum ama top rakibe geçtiğinde benim bloğum açık kalır" dedi. Bu Güneş'in Quaresma için düşündüklerinden bir tanesi olabilir. Mesela Gökhan Töre'nin çizgiye kadar gelmesi, Olcay'ın ceza alanına kadar gelip 90'da gol atması aklına geliyor Güneş'in, Quaresma gelir mi diyor. Takım oyuncusu olur mu soru işareti var. Ama Quaresma Beşiktaş'a bir hava katar. Çünkü ters ayaklı iki oyuncu, Quaresma solda oynayabiliyor, Gökhan Töre sağda oynayabiliyor. Biri sağdan girip solla vurur diğeri soldan gelip sağla vurur. Teknik olarak faydalı olur ama savunma olarak zor.

BEŞİKTAŞ'IN OLMAZSA OLMAZI BİR STOPER VE BİR SANTRFOR

Melo gidiyor, Galatasaray'ın orta saha ikilisi bozuluyor. Fenerbahçe'de Emre gitti orta saha ikilisi bozuldu. Beşiktaş'ta Veli-Atiba duruyor. Veli-Atiba ikilisini yeterli buluyor musunuz?
Yeterli buluyorum. Ama doğru teşhislerini de görüyordum hocanın. Sol bek aldılar. Minimum bir diyor ama iki stoper doğru teşhistir. Bir de santrfor diyor. Ama Beşiktaş için olmazsa olmazı bir stoper bir de santrfor. Yani hem ekonomisine baktığı zaman teşhis doğru ama tedavide kimleri kullanacaklar göreceğiz.

Demba Ba'nın gidişinden sonra Beşiktaş'a bir santrfor yeterli olacak mıdır?
Bir yabancı santrfor yeter. Bir de sol açık bakıyorlar ya, o da forvet oyuncusu gibi olabilir.
Quaresma da skora katkı yapar.

SOSA, OĞUZHAN'I GERİYE GÖTÜRDÜ

Güneş oyuncu parlatan bir teknik adam. Beşiktaş'ta ön plana çıkmasını beklediğiniz isimler kimler?
Zaten Slaven Bilic oyuncularına performans olarak sınıf atlattı. Bilic ile hepsi mesafe kat etti. Bu biraz da oyuncuların kendileriyle ilgili. Sosa mesela, değerli bir oyuncu ama Oğuzhan'ı geriye götürdü. Ama Sosa- Oğuzhan'lı bir takım yaratacak olursa ki bence öyle yapmalı o zaman Oğuzhan'ı da geliştirmiş olur. Bir kere Şenol Güneş hoca, Türkiye'de iki tane ön liberoyu, topla oynayan oyuncuları ilk keşfeden antrenördür. Selçuk İnan'la Colman. Bursa'da Belluschi- Ozan Tufan... Belki Oğuzhan'ı orada kullanacaktır hoca. Fakat stat nedeniyle rakiplerine göre dezavantajlı başlayacağı bir gerçek.

YENİ SANTRFOR, DEMBA BA'YI ZOR YAKALAR

Beşiktaş müthiş bir sezon geçiren Demba Ba'nın yerini doldurabilecek mi?
Gelecek santrfor Demba Ba'nın istatistiğini zor bulur. Ama gitmeseydi, "Demba Ba seneye 27 gol atar "diyemezdin genel anlamda. Zaten böyle bir çizgisi olsa onu bırakmazlardı. Ben doğru iş yapıldığını düşünüyorum.

Beşiktaş Tosic ve Beck transferleriyle kanatlarını güçlendirdi. Uzun zamandır hücuma destek verecek bek sıkıntısı vardı, bunu giderdiler. Bu transferleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben olsam gider "Ya Mecnun başkan sen benim arkadaşımsın. Bir ricam var, şu Cicinho'yu ver bir sene oynatayım buradan da Brezilya'ya gitsin" derdim. Hatta olmadı, "Ya şunu verin Allah aşkına" derdim. Stoper kesin bulmaları lazım. Çabuk bir stopere ihtiyaçları var. Sol tarafa da gol atabilecek Quaresma geliyor.

BEŞİKTAŞ İLK YARIYI DEPLASMANDA OYNAMALI

Beşiktaş devre arasına kadar stadına kavuşamayacak gibi görünüyor. Ligin ilk yarısında G.Saray ve F.Bahçe derbilerini içeride oynuyorlar…
Tabi dezavantajlı durumda Beşiktaş. Bari bu yabancı kontenjanında ağırlıklarını koyamadılar bu konuda bütün ağırlıklarını koyarak devre arasına kadar bütün maçlarını deplasmanda oynasınlar. Zaten deplasman alışkanlığı oldu Beşiktaş'ta iki yıldır. Çok önemli bir avantaj o.

G.Saray ve F.Bahçe bunu kabul eder mi sizce?
Valla isteyen istediğini kabul ettiriyor. Onlar da ettirsin. Antrenör, "Ben deplasmanlarda oynarken bir anda puan olarak geriye düşersem psikolojimiz bozulup toparlamamız zor olur" diye düşünüyor olabilir kendine göre. Bence öyle düşünmesinler. Beşiktaş'ın bir deplasman alışkanlığı oluştu. Beşiktaş, F.Bahçe ve G.Saray ile yaptığı ikişer derbide 12 puan kaybetti. Düş rakiplerinden 6'şar puan. Beşiktaş'a ver, Beşiktaş şampiyon. Böyle hesaplar yapan biri değilim ama gerçek bu.

Bilic-West Ham flörtü geçen sezonu ne kadar etkiledi?
Bilic'in en büyük savunucusu bendim ama hep parantezim vardı. Hatta devre arasında tarzım olmamasına rağmen Bilic'in gideceğini öğrendiğime dair bir yorum yaptım. Bilic, West Ham'la anlaşmış dediğim zaman tepki aldım. Ama "Bilic'in gönderilmesini doğru bulmuyorum" diye beş ay boyunca konuştum. Düşünebiliyor musunuz, bir antrenör ligin bitimine 5 ay varken bir takımla anlaşmış ve o anki takımıyla şampiyonluk mücadelesi veriyor. İki yılın son iki ayını çıkaralım müthiş bir antrenör. Son iki ayına bakalım o dengeli kompakt takımdan riskli, abuk subuk oynayan bir takıma çevirdi. West Ham'a gitmeseydi Beşiktaş o kadar dağılmazdı. 20 ay çalıştı, 18 ayında mükemmel bir antrenördü. Ama son iki ay dağınık bir görüntü çizmeye başladı. O işte kalıcı olmayan Bilic'in "Ya olmazsa olmaz" diyerek tarz değiştirdiğini gördüm. Ama maalesef o çok önceden anlaşmış West Ham'la. Ben Şenol Güneş'in de bir günde karar verildiğini sanmıyorum, üç ay önceden anlaşıldığını düşünüyorum.

VODAFONE ARENA'DA RAKİPLERİN İŞİ ZOR!

Bilic'in iki sezonda 8 derbinin birini bile kazanamamasını nasıl açıklarsınız?
F.Bahçe TT Arena'da kaç maçtır yenemiyor G.Saray'ı. 2011'den beri... Vodafone Arena açıldığı zaman G.Saray, F.Bahçe, öyle gidip yenemeyecek Beşiktaş'ı deplasmada. Bilic'in derbi zaafiyeti buna bağlıydı.

BEŞİKTAŞ İLK YARIYI DEPLASMANDA OYNAMALI

Beşiktaş devre arasına kadar stadına kavuşamayacak gibi görünüyor. Ligin ilk yarısında Galatasaray ve Fenerbahçe derbilerini içeride oynuyorlar…
Tabii ki dezavantajlı bir durumda Beşiktaş. Yabancı kontenjanı konusunda ağırlıklarını koyamadılar bari bu konuda bütün ağırlıklarını koyarak devre arasına kadar bütün maçlarını deplasmanda oynasınlar. Zaten deplasman alışkanlığı oluştu Beşiktaş'ta iki yıldır. Çok önemli bir avantaj o.

Galatasaray ve Fenerbahçe bunu kabul eder mi?
Valla isteyen istediğini kabul ettiriyor. Onlar da ettirsin. Antrenör, "Ben deplasmanlarda oynarken bir anda puan olarak geriye düşersem psikolojimiz bozulup toparlamamız zor olur" diye düşünüyor olabilir kendisine göre. Bence öyle düşünmesinler. Beşiktaş'ın bir deplasman alışkanlığı oluştu. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ile yaptığı ikişer derbide 12 puan kaybetti. Düş rakiplerinden 6'şar puan. Beşiktaş'a ver, Beşiktaş şampiyon. Böyle hesaplar yapan biri değilim ama gerçek bu.

Slaven Bilic-West Ham United flörtü geçen sezonu ne kadar etkiledi?
Bilic'in en büyük savunucusu bendim ama hep parantezim vardı. Hatta devre arasında tarzım olmamasına rağmen Bilic'in gideceğini öğrendiğime dair bir yorum yaptım. Bilic, West Ham'la anlaşmış dediğim zaman tepki aldım. Ama "Bilic'in gönderilmesini doğru bulmuyorum" diye beş ay boyunca konuştum. Düşünebiliyor musunuz, bir antrenör ligin bitimine 5 ay varken bir takımla anlaşmış ve o anki takımıyla şampiyonluk mücadelesi veriyor. İki yılın son iki ayını çıkaralım müthiş bir antrenör. Son iki ayına bakalım o dengeli kompakt takımdan riskli, abuk subuk oynayan bir takıma çevirdi. West Ham'a gitmeseydi Beşiktaş o kadar dağılmazdı. 20 ay çalıştı, 18 ayında mükemmel bir antrenördü. Ama son iki ay dağınık bir görüntü çizmeye başladı. O işte kalıcı olmayan Bilic'in "Ya olmazsa olmaz" diyerek tarz değiştirdiğini gördüm. Ama maalesef o çok önceden anlaşmış West Ham'la. Ben Şenol Güneş ile ilgili bir günde karar verildiğini de sanmıyorum, üç ay önceden anlaşıldığını düşünüyorum.

YARIN

Trabzonspor

Ersun Yanal ile yolların ayrılması doğru mu? Şota bu sezon kaç puan toplar? Okay Yokuşlu'nun hatası nedir?

Bursaspor
Teknik direktör değişikliği nasıl etkileyecek? Ozan Tufan hangi takıma gider? Volkan Şen ayrılmalı mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA